Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска класика в първия концерт за годината на Националния филхармоничен хор

НФХ "Светослав Обретенов" с диригент Славил Димитров
Снимка: БНР/Ани Петрова

В афишите на Концертен комплекс "България" се забелязва трайна тенденция - вторниците са запазени за Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов". Може би не всички вторници в календара, но достатъчно, за да се осъществи цикъла "Шедьоври на хоровата акапелна музика" и да се среща публиката с най-високите образци на хоровото творчество - ни повече, ни по-малко се очаква от най-представителния български състав, ръководен от Славил Димитров, който спечели националната анкета "Музикант на годината 2016" на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".

На 9 януари заглавието на концерта беше "Българска хорова класика". Певците представиха отбрани пиеси от автори, отдавна смятани за класици в музикалната история на ХХ век: от патрона на хора Светослав Обретенов и доайените Добри Христов и Александър Морфов, през Марин Големинов, Веселин Стоянов, Панчо Владигеров, Тодор Попов, Николай Кауфман до Константин Илиев, Александър Танев, Александър Текелиев, Александър Райчев, Иван Спасов и Николай Стойков. За всеки слушател, влюбен в хоровото звучене, това е завръщане към позабравените страници на хоровата ни история.

Много е трудно в един концерт да обгърнем българската хорова музика, затова това няма да е единствения концерт. Идеята да се представи изцяло българска програма се възприе добре и е факт, че хубавата публика в зала "България" много приятно реагира на това, което се случва на сцената.

По повод предизвиканата от диригента Герган Ценов дискусия за опазване и правилно стопанисване на българското музикално наследство, което да достига по-лесно до повече изпълнители и съответно - до по-широка публика, Славил Димитров коментира:
В хоровата музика, разбира се, също има такива проблеми, особено за нещата, които са само в оригинал и не са съхранени добре. Ние всички правим каквото е по силите ни за опазване на това наследство, но нямаме достъп до всичко, което е написано - пазено в архивите на различни институции и в семействата на композиторите. Понякога е доста трудна комуникацията. Но в този ред на мисли аз искам да обърна внимание и на друго: Има фондации, които носят имената на български композитори и тяхната задача по устав е да правят точно това. Аз бих ги попитал как по-точно те са съдействали за съхранението, защото много неща дори на Панчо Владигеров са оставени като ръкопис - това е недопустимо при действащи три фондации на негово име.

Цялото интервю с диригента Славил Димитров и документален запис от концерта на Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов", наречен "Българска хорова класика", чуйте в звуковия файл.

Следващият концерт на състава е под диригентството на София Бърдарска и ще представи програма с мадригали, създадени между 16-и до 20-и век.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа други романи и малко ми липсваше. Той самият предложи да напише една от историите за Наско Х. Така..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и..

публикувано на 17.04.24 в 19:25

Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20

Годишните музикални награди БНР Топ 20 ще бъдат връчени на 3 май, петък, в столичния клуб "Строежа".  Отличия ще бъдат връчени на: -   песента с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg ; -   песента с най-висок резултат от гласуването на музикалната редколегия на БНР Топ 20;  -   песента, заемала..

публикувано на 17.04.24 в 16:28

В Пловдив откриват изложбата "Хляб наш насъщен"

Поредица от библейски и евангелски сюжети и персонажи, претворени върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба – това е изложбата "Хляб наш насъщен", която от днес могат да разгледат пловдивчани и гостите на града в галерията на Дружеството на пловдивските художници. Експозицията е дело на Вихра Григорова и съдържа около 30..

публикувано на 17.04.24 в 11:48

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и..

публикувано на 16.04.24 в 18:29
Мадам Бътерфлай

Великолепно начало на "Опера в киното"

С удоволствие се връщам към скъпите музикални спомени от миналото лято, когато имах щастието да присъствам на два изключително красиви спектакъла от юбилейното стотно издание на оперния фестивал на Арена ди Верона. Гледах продукцията на Уго де Ана на “Тоска“ и възстановка на продукцията на Франко Дзефирели на “Мадам Бътерфлай“. Разбира се, не е..

публикувано на 16.04.24 в 17:22

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 25-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: Отзвук от три изключителни събития: - Бродуейският мюзикъл “Фантомът на операта“ гостува в зала 1 на НДК - Премиера на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – постановка на знаменития хърватски..

обновено на 15.04.24 в 18:53