Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младата цигуларка Кристина Георгиева се върна на родна сцена

Кристина Георгиева - Млад музикант на годината 2016
Снимка: БНР/Ани Петрова

16-годишната Кристина Георгиева е една от големите надежди на българската цигулкова школа. След като получи приза "Млад музикант на годината 2016" в националната анкета на предаването "Алегро виваче" за българския "Музикант на годината" през април 2017 г., тя, макар и още в ученическа възраст, замина за Белгия, където продължава обучението си при прочутия педагог Леонид Кербел.

Кристина се върна у дома за празниците и изнесе концерт в концертната зала на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в дуо с пианистката Яна Лолова. Двете свирят заедно от една година, а след София им предстоят и два рецитала в Рим, единият от които, на 12 януари в Академията "Санта Чечилия", е част от наградата Гран при на конкурса "Надежди, таланти, майстори". Пред италианската публика Кристина Георгиева ще представи и българска пиеса - "Ръченица" от Петър Христосков.


За новите възможности пред нея като цигуларка, за срещите със световни звезди в Белгия и за концертите, които ѝ предстоят, Кристина Георгиева разказа в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кристина Георгиева - Млад музикант на 2016 година

Отзвук от "Музикант на годината 2016": Кристина Георгиева - Млад музикант на годината

В поредица Ви срещаме с новите носители на награди в националната анкета "Музикант на годината 2016" на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по "Хоризонт". Церемонията по награждаването се състоя на 18 април 2017 година в препълнената с..

публикувано на 11.05.17 в 11:15
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата...

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР...

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези..

публикувано на 22.04.24 в 19:34