Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският пастор Брънсън остава в турски арест, постанови турски съд

Американският пастор Андрю Брънсън, който е задържан в Турция от година и половина за предполагаеми "терористични" дейности, отхвърли в съда всички обвинения, предадоха световните агенции. В първия ден от процеса срещу него пасторът се разплака и се оплака от преместването в различни центрове за задържане в Турция. "Нищо не съм направил срещу Турция. Напротив, обичам Турция, моля се за нея от 25 години", каза той на турски в съда.

Процесът, който протича в Алиага в провинция Измир в Западна Турция, се следи отблизо от Вашингтон.

В края на вчерашното съдебно заседание съдът реши да остави в ареста обвиняемия заради риск от бягство.

Пасторът живее в Турция от 1993 г. и заедно със съпругата си ръководи протестантска църква в Измир. Той беше задържан от турските власти през октомври 2016 г. Обвиняван е, че е работил за мрежата на проповедника Фетуллах Гюлен, на когото Анкара приписва опита за преврат от юли 2016 г. Пасторът е обвиняван и, че е действал от името на Кюрдската работническа партия (ПКК), както и в шпионаж с политически и военни цели.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГЕРБ-СДС и ДПС със законопроект за забрана на рекламата в медии

ГЕРБ-СДС и ДПС внасят промени в Закона за хазарта, забраняват рекламата в медиите. Това заявиха Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС. Промените са продиктувани от това да бъде защитен общественият интерес. От двете политически сили предлагат дейности по регулиране на хазарта, на разпространението на рекламите,..

публикувано на 24.04.24 в 13:47

Рибари протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Да отпадне тримесечната забрана за улов на бяла мида или забранителния период да се ограничи до 1 месец поискаха рибари от Южното Черноморие. Забраната влиза в сила от 1-ви май. Близо 100 души, представители на рибарски сдружения и служители на рибопреработвателни предприятия от Несебър до Царево, протестираха пред сградата на Изпълнителната..

публикувано на 24.04.24 в 13:40

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите, готови са да продължат реформите

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни. Съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че няма да спрат борбата. По думите му комисията за митниците е пиар на ГЕРБ и ДПС: "Нито ще се откажем, нито ще се предадем, нито ще дадем държавата да се управлява от Пеевски, нито ще дадем бухалки като Сарафов да продължават да управляват задкулисно, нито ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:38

Цветелина Пенкова: Изнасяме суровини, а после плащаме двойна цена

Поискахме отлагането на либерализацията на цените на електроенергия за домакинствата, защото не беше ясно как ще се случи, а не бива да поставяме под риск домакинства и граждани да не могат да си плащат сметките. Това сподели в интервю пред БНР евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова. "По принцип либерализацията беше поставено..

публикувано на 24.04.24 в 13:33

Кипър: 250 евро великденска надбавка за пенсионерите с ниски доходи

Великденска надбавка от 250 евро ще получат пенсионерите с нискидоходи в Кипър, реши правителството днес. Мярката е част отизпълнението на плана за подпомагане на възрастните хора в страната ипродължение на целевите помощи за уязвимите социални групи зарадиинфлацията. Великденските помощи в Кипър тази година са увеличени с 30% или 60евро..

публикувано на 24.04.24 в 13:32

Парламентът реши: Давностният срок за сексуални посегателства се увеличава на 35 години

Давностният срок за сексуални престъпления и посегателства срещу деца се увеличава на 35 години. Това реши парламентът, приемайки на второ четене изменения в Наказателния кодекс. Сегашният срок е 20 години.  Повишава се и горната граница на наказанията за подобни престъпления.  От опозицията възразиха срещу запазването на долната - от 2..

публикувано на 24.04.24 в 13:13
Томислав Дончев, Тома Биков,  Георг Георгиев, Цветомир Паунов от ГЕРБ за регистрация за изборите в ЦИК

ГЕРБ-СДС се регистрира за изборите, иска победа и нормалност

Коалицията ГЕРБ-СДС се регистрира в Централната избирателна комисия (ЦИК) за предстоящите избори 2 в 1 – предсрочни парламентарни и европейски. Изборите са възможност страната ни да има титулярно правителство с ярки политически фигури, което да поема отговорност за управлението, подчерта заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев...

публикувано на 24.04.24 в 13:08