Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камен Колев: Подготовката за съвместни протестни действия със синдикатите ще започне след вота на недоверие

Работодатели и синдикати ще проведат общи протестни действия срещу по-високата цена на тока

Соня Кадиева: Ние вече купуваме електрическата енергия с над 20% по-скъпо

Снимка: БГНЕС

Все още не уточнено в какво ще се изразяват тези протестни действия. Ние не искаме да се политизират протестните действия, тъй като предстои вот на недоверие, така че не сме конкретизирали и не сме говори, но подготовка ще бъде стартирана след датата на вота. Това уточни заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев в интервю за предаването "12+3" по повод решението от срещата между работодатели и синдикати, на което се взе решение за съвместен протест и предприемане на мерки за нормализиране на състоянието на енергийния пазар.

Това, което виждаме, не е реален пазар. Налице е едно непазарно увеличение на пазара на тока в последните няколко месеца, което драстично вдига разходите на фирмите, обясни Колев и добави:

Нормално е да се очаква повишение на цената на тока поради различни причини на производителите. Такава е конюнктурата на съседните борси поради липса на вода във ВЕЦ-овете, поради нужда от средства за удължаване на живота на реакторите, но всичко това увеличава цената от порядъка на 5-6%, а това, което получават нашите членове за корекция на цената, надминава 30-40-50%. Това скокообразно повишение не може да бъде поето от бизнеса и това ще доведе до сериозна инфлация, проблеми с влизането в еврозоната и конкурентоспособността.

Предложението на работодателите е всички да излязат на пазара и така да се осигури достатъчна ликвидност на пазара. Друго предложение е да се въведат и т. нар. "договори за разлики":

Т.е. всички, които произвеждат и продават, да излязат, има механизъм, по който трябва да става това. Това е една от мерките.

Друга мярка, която ще бъде разгледана, е състоянието на студения резерв:

Този резерв може да се оптимизира, да не води до увеличение на цената. Най-важният механизъм е да се сключват дългосрочни договори.

За нас не е ясно защо се увеличава цената на електроенергията в България, заяви Славин Янакиев, директор на леярната в Стара Загора:

Ние сме структуроопределящо предприятие за българското машиностроене. Над 70% от машиностроителните предприятия в България, които също работят на международния пазар, са наши клиенти и ние сме им основни доставчици. Налага се ние да реагираме. Да се преструктурираме, да търсим начини, за да можем да отговорим на тези предизвикателства, но мерките, които можем да вземем, са крайни.

Председателят на Асоциацията за свободен енергиен пазар Соня Кадиева посочи, че през 2018-а година увеличението е над 20%:

Няма как да не се отрази на самите потребители, т.е. търговците купуват вече с над 20% по-скъпа базова енергия. Не знам откъде идва твърдението, че енергията трябва да се увеличи само с 5-6%, след като ние вече я купуваме с над 20% по-скъпо. Освен това и търговците плащат и разходите за балансиране, които също са увеличени с 20%. Това доведе до увеличението на цената на активната електрическа енергия.

Големият проблем е, че няма предвидимост в самото предлагане на електроенергията, т.е. ние като търговци, за да можем да предложим на клиентите цени, които трябва да са дългосрочни, ние трябва да имаме предвидимост от нашите производители. Когато тя липсва, това трябва да бъде прехвърлено към клиентите, обясни Кадиева.

Тя отрече категорично да има картел между търговците:

Не виждам място къде може да има картел между търговците. Освен това има достатъчно производство, липсва предлагането. 

Първото нещо, което зависи от законотворците, е изменение на Закона за енергетика, заяви Соня Кадиева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52