Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Куманов: Решението за втори лифт на Банско е тежко нарушение на действащото законодателство

Сеч край Белово създава опасност от наводнение, предупреди Куманов

Снимка: БГНЕС

Решението за втори лифт на Банско е тежко нарушение на действащото законодателство. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Димитър Куманов от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и член на Управителния съвет на Сдружение "Балканка":

Законът за защитените територии е брутално погазен с това решение на правителството, защото в момента според този закон е разрешен само ремонт на съществуващи спортни съоръжения. Разрешено е само изграждане на водохващания за питейни нужди. При разширяването на ски пистите се налага да се прави повече изкуствен сняг. Освен това и за досегашния сняг също се извършва водовземане, за да може той да бъде направен. Това е продължаващо нарушение на Закона за защитените територии. Добре е планината да се ползва от хората, но Пирин е част от световното природно наследство на ЮНЕСКО с безценни местообитания и видове. Основният проблем там не е лифтът. Сгради няма да се строят, но проблемът е, че ще се секат дървета зловещо, а министърът не може да забрани достъпа на автомобили, дори и да иска, защото лятно време хората няма да имат с какво да ходят нагоре.

Куманов коментира и изграждането на язовир "Яденица":

Язовир "Яденица" е случай, в който директно са нарушени член 171 и член 172 на нормите за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони, тъй като непосредствено покрай стената на язовира минава известният Яденишки разлом, а въпросните норми забраняват строителство в скални масиви, разположени в близост до разлом. Теглото на язовирната стена и на водата в язовира е огромно и когато сложиш едно такова огромно тегло от едната страна на съществуващ разлом, си търсиш белята. Може да предизвикаш разместване в разлома и това разместване може да породи земетресение, а там има най-висок сеизмичен риск.


Сечта край Белово създава опасност от наводнение, предупреди Димитър Куманов. Причината е, че коритото на река Яденица е затлачено, след прочистването му, от отсечените клони: 
Те са  са рязали на по 20 метра от бреговете на реката здрави дървета и прави. На всичкото отгоре клоните, които са орязани от тези дървета, са ги хвърлили директно в коритото на реката сякаш нарочно, та като дойде голямата вода пролетно време, тя ще хване всичките тези клони и ще ги забута до първия мост надолу, ще го задръсти, ще задръсти реката. Или ще се образува язовир там, или ще отнесе моста и така ще продължи надолу до село Голямо Белово и до град Белово.


Цялото интервю с Димитър Куманов можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Отново протест и контрапротест по казуса за парк "Пирин" и лифта над Банско

Противници и привърженици на промените за Национален парк "Пирин" се организират за поредни протести днес. Екологични и граждански сдружения ще изразят несъгласието си с правителственото решение от 28 декември за изменение в Плана за управление на парка...

обновено на 04.01.18 в 07:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Макаби Яфо" - един от най-добрите футболни отбори на Израел, символ на единството на българските евреи

Ще ви разкажем за един отбор в Израел, на който казват, че е български. Става въпрос за "Макаби Яфо" , който тази година става на 75 години. Годишнината съвпадна с отбелязването на 130 години от създаването на първия еврейски футболен отбор..

публикувано на 20.04.24 в 12:48

Референдум в Косово - сръбски призив за бойкот. Зрее ли нова криза?

Изборите в Косово са законни, но са лишени от всякаква представителност, каза преди година бившият ни посланик там Боби Бобев. В проведения тогава местен вот в 4-те доминирани от сръбската общност общини - Северна Митровица, Звечан, Зубин поток и..

публикувано на 20.04.24 в 12:30

Хероинът, открит на Капитан Андреево – за 16 млн. лева

Намереният на "Капитан Андреево" хероин е на парична стойност 16 милиона лева.   Дрогата е открита в турски тир, пътувал е от Иран, през Турция за страна от ЕС, като е декларирал превозването на матраци. Камионът е пристигнал на "Капитан Андреево" на..

публикувано на 20.04.24 в 12:20
Министър-председателят Димитър Главчев

Главчев с предложение към президента – иска да поеме и външното министерство

Служебният премиер Димитър Главчев да бъде и външен министър. Това е предложил самият той вчера на президента Румен Радев. "Вчера водихме разговори с президента Радев и му предложих аз да поема външно министерство. Ако издаде указ да поема..

обновено на 20.04.24 в 12:19

От 3 до 10 август Банско отново ще бъде джаз

От 3 до 10 август  Банско отново ще бъде джаз . Ясни са не само датите, но и програмата на фестивала, която ще бъде обявена  на пресконференция в понеделник, 22 април.   Алеята на джаза най-после ще стане факт , а една от  първите пет..

публикувано на 20.04.24 в 11:55

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война, целяща да връщането ни обратно в орбитата на Кремъл

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия да се върне обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите ѝ за присъединяване към Европейския съюз. Това заяви в интервю за вестник "Таймс" президентът на страната Саломе Зурабишвили...

публикувано на 20.04.24 в 11:33
Маргаритис Схинас

Брюксел ще продължи помага на Гърция да защитава външните си граници

Брюксел ще продължи помага на Гърция да защитава външните си граници, които са такива и на Европа. Това подчерта заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас в края на двудневното си посещение в страната. Външната..

публикувано на 20.04.24 в 11:19