Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов призова да бъде даден ясен план за присъединяването на държавите от Западните Балкани към ЕС

Юнкер: България не веднъж е доказвала, че изгражда мостове между държавите в ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В речта си премиерът настоя за продължаване на миграционното споразумение с Турция и повдигна въпроса за нормализиране на отношенията с Русия. 

Близо час и половина продължи дебатът в Европейския парламент по българските приоритети. В изказването си пред Европарламента Борисов акцентира на разногласията по Дъблинския регламент и нерешения миграционен проблем. България ще се опита с много такт и дипломатичност да реши този въпрос, заяви Борисов и настоя за продължаване на споразумението с Турция. 

България успя в рамките на година да намали миграционния натиск до нула. Това се постига с много работа. На българо-турската граница показахме как заедно с европейската солидарност и помощ, с усилията на държавата и със споразумението с Турция има ограничаване до минимум на миграционния поток. Затова по темата Турция считам, че споразумението трябва да се подпише, трябва да продължи да работи и да се опитаме, въпреки категоричността, която имаме и трябва да я отстояваме за правата на медиите в Турция, за върховенството на закона, но и в същото време прагматично да се опитаме да решим въпроса по споразумението за миграцията да продължи да работи, защото там има милиони мигранти, за които да се грижи турската страна - заяви Борисов.

Той засегна и основния приоритет на България по време на европредседателството - европейската перспектива на Западните Балкани. Сега е моментът да бъде даден ясен план за присъединяването на държавите от региона към Евросъюза, каза Борисов и добави:

Ясно знаем, че в мандата на тази Комисия няма да има нови държави-членки от Балканите, приети в Европейския съюз, но в същото време ние много ясно и много честно трябва да им кажем какви надежди могат да хранят, как във времето биха се разположили вижданията ни за интегрирането им в Европа. Смея да твърдя, познавайки региона, че това е точният момент, в който трябва го направим. Виждате, вчера един изстрел в Косово и буквално взривява целите Балкани, преговорния процес между Косово и Сърбия, и веднага настроенията стават други.

Премиерът Бойко Борисов засегна и въпроса за нормализиране на отношенията на Евросъюза с Русия. Той постави и темата за бъдещия европейски бюджет и настоя за продължаване на кохезионната политика.

При представянето на приоритетите на Българското председателство в Страсбург, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер посочи, че България не веднъж е доказвала, че изгражда мостове между държавите в Съюза. Юнкер подкрепи страната ни и пожела успех на София през следващите 6 месеца. Председателят на Европейската комисия подчерта, че страната ни може да се гордее с постигнатото досега. 

Най-хубавото нещо на Българското председателство е, че ще виждам по-често моят приятел Бойко, така започна изказването си Жан-Клод Юнкер. Той заяви, че шестте месеца ще бъдат важни не само за България, но и за целия ЕС. Юнкер припомни началото на присъединяването на България към ЕС, като подчерта, че това е бил моментът, когато историята и географията са се срещнали. Юнкер изрази подкрепа за приемането на София в чакалнята на еврозоната и допълни, че България може да бъде цитирана като добър пример за успех и да бъде източник на вдъхновение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Премиерът Борисов ще представи пред ЕП приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС

Премиерът Бойко Борисов ще представя днес приоритетите на Българското председателство пред Европейския парламент в Страсбург. Преди заседанието на евродепутатите премиерът Борисов ще разговаря с председателя на Европарламента  Антонио Таяни..

обновено на 17.01.18 в 08:03

Бойко Борисов пред евродепутати: Освен втори лифт, една керемида повече няма да се сложи в Банско

Премиерът Бойко Борисов представи днес приоритетите на Българското европредседателство пред ЕП. Той отговори и на въпроси на евродепутати. Председателят на Европейската народна партия Манфред Вебер пожела успех на страната ни и каза, че..

обновено на 17.01.18 в 12:34
Андрей Новаков

Андрей Новаков: Партньорите ни в ЕС подчертават, че ролята на България на Балканите е незаменима

Днешният ден е кулминацията на 10-годишни усилия и работа на България в ЕС. Това заяви в предаването „Преди всички“ евродепутатът Андрей Новаков .   Още снощи, когато премиерът пристигна в ЕП да участва в заседание на групата на ЕНП, малко..

публикувано на 17.01.18 в 08:28
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лидия Енчева

10 000 лв. отпуска община Силистра на младата тенисистка Лидия Енчева

10 000 лева ще отпусне община Силистра на млада тенисистка от града – Лидия Енчева, за постигнати високи резултати на национално и международно ниво. Решението е взето на заседание на местния парламент днес. Седемнайсетгодишната Енчева е..

публикувано на 28.03.24 в 17:15
Директорът на ОДМВР Перник ст. комисар Милчо Милчов връчи първата значка

В Перник дадоха начало на кампания за използване на колани в колите

Директорът на ОДМВР в Перник ст. комисар Милчо Милчов даде старт на тазгодишната образователна кампания за използване на колани на задните седалки на автомобилите и обезопасителни системи за деца. Инициативата ”Инспектор по коланите” е на ОДМВР –..

публикувано на 28.03.24 в 17:10

Данъкът за недвижимо имущество в Силистра става 3 промила

От 1 януари догодина силистренци ще плащат данък недвижимо имущество – 3 промила, решиха общинските съветници днес. До момента ставката бе 1 и 1,5 промила за жилищни и нежилищни имоти. Мотивът на кметската администрация за това предложение е..

публикувано на 28.03.24 в 17:02

440 трудови злополуки са регистрирани за 2023 г.

Пет са тежките трудови злополуки, станали в страната ни през месец март, а за миналата година са регистрирани 440 злополуки, пряко свързани с дейността на пострадалите служители.  Данните представи изпълнителният директор на „Главната..

публикувано на 28.03.24 в 16:55
Геновева Петрова

Геновева Петрова: Рисковете политическата криза да прерасне в институционална са налице

Рисковете политическата криза да прерасне в институционална са налице , ако политическите лидери не намерят достатъчно разум и отговорност, за да я избегнем. Това каза пред БНР Геновева Петрова, социолог от "Алфа рисърч". " Вече се виждат..

публикувано на 28.03.24 в 16:41

Мъж паркира автомобила си до президентството и се опита да влезе

Мъж във видимо неадекватно състояние паркира автомобила си в близост до сградата на президентската администрация и се опита да влезе там.  Инцидентът е станал около към 12:30. Органите на реда са извели мъжа от периметъра на сградата.  По-късно той отново..

публикувано на 28.03.24 в 16:33

Европейската прокуратура започна обиски в два хотела в български ски курорт

Европейската прокуратура в София започна обиски в два хотела в български ски курорт като част от разследване на измама със субсидия за Covid-19, съобщават от офиса в Люксембург.  През 2020 и 2021 година фирмата е получила 220 хиляди евро от..

публикувано на 28.03.24 в 16:30