Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драгомир Шопов празнува юбилей във Военния клуб



На 27 септември във Военния клуб в София поетът и публицистът Драгомир Шопов ще отбележи своя юбилей сред приятели и почитатели. В последната година към своите трийсетина книги той добави още две – „Път като надежда бял“, избрана поезия и „Посоката на българското време“, публицистика (изд. "Лексикон").

В предаването „Графити по въздуха“ писателят обясни, че най-голямата заплаха за националната ни духовност се крие в най-горните етажи на властта, където шестват посредствеността, примитивизмът и безкултурието. "Трябва да се даде възможност интелигенцията да покаже това, което е, а не да стои притисната в ъгъла на живота. От този ъгъл изпълзяха много мизерии. Интелигенцията е там, притисната незаслужено и съвсем безотговорно. Има какво да се постигне, ако хората са по-образовани", заяви Шопов.

Той припомни за голямото си приятелство с писателя Николай Хайтов. "Когато избираха Николай Хайтов за академик, той каза: "Пак ще разлая кучетата". Това беше така, защото той беше безкомпромисен, честен и те не го долюбваха. Той казваше:„Една злокачествена, зловонна яма няма да се оправи, като се парфюмира, а като се махне зловонието от нея, като се изтръгне от нея“. Нека да не парфюмираме, да не мажем, както навремето дамите са си слагали много пудра, за да не се види какво е лицето им, нека казваме нещата точно както са. Има над нас една сила, която бди, която знае всичко, и никога не прощава на подлеците и на отцеругателите", добави писателят.

Драгомир Шопов е носител и на редица награди, като наградата „Владимир Башев“ за най-добра първа книга, награда „Златна звезда“ за песента „Дъга“, отличена на Международния конкурс за детска песен в Болоня, Италия.

Чуйте цялото интервю на Светлана Дичева с Драгомир Шопов в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и други..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “ Каста дива “ беше младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:52
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49