Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психологът Десислава Георгиева: Кризисната интервенция работи най-добре скоро след събитието

"Кризисната интервенция е най-ефективна във времето, когато е по-близо до събитието. Тя е необходима и работи, когато е доброволна и когато хората имат осъзната нужда от такава помощ." Това обясни пред "Хоризонт" Десислава Георгиева, специалист по оказване на спешна психологическа помощ при критични събития. Тя е член е на секцията по кризисна интервенция към Дружеството на психолозите в България. Георгиева коментира как се преминава през тежкия период след трагично събитие и от какво имат нужда близките на загиналите и пострадалите след тежката катастрофа край Своге, в която автобус се преобърна в дере край пътя и причини смъртта на 17 души.

„Близките сега ще трябва постепенно да се адаптират към една нова реалност, да преподредят ежедневието си, постепенно да приемат загубата на любимите си хора“, каза Десислава Георгиева. Въпрос на личен избор на хората, които се оказват в центъра на трагичното събитие, е дали ще предпочетат да бъдат сами в мъката си или ще потърсят психологическа помощ, уточни психологът: „Въпрос на лична преценка е кога човек ще бъде готов да споделя това, което преживява. Когато не иска да го прави, трябва да уважим избора му.“

Десислава Георгиева препоръча близките на засегнатите от събитието лица да следят за необичайни прояви в поведението им или за появата на тревожни симптоми: „Това може да бъде желание да се изолират, липса на апетит, безсъние, изостряне на здравословни проблеми, чувство за вина и отговорност, усещане за липса на контрол върху живота, безсилие, безнадеждност...“

Десислава Георгиева отбеляза още, че кризисната интервенция може да предотврати по-нататъшна психотерапия и има отношение към подобряването на общото здравословно състояние. Срещата е еднократна в рамките на час или час и половина и през това време се обсъжда само и единствено кризисното събитие в условията на изключителна поверителност: "Това може да стане дори по телефон, по имейл. Аз съм водила такива срещи с хора, на които дори им е трудно да говорят в такъв момент. Не е необходимо срещта да бъде лице в лице - понякога това е изключително трудно."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Николай Денков анализира Путин, войната и отбранителната сила на НАТО

Конференция, посветена на 20-годишнината от членството на България в НАТО, събра политици, военни и дипломати. Тя е организирана от Министерство на външните работи, Дипломатическия институт, Атлантически клуб и Министерство на отбраната. САЩ поздравиха България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения, които отбелязват двадесетата..

публикувано на 29.03.24 в 12:06
Румен Радев

Радев разкритикува промените за избор на служебен премиер: Опциите са стеснени

"Опциите са изключително стеснени за избор на премиер на служебното правителство".  Това каза президентът Румен Радев, който е гост на конференция, посветена на 20 години членство на България в НАТО, провеждаща се в София. "Виждате, че има и редица проблеми по отношение на съвместимост на редица от тези длъжности, но винаги, когато един избор..

публикувано на 29.03.24 в 11:54

Истории от Афганистан

Днес се навършват 20 години от депозирането на документите на България за членството ни в НАТО във Вашингтон . Там е мястото, където всички държави-членки, които вече са 32 с Швеция, депозират договорите си. А Афганистан е мястото, където България почти 20 години имаше контингент.  Преди 20 години България става член на НАТО: Историята..

публикувано на 29.03.24 в 11:52
Снимката е илюстративна, архив

Тяло на мъж е открито до детска ясла в Русе

Тяло на мъж е било открито в близост до детска ясла в русенския квартал "Възраждане" рано тази сутрин. По данни на полицията става дума за самоубийство. По случая се води разследване под надзора на прокуратурата. 

публикувано на 29.03.24 в 11:46
Даниел Митов

С декларации в НС: ГЕРБ и ДПС с твърда подкрепа за НАТО, "Възраждане" - против

Пленарният ден в Народното събрание започна с декларации, посветени на членството на България в НАТО. От ГЕРБ-СДС определиха 20-ата годишнина от членството на страната ни в Алианса като наследство на свободата, спечелена с труд и тежки реформи. Депутатът Даниел Митов подчерта, че това е доказателство за трайната сила на колективната..

публикувано на 29.03.24 в 11:18

Спират парното в София в последния ден на месеца

"Топлофикация" - София съобщи, че заради рязкото затопляне започва поетапно изключване на отоплението от 31 март. Потребителите, които искат да ползват отопление, могат да подадат заявления в клиентските центрове на дружеството в столицата. Топлофикационното дружество във Велико Търново също приключва отоплителния сезон и от 1 април..

публикувано на 29.03.24 в 11:00

Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ

Над 13 милиона лева ще бъдат отпуснати за увеличение на заплатите в НОИ, а за Националната здравноосигурителна каса и районните ѝ поделения са заложени 1 365 000 лв. Това предвижда проект на правителствено постановление за разпределение на общо 268 милиона лева от държавния бюджет за 2024 година, които са за компенсиране на възнагражденията..

публикувано на 29.03.24 в 10:57