Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яна Пипкова: Сюжетът на "Янините девет братя" е вечен

На 22-ри март с премиерата на операта „Янините девет братя“ от Любомир Пипков в Софийската национална опера ще бъде официално открит българският форум на професионалната асоциация на европейските оперни театри и фестивали „Опера Европа“. 87 директори и различни представители на престижни оперни театри от Европа, Америка и Канада се очаква да присъстват на представянето на новата постановка на една от най-важните творби в българската оперна литература. Аз лично с интерес очаквам да видя философските послания, които е извел големият български режисьор акад. Пламен Карталов!

"Режисьорската ми концепция вече е разработена с опит за най-дълбок анализ на музикалната драматургия в научния ми труд „Режисьорски проекции“, издаден през 2004 г. и посветен на 100 г. от рождението на композитора. В новата ми постановка на „Янините девет братя“ развивам и надграждам действените ракурси на партитурата с нов поглед към сцената. Но в задачите на режисурата съм запазил абсолютно същата страст и убеденост за експресивна и въздействаща театралната визуализация и сценично внушение на музиката.

Сега с нов екип – сценографа Свен Йонке и художника на костюмите Станка Вауда, (с които работихме в първата за България реализация на „Парсифал“ от Рихард Вагнер) развиваме идеята за космическата роля на дървото, като символ на живота, медиатор на светове, хранител и пазител на ценности, родова памет и традиции. Всички събития, героите и стихиите на конфликтите помежду им ще водят към изсъхване на дървото. Това означава и идването към разрухата на общността. На финала на спектакъла главният герой Георги Грозника сам ще види къщата си почерняла и снишена, изсъхналото насред двора дърво. Така и неговият род, издигнал се като мощно плодно дърво, ще бъде разяден от неговата братова завист, злонамерени действия и морално безсилие и ще падне саморазрушен в неравната борба между Доброто и Злото", казва режисьорът акад. Пламен Карталов.

В навечерието на премиерата четем режисьорските бележки заедно с дъщерята на големия български композитор Любомир Пипков – Яна Пипкова:

"Аз вярвам, че акад. Пламен Карталов ще направи нещо много интересно, защото той много добре познава операта „Янините девет братя“! Той направи една великолепна книга с един изключителен анализ на произведението! Но аз лично, вътрешно винаги се притеснявам, когато се изпълнява нещо от баща ми, за това как ще бъде прието от публиката. Винаги е все едно аз се срещам отново с баща си, все едно го виждам жив... Любомир Пипков беше една изключителна личност! Той беше интелектуалец, той беше много образован, културен, с голямо чувство за хумор. Аз се възхищавам от него като личност! Най-важните уроци, които научих от него, са може би скромността, честността – качества, които са ми пречили много в живота… В България много лесно се разделят с качествените хора! Моят баща беше отстранен и той умря от това. От една страхотна несправедливост, която не можа да понесе… Аз смятам, че сюжетът на „Янините девет братя“ е вечен, защото завистта не ни е напуснала! Завистта поражда омраза, омразата – агресия, агресията води до престъпления… След едно от първите представления на „Янините девет братя“ през 1937 г. баща ми е бил потърсен от някакъв американец, професор от Филаделфия. Той изказал много възторзи от музиката и казал: „Знаете ли, тука не Ви разбират! В тази малка страна Вие просто ще загинете! Елате в Америка! Аз ще Ви помогна!“ Баща ми решил да отиде, вече бил отчаян. Малко след това умира баба ми и дядо ми – Панайот Пипков, много тежко е понесъл смъртта ѝ. Това е задържало временно баща ми, а след това вече е избухнала Втората световна война. В края на живота си, когато ми разказваше това, той ми каза: „Съжалявам, че не отидох!“ Той беше много огорчен и от това си отиде, на 69 години", сподели дъщерята на големия български композитор Любомир Пипков – Яна Пипкова, пред микрофона на предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“, в навечерието на премиерата на операта „Янините девет братя“ на сцената на Софийската национална опера.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “ Каста дива “ беше младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:52
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата. Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от..

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. „Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32