Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Петър Киряков: Никакъв ПУП няма отношение към инвестиционния проект за парк "Аязмото“

Парк "Аязмото“
Снимка: wikimedia.org

Ние възстановяваме съществуващите елементи на парк "Аязмото“, като стриктно се съобразяваме със съществуващите елементи, защото той е паметник на културата. Това посочи в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" архитект Петър Киряков, един от двамата управители на Сдружение "Ландшафтна архитектура и дизайн“:

"Подробен устройствен паркоустройствен план на "Аязмото“ в момента съществува. В тези правни рамки ние правим проект за ремонт, рехабилитация на всички елементи на този парк. Никакъв ПУП няма отношение към този инвестиционен проект. Той е напълно законен".

Имаме съгласуване с Института за паметници на културата, добави архитект Киряков:

"Нашият проект се готви от 4-5 години. Изготвя се техническо задание от Министерството на регионалното развитие. Това задание минава сложна процедура на съгласуване с всички възможни инстанции, в това число с Националния институт за паметници на културата. След това се прави процедура за възлагане на проектант".

Цялото интервю с архитект Петър Киряков можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Арх. Веселин Беров: В проекта за реконструкция на "Аязмото" не са спазени изискванията на закона

В проекта за реконструкция на парк Аязмото, който предлага общината, не са спазени изискванията на закона. Това обясни в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" архитект Веселин Беров: "Не са спазени нито обема, нито характера на..

публикувано на 20.03.18 в 15:23
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Лукашенко

Лукашенко: Ако от НАТО стъпят в Беларус, ще получат незабавен отговор

Беларуският лидер Александър Лукашенко остро разкритикува активността на НАТО на източния фланг и заплаши с незабавен отговор в случай на нападение срещу страната му. От Ангел Григоров чуйте подробностите. Представяйки пред депутатите от..

публикувано на 25.04.24 в 18:36
За диагностика на рак на гърдата се използват и нови методи, извън страндартните - мамография, ултразвукова диагностика и магнитно-резонансна томография.

От 1 юли медицинските направления за мамография ще важат по 2 месеца

Издадените от 1 юли нататък медицински направления за ехография и мамография на млечна жлеза ще бъдат валидни за срок от 2 месеца.  Това решение е гласувано от Надзорния съвет на Здравната каса днес.  Удължаването на валидността на направленията..

публикувано на 25.04.24 в 18:31

Десислава Паунска: "Гардиън" класира в Топ 10 българския павилион на Венецианското биенале

Българският павилион на Венецианското биенале влезе в престижни класации на световни издания , съобщи пиарът на представителството ни Десислава Паунска в интервю пред БНР. "Гардиън" нарежда нашето представяне във Венеция в Топ 10. В Топ 5 на..

публикувано на 25.04.24 в 18:24

Костадин Филипов: Голяма част от политическия елит в РСМ не желае страната да върви към пълноправно европейско членство

Голяма част от политическия елит в РСМ не желае страната да върви по пътя към пълноправно европейско членство. Това заяви пред БНР журналистът Костадин Филипов. Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ,..

публикувано на 25.04.24 в 17:43
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО

"Не се съмнявам, че Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО . Не изключвам  различни сценарии, при които предизвиква единството на Алианса и атакува отделни обекти на териториите му" . Такава прогноза направи пред БНР..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Министър-председателят Димитър Главчев (вляво) и президентът на КТ

Служебното правителство осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Служебното правителство осигури 250 милиона лева за комплекса "Мини Марица-изток", стана ясно след среща на премиера Димитър Главчев, министъра на енергетиката и представителите на синдикатите, които организираха протест на енергетици и миньори в центъра на..

публикувано на 25.04.24 в 17:25

Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли

Достъпът до историческата част на Венеция подлежи на такса от 5 евро на човек с онлайн резервация. Тя важи за някои уикенди между април и юли тази година. Таксата засяга еднодневните туристи, пребиваващи извън област Венето.  Освободени са..

публикувано на 25.04.24 в 17:24