Адв. Свилен Овчаров: В Банско няма да има втори лифт, а имотен балон

Снимка: БГНЕС


Първото издание на „Вечери за наивници“ за 2018 година дискутира позициите и пресечните точки между активизма, екологичната и правна експертиза, природосъобразния бизнес и понятията ни за справедливост. Според адв. Свилен Овчаров, един от участниците в дискусията, не е утопично да говорим за природосъобразен бизнес. За предаването "Преди всички" по "Хоризонт" той изтъкна, че няма противопоставяне между туризма и природата, защото само природата е ресурс за туризъм.  Според него в Банско няма да се строи втори лифт, но причините не са екологични:
В това решение от 28-и декември, срещу което протестират хората по улиците, не пише за втора кабинка. Там пише нещо напълно различно. На 48% от територията на парк "Пирин" ще бъде възможно застрояване. Няма да е забранено. Например зона 2А е 45 процента. Разширяват се и зоните на досегашните концесии, между другото, които са близо до Банско, но там, където са новите строителни жилищни ядра, предложени от кмета на Банско с общ устройствен план, тези нови квартали нагоре в планината, в гората, това безумно разширяване на вече разширеното Банско, ами то ще стане 4 пъти над Слънчев бряг. То ще се съедини със съседните курорти. Затова им е нужно в зона 2А да е позволено строителството.
Според Овчаров планът позволява мащабно жилищно строителство и надуване на "имотен балон", както по морето. В момента "Банско" има в пъти по-голяма леглова база от другите европейски зимни курорти, но тя стои празна, а концесионерът и досега е можел да предложи инвестиционно намерение за строителство на втори лифт, аргументира се той:
Тези, които се сдобият с втори дом, по-скоро ще бъдат измамени. На тях ще им продадат с обещание, че цените ще вървят винаги нагоре. Така работи имотният балон. По-скоро ще се облагодетелстват хората, които извършват спекулата с недвижими имоти. Ще се облажи кметът на Банско Георги Икономов, който ще прибира такси за общината, за това че издава строителни разрешения, ще събира данъци за общината, което е законно, а отделно ще се събират рушвети, че се издават тези строителни разрешения, както правят по морето. Така бетонираха Черноморието общините. Отделно ще има инвеститори, които ще правят спекула с недвижими имоти при разширяването на Банско в пъти. И тук не обвинявам въобще "Юлен".
Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33