Деян Петков: Боян е с нас в това да имаме вяра в собствените сили

Боян Петров
Снимка: личен архив Боян Петров

"Боян е с нас в това да имаме вяра в собствените ни сили и да таим надежда за хубави неща", каза в интервю за предаването „Преди всички“ Деян Петков, който организираше експедициите на Боян Петров.

Въпреки малкото информация за Шиша Пангма с Боян много подробно бяхме разгледали маршрута, каза той и добави:

„Това са места, на които много малко хора ходят. Те обикновено дават информация за тях след месеци, тя не винаги е точна. На място той се информира какво се случва. Хората там, шерпите, маршрута до лагер 1,2 – това са нещата, които обуславят как той ще продължи нататък“.

Искаме да разберем дали Боян е бил на върха, каза още Петков и добави: "Този връх винаги ще си остане с възможно изкачване от Боян. Винаги така ще го водим в нашата история – че който и да изкачи този връх, първият българин, който го изкачи, ще бъде първото потвърдено изкачване, а винаги ще имаме едно на ум за изкачването на Боян“.

Петков подчерта, че имат снимков материал и видео и тепърва ще се търсят отговори: "Ще се опитаме да анализираме терена. Надяваме се да открием някакви следи за това какво се е случило. Ще направим всичко възможно. ...Подозирам, че дневникът му е бил с него или поне няколко листа, които той обикновено пише. Той си води подробен дневник всеки ден и носи нагоре листа, които за съжаление са изгубени. Ще получим вещите му от базовия лагер. Ще видим какво има в компютъра му, в дневника“.

Държавата много сериозно подпомогна търсенето, подчерта още Деян Петков и добави: „Където и да сме казали за кого го правим – всички познаваха името на Боян – и в Катманду, и в Китай“.

Още за Боян Петров, за живота и постиженията му, можете да чуете в звуковите файлове.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33