Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вигенин: В Турция имаше опити да се затрудни дейността на наблюдателите на ОССЕ

Кристиан Вигенин пред изборна секция в Турция
Снимка: личен архив

Мога отсега да кажа, че изборите в Турция се разминават с представата ми за честни демократични избори, за най-високите стандарти, които дават възможност на всяка партия и кандидат равнопоставено да водят своята кампания.

Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Кристиан Вигенин председател на парламентарната Комисия по европейските въпроси, който беше част от наблюдателите ОССЕ на изборите в Турция в района на Диарбекир. Силното полицейско присъствие в страната в изборния ден е направило впечатление на политика.

„Основното оправдание за това е, че страната все още е в извънредно положение и трябва да се гарантира сигурността, но определено това няма как да не е повлияло на поне една част от избирателите.

В Диарбекир полицията, на практика, смятам, че целенасочено затрудняваше дейността на наблюдателите. Постоянно трябваше да се правят проверки, отказваше ни се достъп до избирателите пунктовете и до секциите… на едно място си позволиха даже да ни заплашат, че ще бъдем арестувани ако не излезем от избирателната секция.

Смятам, че това не беше случайно. Беше организиран опит да се затрудни дейността на наблюдателите. Другият важен елемент специално за района на Диарбекир е, че се приложи една смущаваща разпоредба, която позволи да се изместват секции въз основа на съображения за сигурност. Тези премествания от едно населено място в друго засягат, по официални данни, около 120 хиляди избиратели. За да могат да гласуват, те трябваше да пътуват в съседни населени места. Съвкупността от всички тези елементи, за които говорим, а има и немалко други, неизбежно са повлияли на финалния резултат“.

В Диарбекир е имало и празненства, тъй като водещата партия в района – Народнодемократичната, е успяла да премине 10%-овата бариера. Вигенин изтъкна, че един от кандидатите в изборите е водил кампанията си от затвора, което хвърля сянка върху изборите.

Вигенин коментира и твърденията, че чужденци са се опитвали да повлияят на хода на изборите, представяйки се за наблюдатели на ОССЕ. Те категорично не са представлявали организацията, която ще направи проверка по случая, коментира той.

Абсолютното мнозинство, което партията на Ердоган е спечелила още на първия тур на изборите, му гарантира „огромна персонална власт като президент, но и като лидер на неговата партия“, с което ще има пълен контрол на парламент с орязани функции.

Всичко, което оттук нататък се случва в Турция, ще бъде отговорност на един човек – Ердоган“.

„Едва ли неговата политика по отношение на България ще се промени. От една страна, настоящето правителство на България поддържа адекватна комуникация по важните за България въпроси като че ли има разбиране … но трябва да се засилят и политическите контакти на другите институции, защото напоследък ми се струва, че отношенията България – Турция се превърнаха в личните отношения между Ердоган и Борисов“.

Корман ИсмаиловКорман Исмаилов - бивш депутат и заместник-председател на Народната партия „Свобода и достойнство“, коментира, че новата президентска форма на управление в Турция е насочена към прагматично решаване на проблемите на хората и повишаването на стандарта в държавата. Целите, които си е поставила Анкара, включват влизане в Г-10 в рамките на пет години. Постигането на това членство е свързано с изграждането на грандиозни инфраструктурни проекти. Трансформациите в страната ще отворят големи възможности пред региона, от което България ще може да се възползва:

„Турция е много сериозен вече геополитически  международен играч, не само в регионалната политика, а и в сектори като енергетика, инфраструктура, туризъм“.

Засилването на националистическите представителства в парламента на Турция е обвързано и със засилена подкрепа на политиката по отношение на бежанците, изтъкна той. В по-голямата си част българските изселници подкрепят левите, неконсервативни партии в Турция:

„Ако се види избирателната карта след тези избори, най-западната част и Тракия - европейската част на Турция, подкрепи кандидата на левите - на Народнорепубликанската партия, докато Анадола подкрепи Ердоган. Кюрдските региони подкрепиха кюрдската партия, която също има едно сериозно представителство в парламента“. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ердоган говори пред събрало се множество след изборния ден

Реджеп Ердоган печели президентските избори в Турция

Реджеп Ердоган печели президентските избори в Турция на първи тур. Пет партии влизат със сигурност в турския парламент, а настоящият президент Реджеп Ердоган е получил „абсолютно мнозинство от гласовете.“ Това заяви председателят на Висшият..

обновено на 25.06.18 в 07:21
ВИЖТЕ ОЩЕ
Британският премиер Риши Сунак.

Сунак е призовал Нетаняху да "прояви здрав разум“ по отношение на ситуацията с Иран

Британският премиер Риши Сунак е разговарял по телефона с израелския си колега Бенямин Нетаняху и го е призовал да прояви "здрав разум" по отношение на ситуацията с Иран.  Говорител на Даунинг стрийт информира, че Сунак е казал на Нетаняху, че..

публикувано на 16.04.24 в 21:52

Малчугани ще тренират на обновена спортна площадка в Монтана

Още една спортна площадка ще могат да използват жителите на Монтана за масов спорт. Тя се намира зад зала "Младост". Изградена е преди повече от 10 години с европейски средства. Сега общината я възстанови и ще може да ползва от всички живеещи в..

публикувано на 16.04.24 в 21:26

Европейската дипломация готви нови санкции за Иран заради атака срещу Израел

Министрите на външните работи на ЕС са предложили да се разширят санкциите срещу Иран заради масивната му атака към Израел през уикенда, съобщи след видеоконференцията им върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. Те..

публикувано на 16.04.24 в 20:56

Има задържан за оскверняването на гроба на патриарх Неофит

Полицията в София задържа мъж, който е разпознат на записите от охранителните камери като човекът, който осквернява гроба на патриарх Неофит под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя".  Оскверниха гроба на патриарх Неофит..

публикувано на 16.04.24 в 20:52
Виолета Коритарова

Министър Коритарова: Подписването на споразумения за финансиране на общински проекти ще продължи

Подписването на споразумения за финансиране на общински проекти ще продължи. Това гарантира министърът на регионалното развитие Виолета Коритарова пред членове на Националното сдружение на общините.  Обсъдена беше инвестиционната програма за общински..

публикувано на 16.04.24 в 20:20

Кметовете на кюстендилските села стягат избирателните секции

Кметовете на кюстендилските села трябва да проверят състоянието и да подготвят помещенията, където ще се гласува на 9 юни, наредиха от Общината. Където се налага, ще се направят леки ремонти.  Избирателните секции по селата са над 50, обикновено са в..

публикувано на 16.04.24 в 20:01
Последиците от израелски въздушен удар в град Джабалия в Ивицата Газа, 11 октомври 2023 г.

Израелски танкове отново нахлуха в селища в северната част на Ивицата Газа

Израелски танкове са нахлули отново в Бейт Ханун и Джабалия - селища в северната част на Ивицата Газа, съобщава Ройтерс.  Бейт Ханун бе сред първите мишени на израелската армия миналия октомври. Поради бойните действия и разрушенията много от..

публикувано на 16.04.24 в 19:54