Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Ганев: БСП цели да монополизира темата корупция, ГЕРБ е в кръгова отбрана

Юлиан Войнов: Основният проблем е централизираната корупция, завладяната държава

Димитър Ганев
Снимка: БГНЕС

С внасянето на вота на недоверие към правителството наблюдаваме кулминация на много ясното двуполюсно противопоставяне ГЕРБ-БСП от последната година, което е в интерес и на двете партии. Това заяви политологът Димитър Ганев в интервю за предаването „12+3“:

Колкото до темата корупция - това е тема с огромен политически потенциал. В този смисъл най-логичната кулминация и политически връх на конфронтацията между ГЕРБ и БСП трябваше да бъде именно корупцията. /…/ В случая, предизвикването на дебат по тази тема позиционира БСП като основен критик на правителството по темата корупция. А това е изключително важно, защото ГЕРБ в момента се намира в кръгова отбрана по темата корупция. От БСП искат да сложат ръка, да бъдат монополист върху тази тема.

Вотът беше изключително нужен на БСП, за да може Нинова да демонстрира най-висок градус на опозиционност. /…/ Целта на БСП обаче в никакъв случай не е свързана с това да се свали правителството. Не съм сигурен, че на „Позитано“ въобще искат предсрочни избори към този момент.

Ганев мотивира твърдението си с факта, че електоралните данни сочат политически идентична картина в бъдещ парламент, ако се проведе предсрочен вот.

В парламента няма да видим нищо, което не сме виждали до този момент, прогнозира политологът:

Крайният резултат ще бъде такъв, каквато е била съдбата на всички вотове на недоверие в рамките на последните 28 години.

Иронично точно БСП се явява този борец срещу корупцията, тъй като партията многократно беше на власт,  посочи от своя страна икономистът Юлиан Войнов пред "Хоризонт":

Основният проблем в България и в случая в този вот е, че всъщност това, което казва БСП и което изнася като мотиви за този вот, са абсолютно достоверни мотиви. Те се подкрепят от огромна част от хората. Те са рационални, разумни и както каза и самата Корнелия Нинова - нямат нужда от доказателства. На първо място обаче веднага изниква въпросът защо точно в този момент БСП поставя този въпрос, тоест това ли е истинският мотив на партията - борбата срещу корупцията, или това просто е темата, която в момента събира общественото внимание и БСП се явява като неин изразител.

Говорим за ефекта „завладяната държава“, унищожавана от корупционни практики и незаконни действия, в сърцевината на които стои самата държавна власт и реално няма институция или организация, която може да се противопостави, подчерта Войнов:

Юлиан Войнов

Това, което виждаме в момента в България, това всъщност е основния проблем на борбата с корупцията, защото тя е централизирана. Тоест едва ли не самата държава със своите институции, със своите учреждения способства извършването на тези незаконни действия, без да има никаква институция, която да се противопоставя на тях. От една страна имаме едно, да кажем, желание на самите властимащи да упражняват корупционни действия и корупционни практики, и от друга страна имаме завладяване на институциите, тяхното обезсмисляне чрез назначаване на неподходящи хора.

Двете гледни точки чуйте в звуковите файлове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

БСП внесе вота на недоверие срещу кабинета "Борисов 3"

БСП започва и инициатива за разсекретяване на доклада на ДАНС и Прокуратурата за работата на Българската акцизна централизирана информационна система /БАЦИС/, обяви по-рано заместник-председателят на ПГ на БСП  Жельо Бойчев , който откри още мотиви..

обновено на 17.01.18 в 12:01
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара, съобщава Асошиейтед прес. Доставките ще станат възможни веднага щом Сенатът одобри законопроекта в помощ на Киев, гласуван в събота от Камарата на представителите,..

публикувано на 23.04.24 в 22:59

Задържан по подозрения в корупция е заместник-министърът на отбраната на Русия

В Русия беше задържан заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов. Той е заподозрян за получаване на подкуп в особено големи размери, съобщиха от Следствения комитет.  На президента Владимир Путин и на министъра на отбраната Сергей Шойгу е..

публикувано на 23.04.24 в 22:51
Петър Витанов

Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат в ЕП

Евродепутатът  от БСП Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат.  Според него социалистическата партия ще излъчи най-много двама евродепутати на изборите на 9 юни, и предполага, че водач на листата ще бъде Кристиян Вигенин. Витанов беше..

публикувано на 23.04.24 в 22:46

Учени и бизнес работят за създаване на мрежа от изследователски ВУЗ-ове у нас

Над 260 български учени от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и техни колеги от висши училища в чужбина и бизнесът работят за създаване на мрежа от изследователски висши училища у нас в рамките на проекта SUMMIT - СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ -..

публикувано на 23.04.24 в 22:25

Сунак обеща още милиарди за отбрана

Британският премиер Риши Сунак обеща още милиарди за отбрана, за да се противопостави на заплахите от "оста на авторитарнити държави", както се изрази, съобщи Би Би Си.  Това стана по време на посещението му в Полша.  Сунак каза, че военните..

публикувано на 23.04.24 в 22:05
Доналд Тръмп в съдебната зала в Ню Йорк, 15 април 2024 г.

Издател на таблоид даде показания в процеса срещу Тръмп

Бившият издател на таблоида "National Enquirer" даде пръв показания в процеса срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в Ню Йорк. Делото срещу Тръмп продължава с разглеждане на нападките му срещу свидетели 72-годишният Дейвид Пекър..

публикувано на 23.04.24 в 21:55
Еван Гершкович

Руски съд отхвърли нова жалба на Гершкович от WSJ срещу задържането му по обвинение в шпионаж

Руски съд отхвърли днес поредната жалба на журналиста на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович срещу предварителното му задържане по обвинение в шпионаж. Той бе задържан от Федералната служба за сигурност на 29 март миналата година и така стана първият..

публикувано на 23.04.24 в 21:52