Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Няма да има връщане на мигранти към първоприемната страна, ако е изтекъл срокът за това

| обновено на 24.06.18 в 23:35
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов заяви, че в никакъв случай няма да сключи двустранно споразумение за връщане на бежанци в България от Германия. Министър-председателят каза това на извънредната среща по миграцията в Брюксел.

Борисов каза това в отговор на предложението на германския канцлер Ангела Меркел, която предлага двустранни или тристранни споразумения между страните-членки с идеята за вторично придвижване на мигрантите:

"Категорично казах против. Трябва да бъдем справедливи. Това г-жа Меркел като двустранни споразумения може да го поиска тогава, когато границите - външните са надеждно на 100% затворени."

На въпрос дали е консултирал страни като Албания за идеята си за изнесени центрове, премиерът отговори:

"Изрично за Албания въобще не е говорено. Аз защитих и Западните Балкани, като говорих за Европа, а не за части само от ЕС. Защото еднакво мили са ми Македония, Албания, Сърбия и всички останали. Така, че ние говорим за територията на цяла Европа, а не само за държавите-членки."

Премиерът заяви, че е получил подкрепа на френския президент Макрон за тази своя идея:

"Абсолютно ме подкрепи. Даже като слизах при вас изрично ми каза – "Много ти е добра позицията, много подредена, много практически издържана, много реална. А и ти го направи, така че видяхме как става – имаш споразумение с изнесен център с Турция, имаш добре защитена граница и ето ти го резултата на графиката."


На влизане в Европейската комисия за извънредната среща на мигрантите премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да има връщане на мигранти към първоприемната страна, ако е изтекъл срокът за това:
"Първо - със стара дата такова нещо не може да се случи. Второ - България доказа, че като страна на първа линия може в пълен обем да се справи с миграционната вълна, използвайки всички възможности на Гранична полиция, на Армията, на предпазните съоръжения, които изградихме и на споразумението ни с Турция. Така че тези предложения, които се дават - всеки има право да ги дава". 

По повод мерките, които трябва да се предприемат, премиерът каза:

"Аз много ясно съм заявявал винаги, че паниката не е добър съветник. Повтаряме същите упражнения вече няколко години за нещо, което би могло да бъде решено по бърз начин от всички държави членки на ЕС, а и не само от тях, защото и страните от Западните Балкани, които не са част от Съюза също трябва да бъдат защитени. С една дума - има три неща, които трябва да се направят и то едновременно - незабавна защита на външните граници на ЕС, вътре, тези, които са в страните членки - да бъдат върнати от там, където са дошли и третото измерение е споразумения с трети страни - Турция, Тунис, Йордания, където ние да подпомагаме и по най-хуманен начин да се грижим за всички, бягащи от войната хора в изнесени центрове". 

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е получил поздравления за българските предложения на извънредната среща за мигрантите в Брюксел:
"Всички до един заявиха, че България е свършила много работа по време на Председателството си именно в придвижването на темата с миграцията и сме успели да намерим необходимите компромиси и върху това да се надгражда. Получих лични поздравления и от президента Макрон и от новия италиански премиер, и от Алексис Ципрас, и от много други колеги за това, че така построена като конструкция темата "Миграция" може да бъде решена и то в сравнително кратко време". 

Искането да се преразгледа схемата за релокация на бежанците, Борисов обясни така:

"Тогава релокацията, за която сега говорят, беше в наша полза. Затова искахме да подпишем да не могат да останат в България и Гърция, да могат да ги вземат в Европа. Сега понеже наводнихме тези държави, те също, останали под натиск, казват: "Да, но да върнем една част по тези държави на произход". Затова ние направихме това предложение - затваряме границите, пращаме в трети страни."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Лидерите на ЕС обсъдиха контрола на миграцията на извънредна среща в Брюксел

Лидерите на Европейския съюз обсъдиха контрола на миграцията на извънредна среща в Брюксел, в която ще участва и премиерът Бойко Борисов .  Дискусиите се съсредоточиха върху три въпроса: външно измерение на проблема, граничен контрол на външните граници..

обновено на 24.06.18 в 19:49
ВИЖТЕ ОЩЕ

Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за БНБ

Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за Българската народна банка, след извънредно заседание на Комисията по правни въпроси. На него депутатите приеха на първо четене промени в Закона за Българската народна банка, с които се премахват пречките..

публикувано на 29.03.24 в 15:28
Калин Тодоров

Калин Тодоров: Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас

Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас. Тази прогноза направи пред БНР писателят и журналист Калин Тодоров и уточни: "След тези 9 месец на това удивително управление на сглобката, това, което ще се..

публикувано на 29.03.24 в 15:11

Жителите на 9 петрички села може да останат без обществен транспорт

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата - Петрич и Благоевград . От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и..

публикувано на 29.03.24 в 14:43

Тютюнопроизводители недоволни от нови изисквания при изплащане на продукцията

Недоволство назрява сред тютюнопроизводителите от района на Кирково заради нови изисквания при изплащане на продукцията.  Стопаните са недоволни от парите, които получават за килограм тютюн и твърдят, че са ощетени.  Кметът на село Кран Мустафа Юсеин..

публикувано на 29.03.24 в 14:20
Петър Чобанов

Петър Чобанов: Консултациите при президента са на етап, в който няма директно решение

След срещата си с президента Румен Радев подуправителят на БНБ Петър Чобанов заяви, че консултациите при държавния глава с потенциалните кандидати за служебен премиер са на етап, в който няма директно решение.  Чобанов се солидаризира с вече..

публикувано на 29.03.24 в 14:11
Асен Василев

Асен Василев: Покриваме критерия за инфлацията и сме в еврозоната

В момента, в който критерият за инфлацията бъде покрит, България може да влезе в еврозоната. Това каза министърът на финансите в оставка Асен Василев, който присъства в пленарната зала по време на разискванията за проекторешението, свързано с..

публикувано на 29.03.24 в 14:02
Тончо Краевски

Тончо Краевски: Неизбирането на служебен премиер ще докаже недомислената редакция на Конституцията

През служебния кабинет на Румен Радев през 2021 г. Кирил Петков и Асен Василев получиха своята политическа легитимация. След това се скараха с него и направиха конституционни поправки,  за да не може Радев да назначава служебни кабинети и..

публикувано на 29.03.24 в 13:41