Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 181 години от рождението на Васил Левски

| обновено на 18.07.18 в 17:03
Снимка: БГНЕС
България отбелязва днес 181 години от рождението на Васил Левски. Център на тържествата е родният град на Апостола на свободата – Карлово. Тази сутрин в храма "Свети Николай" беше отслужена литургия, след което присъстващите поднесоха венци и цветя в знак на преклонение на гроба на майката на Левски Гина Кунчева. С литийно шествие карловци и гостите на града се оправиха към площад "20-и юли", където бяха издигнати знамената на България и Карлово и беше отслужен молебен за благоденствието на града и жителите му. Там бяха и участниците в Националния туристически поход "По стъпките на Васил Левски". Те казаха:
 

"Той е една от най-светлите личности в нашата история. Нося го в сърцето си".

"В планината се чувстваме свободни, а той това е искал".

"През планината минават мислите през какво е минал той, какво се е случвало, трудностите, които е преминал. Най-важното е да запазим традицията и това да продължава".

В Националния музей "Васил Левски" е предвидена специална програма. И тази година сред посетителите на музея ще са и родственици на Апостола. За Цветана Ветренска това винаги е много вълнуващ момент:

"18-и юли е голям празник – денят, в който се е родил най-великият син на България. Неговият роден дом считаме за наш роден дом, тъй като най-дълго нашата прабаба София е живяла там заедно с баба си Гина. За нас е необходимост да се докоснем до това свято място".

18 юли е ден за преклонение и в семейството на пловдивчанката Цветана Ветренска. Тя е родственица на Васил Левски по майчина линия и както всяка година и тази е в Карлово:

"За нас това е голям празник – деня, в който се е родил най-великият син на България. Винаги на този ден отиваме в Карлово, в неговия роден дом, който считаме и за наш роден дом, тъй като най-дълго нашата прабаба София е живяла там заедно с баба си Гина. За нас е необходимост да се докоснем до това свято място – там, където той е отраснал. Неговите невероятни качества са не само генетично заложени, огромно значение има и семейството. Бащата рано си отива - Левски е едва на 14 години, затова огромно влияние върху изграждането му като характер, като безстрашен човек оказва баба Гина, неговата майка".

По традиция вечерта ще бъде изнесено с войнски почести знамето на Карловския революционен комитет, след което ще започне тържественият митинг-заря.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще приеме почетния строй на представителни части от 61-ва Стрямска механизирана бригада и ще произнесе слово. Церемонията, с начален час 21.00 ч., ще бъде предавана пряко по Българското национално радио от площад "Васил Левски".

БТАГодишнината беше отбелязана и пред паметниците на Васил Левски в Ловеч и Къкринското ханче. Проведе се гражданско поклонение пред паметника на Апостола в двора на Къкринското ханче, където той е заловен. Там е създаден и първият музей, посветен на живота и делото на Васил Левски.

С поднасяне на венци и цветя в знак на признателност и минута мълчание, жители на ловешкото село Къкрина и официални гости се поклониха пред паметта на Апостола. Те казаха:

"Втори няма като него". "Идол за цялата държава". "Левски е знаме за българския народ". "За мене е светиня. Радвам се и се гордея, че съм българка". "Единственият човек, който заслужава уважение". "Това е една личност, която никога, докато съм жива, няма да забравя". "Нещо, което днес не може да се намери".

Тържествената церемония по повод 181-годишнината от рождението на Васил Левски е от 18 часа пред паметника му в Ловеч. Преди това в църквата "Успение Богородично" ще бъде отслужена панихида за Апостола.

На сцената на Средновековната крепост "Хисаря" е предвиден концерт-спектакъл на старозагорската трупа "Танцът на вятъра". Входът е свободен. През целия ден ще е безплатно и посещението на музея "Васил Левски", където се съхраняват най-много лични вещи на Апостола.

От звуковия файл можете да чуете цяото интервю на Кремена Данева с пловдивчанката Цветана Ветренска, родственица на Васил Левски по майчина линия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът присъства на откриването на бюст-паметник на Васил Левски в село Руен

Над 150 паметника на Васил Левски има издигнати, като много от тях са извън пределите на родината, разпръснати от Аржентина до Япония. Това каза президентът Румен Радев при откриването на бюст-паметник на Апостола в бургаското село Руен, където..

публикувано на 18.07.18 в 12:32
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява..

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за..

публикувано на 18.04.24 в 23:00
Избори в РСМ

Започна кампанията за парламентарните избори в Северна Македония

В Република Северна Македония днес официално започна кампанията за парламентарните избори на 8 май.  БТА предава от Скопие, че на стената на коритото на река Вардар в центъра на града с големи червени букви на бял фон е изписано "Българите в..

публикувано на 18.04.24 в 22:57
Иранският първи дипломат Хосейн Амир Абдолахиан.

Иранският външен министър: Ще накараме Израел да съжалява, ако ни нападне

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан се зарече днес пред Съвета за сигурност на ООН, че страната му ще "накара Израел да съжалява" за всяко нападение срещу нея, предаде БТА като се позова на Франс прес. "Действията за самозащита и..

публикувано на 18.04.24 в 22:47

До края на април ще е готова методиката, гарантираща сигурността на машинния вот

До края на април ще е готова методиката, която ще гарантира, че машините за гласуване ще отговорят на условията. Въпросът е бил обсъден на работна среща в Министерството на електронното управление.  Работна група от министерството, от Института по..

публикувано на 18.04.24 в 22:17

Шест грузински партии призоваха за протести срещу законопроекта за "чуждестранните агенти"

Шест грузински опозиционни партии призоваха за масови протести срещу правителствения законопроект за "чуждестранните агенти", който вече стана причина за многохилядни протести в столицата Тбилиси. Според опозицията, спорният законопроект цели да..

публикувано на 18.04.24 в 22:00

Нов музеен обект край с. Шуменци разказва за Тутраканската епопея

Нов музеен обект отвори врати днес край тутраканското село Шуменци, където през 1916 година се е провела една от най-големите битки, дала началото на освобождението на цяла Южна Добруджа, битката за Тутраканската крепост. Той е на стойност близо 8..

публикувано на 18.04.24 в 20:15