Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските експерти по образование обсъждат на тридневна среща проблемите в сферата


Общинските експерти по образование се събират на тридневна Национална среща, организирана от Националното сдружение на общините. Целта е заедно с експертите от централната власт да дискутират актуални въпроси и проблеми, свързани с отговорностите на общините в областта на предучилищното и училищното образование.

Председателят на комисията по образование в Националното сдружение на общините и директор на дирекция „Образование и младежки дейности“ в община Варна Лилия Христова обясни за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“, че ще бъде поставен акцент върху постигнатите успехи при внедряването на Закона за предучилищното и училищно образование, както и на механизма за обхват на подлежащите на задължителна предучилищна и училищна подготовка и връщането в системата на образованието на напусналите я деца и младежи.

Почти няма община, която да е преустановила дейността по механизма. Просто медийният интерес е леко стихнал и затова тази тема не се дискутира така усилено в публичното пространство. Ежедневно проявяваме необходимия контрол от страна на образователните институции, на социалните, на  дирекция „Закрила на детето“ и т.н.  Това не може да е еднократен акт всяка есен. Ежедневно трябва да се борим за всяко дете да се върне в училище! Тук има много натрупани проблеми от  повече от 30 години - много неграмотни поколения, много малки деца, които не могат да говорят български език. Това ще бъде един сложен процес и всяко върнато дете е един напредък. Не очакваме чудеса. Знаем, че това е много труден процес, но ако той не се прекъсне и продължаваме в същия дух, мисля, че след няколко години резултатите ще бъдат много по-значими отколкото тези към момента.

Случаите на насилие в детските заведения не трябва изобщо да съществуват, категорична е Христова, която обеща да се направи всичко възможно за спокойствието на родителите и учителите. Във Варна е била проведена и анкета сред родителите за въвеждане на видеонаблюдение в детските градини.

Родителите наистина много държат на взаимоотношенията с техните деца, на индивидуалната работа, на агресията между самите деца. Има много проблеми, върху които работим, и те няма да се решат само с обсъждания. Трябва да се контролират конкретните мерки и действия във всяка образователна институция. В случая,  детските градини са на подчинение на общините и съответно ние също имаме огромни отговорности и задачи в тази посока.

59 процента от родителите са съгласни да имат видеонаблюдение. Около 20% не са ориентирани - казват че не могат да преценят. 30% казват че категорично не са съгласни да има видеонаблюдение. Резултатите от тази анкета в момента ние ги анализираме във всяко едно детско заведение. В момента се правят срещи с обществени съвети, настоятелства, родители, за да се изясни къде, на първо време, може да постигнем консенсус, за да може да подпомогнем да бъдат да бъде монтирано такова вътрешно видеонаблюдение.  Външното в община Варна ние сме го решили.

Проблемът е сложен от психологична гледна точка, а според Конституцията никой не може да бъде записван и подслушван без съгласие, уточни тя и допълни, че видеокамерите са част от мерките за контрол, но по-голямата остават човешките взаимоотношения.

Противоречивото предложение на НСОРБ уседналостта да отпадне от критериите за прием на първокласници от ромски семейства е подложено на обществено обсъждане, каза още Христова:

Разбира се, че ще има противоречиви мнения, но самият факт, че големи групи деца остават извън училищата. Остават големи групи, които родителите на други деца не желаят в институциите. Наистина това е държавен проблем и трябва да намерим някакъв начин!

Навярно ще има промени в това предложение, но трябва да има някакъв механизъм, по който общините да можем ефективно да реагираме относно тези деца и да не допускаме деца от една и съща общност да бъдат само на една територия, защото това пък създава много други проблеми, които виждаме в момента!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС и Лондон преговарят за споразумение за лесно движение на хора между 18 и 30 години

ЕС иска да постигне споразумение с Обединеното кралство, което ще улесни хората на възраст между 18 и 30 години да учат и работят в чужбина след Брекзит, съобщи Би Би Си. Медията уточнява, че това би било ограничено споразумение, а не възстановяване на свободното движение на хора, позовавайки се на Европейската комисия.  Обединеното кралство вече има..

публикувано на 19.04.24 в 05:24

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Динамично начало на туристическия сезон отчетоха в Кипър. За втори пореден месец броят на туристическите пристигания бележи ръст в сравнение с много успешната минала година, а пътническият трафик на летищата на страната вече надмина нивата отпреди пандемията.  Туристическите потоци към Кипър се засилват въпреки геополитическото напрежение в Източното..

публикувано на 19.04.24 в 05:18
Президентът Володимир Зеленски.

Мъж е арестуван в Полша за заговор за убийство на Зеленски

В Полша е арестуван мъж, който е обвинен, че е планирал да сътрудничи с руските разузнавателни служби, за да помогне за евентуалното убийство на президента на Украйна Володимир Зеленски. Това обявиха полските власти, цитирани от Би Би Си.  Според прокуратурата в Полша мъжът на име Павел К. е имал задача да събира информация за полско летище, използвано..

публикувано на 19.04.24 в 05:15

В Англия се увеличават заможните жени, които пушат, сочи изследване

В Англия се наблюдава увеличение на броя на жените от средната класа и по-богатите жени под 45-годишна възраст, които пушат, сочи изследване на Лондонския университетски колеж. Процентът на жените в посочената група, които пушат, е нараснал от 12% на 15% между 2013-2023 година, показва проучването. Жените в по-неблагоприятно социално положение са..

публикувано на 19.04.24 в 03:54

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Съединените щати са наложили вето на искането на Палестина пред Съвета за сигурност на ООН да стане пълноправен член на организацията, предадоха Франс прес и "Гардиън". По този начин Вашингтон блокира признаването на палестинската държава от ООН. 12 държави от 15-членния Съвет за сигурност са гласували в полза на искането на Палестина, Съединените щати..

публикувано на 19.04.24 в 03:43
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява самостоятелно и ще трябва да води преговори с други партии, успели да влязат в хърватския Сабор...

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница. По време на войната в Босна през първата..

публикувано на 18.04.24 в 23:00