Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КТ "Подкрепа" подготвя законодателни промени за нощния труд

| обновено на 20.06.18 в 15:09
Снимка: www.podkrepa.org

КТ "Подкрепа" подготвя законодателни промени, които да регламентират по-високо заплащане и по-добри условия за нощния труд.

Предложенията ще бъдат представени на властта с началото на новия политически сезон през есента, съобщи президентът на синдиката Димитър Манолов.

Повече от 400 000 българи полагат нощен труд, в повечето случаи съчетан и с извънреден, което вече е и предпоставка за трудови злополуки и завишен травматизъм.

Синдикатът настоява допълнителното възнаграждение за всеки час работа от 22.00 до 6.00 часа сутринта да стане от 25 стотинки на 2 лева и 55 стотинки. Сега действащата ставка не е променяна от 10 години, когато минималната работна заплата е била 180 лева срещу 510 в момента, но подчертават, че проблемът не се изчерпва само с парите.

"За 10 години минималната работна заплата е скочила повече от два пъти, да не кажа три пъти, и понеже нощният труд винаги се измерва с минималната работна заплата, дори най-малкото този фактор ни кара към преосмисляне на това", посочи президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Директорът на Инспекцията по труда Румяна Михайлова назова най-честите нарушения на работодателите при полагането на нощен труд:

"Укриването на часовете нощен труд се доказва там, където има стремеж към улавяне, абсолютно нерегламентиране, не само на работа през нощта, но на работа без договори и какво ли не още".

В подкрепа на кампанията, която синдикатът обяви, вече стартира и подписка сред всички работещи, която продължава.

Като съорганизатор на форима от Фондация  "Фридрих Еберт" съпоставиха данните за България с тези за Германия. Директорът д-р Хелене Кортлендер обясни, че, за разлика от българите, броят на германците, които работят нощен труд, непрекъснато расте, но също така и заплащането им е в пъти по-високо:

"Германската нормативна уредба на нощния труд не е много изчерпателна и точна. Там се казва, че се дължи адекватна компенсиране на служителите както под формата на материално заплащане, така и под формата на почивка. Конкретното разписване на тези компенсации си оставаше в колективните трудови договори, но ако те не уреждат тези условия, то тогава съдът е органът, който трябва да се произнася. И така през 2015 година Федералният съд по трудовите въпроси издаде ключови решения – на работниците да се дължи 25% надбавка за нощен труд, а в случай че той се полага постоянно, тази добавка е в размер на 30%. Социалните партньори могат да увеличат тази надбавка в колективните трудови договори".

За разлика от Германия у нас законодателството ясно разписва, посочи Калина Петкова от Министерството на труда и социалната политика:

"Всички проблеми, които се отнасят до условията на труд, трябва да се решават след консултиране с работниците и служителите".

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсманът ще излизат в отпуск, за да заемат политически длъжности

Ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсманът ще излизат в неплатен отпуск, за да заемат политически длъжности - Законопроектът влезе за гласуване в Народното събрание и бе подкрепен на първо четене с гласовете на ГЕРБ - СДС, ПП-ДБ и ДПС. Депутатите излязоха в почивка заради предожение промяната да се гласува окончателно.  От "Възраждане" и ИТН..

публикувано на 29.03.24 в 16:00
Иванка Шалапатова

Проект: Специални договори да гарантират права на приемните родители

Приемните родители ще подписват специални договори, които ще им гарантират осигурителни и здравни права, сред които право на пенсия и на обезщетение за болест и майчинство - това предвижда проект за законодателни промени, който екипът на социалното министерство подготвя.  Министърът на труда в оставка Иванка Шалапатова обясни, че новият вид договор..

публикувано на 29.03.24 в 15:57

Сигнал за бомба опразни търговски център в София

Сигнал за бомба е подаден в търговски център в София.  По информация на БНР сигналът е получен на служебната поща на търговския център.  Служителите са изведени. Екипи на полицията проверяват мястото.  Засега няма открито взривно устройство. 

публикувано на 29.03.24 в 15:49
ген. Олександър Сирски

Сирски: Украинската армия ще трябва да мобилизира по-малко хора от очакваното

Русия разполага с шесткратно повече оръжия спрямо украинските сили на фронта, което води до загуби на войници и позиции. Това заявява в интервю наскоро назначеният за главнокомандващ на украинската армия Олександър Сирски.  Сирски казва още, че през последните седмици и месеци Русия "използва значително повече авиация, включително насочвани..

публикувано на 29.03.24 в 15:41

Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за БНБ

Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за Българската народна банка след извънредно заседание на Комисията по правни въпроси. На него депутатите приеха на първо четене промени в Закона за Българската народна банка, с които се премахват пречките управителят и подуправителите да могат да бъдат назначавани за служебни премиери. Досега в законовия..

публикувано на 29.03.24 в 15:28
Калин Тодоров

Калин Тодоров: Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас

Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас. Тази прогноза направи пред БНР писателят и журналист Калин Тодоров и уточни: "След тези 9 месец на това удивително управление на сглобката, това, което ще се случи в Европа, а след това на изборите в САЩ - почти съм сигурен, че ще бъдем свидетели на една..

публикувано на 29.03.24 в 15:11

Жителите на 9 петрички села може да останат без обществен транспорт

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата - Петрич и Благоевград . От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най-натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен..

публикувано на 29.03.24 в 14:43