Софтуерно приложение, създадено от българи, помага на хората с далтонизъм да видят света през монитора с повече цветове

IRIS е софтуер, който прави мониторите по-щадящи за очите
Снимка: личен архив

Младият програмист Даниел Георгиев, който е автор на две софтуерни приложения, променящи ежедневието на хората с проблеми със зрението, гостува в ефира на "Хоризонт", където представи детайли за продуктите, наречени IRIS и Vision.

 Първият - IRIS, Георгиев създава съвсем сам, още когато е на 19 години, а за Vision работил с още двама съмишленици:


IRIS  е софтуер, който прави мониторите малко по-полезни за очите - намалява синята светлина, премахва фликъра и много други неща, подпомагащи за четивността на шрифтовете и така нататък. Направих го, защото лично аз сложих очила, когато бях на 19 години  - работех като програмист, много ме боляха очите и така.

Vision започна малко като на шега, разработихме го с двама мои приятели и колеги и помага на далтонистите да виждат повече цветове, разказа още Даниел Георгиев. Той обясни, че приложението се настройва индивидуално и помага на тези, които не различават добре червените и зелените оттенъци, когато застанат пред компютър с инсталиран Vision, на монитора да виждат по-добре цветовете, които се променят в реално време:

Виждат по-добре контрастите на проблемните им зони. Той е индивидуален и трябва да се настрои -  тест за далтонизъм се минава и след това тестът ти казва как да си настроиш програмата, за да ти е оптимално на теб.  Това става лесно и всеки може да го направи сам с един супер кратък тест, който те пита само: Виждаш ли  или не виждаш и става за по-малко от минута.


IRIS вече е много популярен в цял свят и има повече от 2 милиона потребители в над 180 държави  - най-много в САЩ и в България. Vision, който е по-специализиран софтуер, се разпространява предимно в институции, главно училища, като в България продуктът се предоставя безплатно. Всеки български потребител може да го получи безплатно, ако се свърже с авторите чрез страницата им в интернет. Представихме Vision в Европейския парламент преди един месец и се надяваме сега в другите страни от Европейския съюз да започнем да го продавамеразказа още Даниел Георгиев. Повече подробности чуйте от звуковия файл. 


ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Иванов

КЕВР обсъжда предстоящото поскъпване на природния газ

Предстоящото поскъпване на природния газ от следващия месец ще бъде обсъждано в енергийния регулатор. Предложението е скокът да е с близо 11 на сто, обяви вече председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов: "Комисията намалява поисканото увеличение от страна на "Булгаргаз" от 18 на 10,81%, но няма съмнение, че..

обновено на 25.06.18 в 07:44

Автобусните превозвачи излизат на протест

Около 250 автобуса от цялата страна и около 50 тежкотоварни автомобила ще се включат в днешния национален протест в София срещу подготвения законопроект за създаването на Българска автомобилна камара. Според превозвачите тази камара няма да реши проблемите в сектора им, а ще ги задълбочи. Превозът на пътници няма да бъде преустановен. В 10..

обновено на 25.06.18 в 07:38

Преглед на печата

Чуждите инвеститори вече се изтеглят от България, съобщава "Сега" на първа страница. 160 милиона евро са напуснали страната от началото на годината. Данните са на БНБ, те говорят и за напускане на български фирми, които отиват да работят зад граница. Според друго заглавие на "Сега" България изостава в усвояването на еврофондовете. Един..

публикувано на 25.06.18 в 06:45
Перперикон

Започва новият археологически сезон на Перперикон

Археологическите разкопки на Перперикон край Кърджали и Мисионис до Търговище се подновяват от днес, съобщи ръководителят на двата екипа проф. Николай Овчаров. И на двата обекта ще се работи до средата на септември. "Вече две години подред ние работим в южния квартал на Перперикон. Става дума за огромни квартали, така че той ще се копае..

публикувано на 25.06.18 в 04:38

Хиляди протестираха в Гърция срещу споразумението за името на Македония

Над 5000 души протестираха в гръцкия град Солун срещу споразумението с Македония, целящо да  уреди спора за името на бившата югославска република, предаде Асошиейтед прес. Демонстрантите се включиха в шествие до македонското консулство в Солун, а после се отправиха към офисите на двете политически сили, които са партньори в управляващата коалиция в Гърция..

публикувано на 25.06.18 в 03:31