Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ана Джумалиева: КЗД наблюдава ескалация на езика на омразата и призовава за помирение

Местните власти да не допускат прояви като "Луковмарш"

| обновено на 01.02.18 в 11:25
Доц. Ана Джумалиева.
Снимка: личен архив на доц. Ана Джумалиева

Комисията за защита от дискриминация към НС наблюдава ескалация на езика на омразата и призовава за помирение. Сред примерите за дискриминационни прояви и език на омразата, които могат да предизвикат ограничаване на участието на гражданите в демократичната дискусия в обществото, КЗД посочва "Луковмарш", който често се превръща в трибуна на езика на омразата, особено с насоченост срещу представители на еврейската и други общности, както и екстремните позиции, свързани с дебатите около Истанбулската конвенция. Така доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминацията, представи позицията на оглавявания от нея орган във връзка със зачестилата употреба на езика на омразата.

Всъщност ние наблюдаваме ескалация на езика на омразата и призоваваме за помирение, тъй като, първо, ние сме контактна точка към Организацията за сигурност и сътрудничество за престъпления от омраза и искаме да призовем обществеността, институциите, партиите и всички организации, и разбира се, всички граждани на нашето общество да спазват високите правозащитни стандарти за цивилизована и демократична дискусия и публична критика.

Според Джумалиева границата между свободата да изразяваш свободно своето мнение и позиция и словото на омразата е много малка.

Тя заяви, че правото именно на свободно изразяване е фундаментален принцип, залегнал в Конституцията и в Конвенцията за правата на човека, Хартата за основните права на Европейския съюз, но то не е абсолютно право и носи със себе си ограничения – особено в случаите, в които това право нарушава правата на другите:

Ние трябва да определим тези граници на толерантността, за да продължим да се гордеем с това, че сме един от най-толерантните народи и че правим всичко възможно за защита на своите граждани.

Ръководителят на Комисията за защита от дискриминацията бе категорична, че демократичните общества се гордеят със свободата на словото, но враждебното слово и словото на омразата са нещо различно. Тя припомни, че понякога словото на омразата прераства в престъпления от омраза, които са криминализирани.

Джумалиева призова за конструктивен дебат за Истанбулската конвенция, за да може обществото да е запознато с проблемите, свързани с нея, ако има такива. Тя припомни, че КЗД е представила своята позиция относно конвенцията пред в Комисията по правата на човека и вероизповеданията в Народното събрание, като е отстоявала позицията да се сезира Конституционният съд.

Според д-р Джумалиева председателстваната от нея комисия е заинтересована от дебата за Истанбулската конвенция и го следи с интерес.

Освен това при нас специално по отношение на Закона за защита от дискриминация може би ще се наложат известни изменения и допълнения на Закона с оглед, примерно, разширяване на признаци или пък даване на легални дефиниции на определени признаци.

Според Джумалиева КЗД препоръчва ратификация на конвенцията, но:

Нека компетентните органи – Конституционният съд и след това, разбира се, Народното събрание – да се произнесат по този въпрос пред обществото.

В заключение по отношение на прояви като "Луковмарш" Джумалиева заяви, че би посъветвала местните власти:

Да не допускат подобни прояви, които всъщност поляризират обществото и които създават една трибуна и предпоставка за разразяване на езика на омразата, но става въпрос тук не само за "Луковмарш" – за всякакви подобни прояви, от които може да ескалира език на омразата.

Цялото интервю на Ирина Недева с доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминацията, можете да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33