Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещите пенсионери не са наясно с условията за пенсиониране

Законодателни промени обвързват със срок прехвърлянето на индивидуалните партиди от частните фондове към НОИ

От началото на тази година са в сила промени в Кодекса за социалното осигуряване, свързани с дадената възможност хората, които са осигурени за втора пенсия, да прехвърлят средствата си от частните фондове в Държавното обществено осигуряване. Всеки сам преценява дали ще взема две пенсии – една от НОИ в намален размер и втора от частния фонд, или само една пенсия в пълен размер от общественото осигуряване. Законодателят дава правото на избор, но предвижда и срокове за преместването на парите. 

Хората не са наясно с прехвърлянето на партиди от частните пенсионни фондове към НОИ и бъдещото им пенсиониране е обгърнато от неясноти. По стара българска традиция тези, на които им предстои пенсиониране, тепърва тръгват да се образоват. 

"Самата пенсионна реформа е една от големите болки на моето поколение и понеже е лишена от категоричност, ние пък нямаме възможност да направим информиран избор", споделя жителка на Ямбол и допълва: 

"Затова съм решила за себе си, че ще изчакам първите пенсионери, които са потърпевши по тази реформа – родените през 1960 година, за които беше задължително допълнително задължителното пенсионно осигуряване, за да видя какви суми ще се калкулират евентуално към техните пенсии. Тогава ще реша оставам ли в частния фонд, или преминавам към НОИ. Абсолютно объркани са всички от моето поколение. Прехвърлени по няколко пъти в различни частни фондове, изкушавани от НОИ, непрекъснато правят калкулации и справки в Националния осигурителен институт чрез техните ПИК-ове, за да видят какво могат да разберат и какво не, търсят специалисти, но в крайна сметка, уверявам ви, хората не са наясно".

Подуправителят на НОИ Весела Караиванова разясни:

"Към края на 2017 година към фонд "Пенсии" и фонд "Пенсии за лицата по член 69" са прехвърлени средства на малко повече от 6300 лица на стойност приблизително 43 милиона лева. По наши данни, от правото да прехвърлят средства от Сребърния фонд към Универсалния фонд за 2017 година са се възползвали 51 лица".
Подробни разяснения по условията на пенсиониране и прехвърляне на партиди чуйте в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За 9-а година: Във Варна събират капачки за втора детска линейка

За девета поредна година на площада пред катедралния храм "Успение Богородично" във Варна беше дадено началото на традиционната благотворителна кампания на сдружение "Аз вярвам и помагам" за събиране на капачки. Целта е, както винаги, да се финансира закупуването на медицинска апаратура и втора детска линейка. Много хора дойдоха на събитието, което..

публикувано на 20.04.24 в 13:17

"Макаби Яфо" - един от най-добрите футболни отбори на Израел, символ на единството на българските евреи

Ще ви разкажем за един отбор в Израел, на който казват, че е български. Става въпрос за "Макаби Яфо" , който тази година става на 75 години. Годишнината съвпадна с отбелязването на 130 години от създаването на първия еврейски футболен отбор "Самсон" в Пловдив и 100 години от "Макаби" София. Най-големите звезди на "Макаби Яфо" от златният му..

публикувано на 20.04.24 в 12:48

Референдум в Косово - сръбски призив за бойкот. Зрее ли нова криза?

Изборите в Косово са законни, но са лишени от всякаква представителност, каза преди година бившият ни посланик там Боби Бобев. В проведения тогава местен вот в 4-те доминирани от сръбската общност общини - Северна Митровица, Звечан, Зубин поток и Лепосавич, сърбите обявиха бойкот и с избирателна активност под 4% бяха избрани кметове от албанското..

публикувано на 20.04.24 в 12:30

Хероинът, открит на Капитан Андреево – за 16 млн. лева

Намереният на "Капитан Андреево" хероин е на парична стойност 16 милиона лева.   Дрогата е открита в турски тир, пътувал е от Иран, през Турция за страна от ЕС, като е декларирал превозването на матраци. Камионът е пристигнал на "Капитан Андреево" на 17 април, т.е. преди три дни. Отклонен е за щателна митническа проверка, след като митничарите са..

публикувано на 20.04.24 в 12:20
Министър-председателят Димитър Главчев

Главчев с предложение към президента – иска да поеме и външното министерство

Служебният премиер Димитър Главчев да бъде и външен министър. Това е предложил самият той вчера на президента Румен Радев. "Вчера водихме разговори с президента Радев и му предложих аз да поема външно министерство. Ако издаде указ да поема външно министерство, ще нося политическа отговорност и за него. В сегашния състав с министър Димитров..

обновено на 20.04.24 в 12:19

От 3 до 10 август Банско отново ще бъде джаз

От 3 до 10 август  Банско отново ще бъде джаз . Ясни са не само датите, но и програмата на фестивала, която ще бъде обявена  на пресконференция в понеделник, 22 април.   Алеята на джаза най-после ще стане факт , а една от  първите пет скулптури на музиканти от камък ще бъде на д-р Емил Илиев , създателят на най-мащабното културно събитие у..

публикувано на 20.04.24 в 11:55

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война, целяща да връщането ни обратно в орбитата на Кремъл

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия да се върне обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите ѝ за присъединяване към Европейския съюз. Това заяви в интервю за вестник "Таймс" президентът на страната Саломе Зурабишвили. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия "Грузинска мечта" и нейният..

публикувано на 20.04.24 в 11:33