Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести у нас и в чужбина срещу застрояването на парк „Пирин“

| обновено на 18.01.18 в 21:46
Снимка: БТА

В защита на национален парк „Пирин“ излязоха хора в 20 града в страната, както и българи в Лондон, Оксфорд, Берлин, Хамбург, Виена, Прага.

В София протестът се проведе на площад „Независимост“. Според протестиращите решението на правителството за промяна в Плана за управление на Национален парк „Пирин“ нарушава Закона за защитените територии и европейската директива за природните местообитания и екологичната оценка на плана и това ще позволи изсичане на вековни гори и ново строителство в „Пирин“.

Срещу застрояване на Пирин протестираха за втори път и в Габрово.

Около 30 души се събраха на протеста в Габрово, който се проведе на централния площад „Възраждане“. Протестиращите настояват за оттегляне на решението с аргумента, че той е в противоречие с българското законодателство.  Те поискаха и оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов, както и преразглеждане на концесионния договор за ски зона „Банско“. 

Според недоволните, обещанието на премиера Бойко Борисов от днешното правителствено заседание, че в "Пирин" ще се строи само втори лифт и нищо повече, няма да ги откаже да продължат с протестите, защото, според тях, всеки компромис е неприемлив и противоречи на опазването на защитената територия. Протестът продължи с шествие по централната пешеходна улица.

Протести бяха организирани още в 20 градове в страната, между които Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Хасково, Сливен и Смолян.

Протести в защита на Пирин имаше не само в България, но и в други европейски страни. Сънародници, живеещи в Берлин, се събраха пред българското посолство в германската столица. Пред "Хоризонт" един от организаторите - Любомила Йорданова, посочи:

Живея в Берлин от една година и имам платформа за благотворителност и образование на тема „Защита на природата“.

Акцията на сънародниците ни в Берлин е организирана в социалните мрежи. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Иван Обрейков: 35% от проектното трасе на втория кабинков лифт на Банско минава през незалесен участък

35 процента от проектното трасе на втория кабинков лифт в ски зона "Банско" минава през незалесен участък. Това обясни пред „Хоризонт“ маркетинг директорът на дружеството-концесионер Иван Обрейков . Той беше категоричен, че контролът по екологосъобразното..

публикувано на 18.01.18 в 13:41

Борисов поел ангажимент в ЕП изграждането на втория лифт в Банско да не увреди природата

Природозащитници внесоха в деловодството на Министерски съвет въпроси, свързани с концесията за ски зоната в Пирин. Те настояват да получат отговор на въпроса кой е реалният собственик на концесията.  Пред министрите премиерът Бойко Борисов обясни,..

публикувано на 18.01.18 в 11:14
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Петков

Да плащат ли медиите на политически анализатори и за експертиза?

Отказът на Кирил Петков да посочи конкретни имена означава, че всеки от тази гилдия би могъл да влиза в отговора на бившия премиер и изказването му придобива статут на "публичен донос". Това коментира проф. Огнян Минчев. Да плащат ли медиите на..

публикувано на 24.04.24 в 11:44
Иван Гешев

Съдът спря делото на Гешев срещу бившия правосъден министър

Софийският районен съд спря делото за клевета срещу бившия правосъден министър Атанас Славов, което беше заведено от ексглавния прокурор Иван Гешев.  Причината - депутатският имунитет на Славов. Делото беше заведено след изказване на Славов по повод..

публикувано на 24.04.24 в 11:12

Санкции за свещеника, отслужил панихида в памет на Навални

Руски православен свещеник, отслужил през март възпоменателна служба в памет на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, беше отстранен за три години от изпълнение на духовните си задължения, съобщи Московската епархия на Руската православна..

публикувано на 24.04.24 в 11:09
Делян Пеевски

ДПС няма да е партньор с ПП-ДБ "при доказване на схемите им"

Председателят на ДПС Делян Пеевски каза, че ако бъдат доказани корупционните схеми, свързани с ПП-ДБ, ДПС няма да е партньор в евентуален следващ парламент. "Ако се докаже от компетентните органи и се видят обвързаности с контрабанда, пудели,..

публикувано на 24.04.24 в 10:54

ПП-ДБ с обвинения към ГЕРБ – саботирали второто плащане по ПВУ

От ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за това, че саботират съдебната реформа и второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Депутатът Николай Денков обяви, че ГЕРБ бави четири законопоректа, които са обвързани с второто плащане по плана.  По думите му,..

публикувано на 24.04.24 в 10:52
Радостина Ангелова

Проучване за имунизационния календар регистрира нагласите и страховете на родителите

Повече от половината родители на деца от 0 до 4 години у нас подкрепят задължителните имунизации. 54% от запитаните ваксинират децата си. 3,8% са на мнение, че списъкът със задължителните ваксини следва да се допълни. Това показва национално..

публикувано на 24.04.24 в 10:49
Грант Шапс

Лондон иска увеличаване на разходите за отбрана в НАТО

Британският министър на отбраната Грант Шапс заяви, че иска новата цел на НАТО за разходите за отбрана да бъде 2,5% от брутния вътрешен продукт вместо сегашните 2% и това го налага днешният "по-опасен свят". Грант Шапс каза в интервю за Скай..

публикувано на 24.04.24 в 10:47