Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският виртуоз Никита Борисоглебски свири за първи път у нас със Симфоничния оркестър на БНР

Снимка: Ани Петрова


Руският цигулар Никита Борисоглебски, носител на награда "Сибелиус" ще свири за първи път у нас в петък със Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин. Събитието в зала "България" започва в 19:30 ч.  За предаването "Хоризонт до обед" Борисоглебски сподели, че ще излезе на сцената с цигулка от 17-18 век на майстор Матео Гофридлер :

"Ние с Марк Кадин се познаваме отдавна, докато той все още беше главен диригент в Красноярск. Свирил съм под негово ръководство 4 или 5 пъти досега, но за първи път ще свира Прокофиев и затова ми е много приятно, че ще свия Втори концерт, който между другото се играе доста рядко. Доколкото става дума за моята в сътрудничество с оркестъра, искам да отбележа една любопитна подробност, че първоначално самият Прокофиев е искал да назове това произведение не концерт, а "соната за цигулка и оркестър". По този начин той е искал да подчертае, че в случая е била важна не само партитурата на цигулката, но и музиката, която изпълнява оркестъра. Затова за мен беше много важно, че на репетицията почувствах връзката с оркестъра, почувствах възможността да бъдем като едно цяло. Очакваме утрешния концерт с прекрасни емоции и надежда, че всичко ще мине прекрасно"

"За мен, изпълнението с оркестър или на камера музика е едно и също, защото и в двата случая, независимо от числото на инструментите, ти трябва да чуваш всички останали инструменти, за да получиш композицията, която искаш да прозвучи. Единствената разлика е, че понякога трябва да свириш по-силно, поради което трябва да хубаво да се храниш, полезно, с месо, витамини", пошегува се той.

Концертната програма утре включва и симфония номер 1 на Сибелиус. "Съжалявам, че имах съвсем малко време да контактувам с неговите потомци", заяви Борисоглебски, който познава внук на композитора. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и други..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “ Каста дива “ беше младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:52
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата. Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от..

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. „Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в..

публикувано на 24.04.24 в 10:16