Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На протест излязоха в Шумен, Плевен, Лом, Русе, Козлодуй и Кюстендил

Продължават протестите заради цените на горивата, застраховките "Гражданска отговорност" и ниските доходи

Сателитни партии размиват протеста в Пазарджик, твърди организатор

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Протест срещу системата и безобразията в страната изкара на улицата над 200 русенци, които в този момент блокират един от възловите булеварди в града "Цар Освободител".

Шествието тази вечер тръгна от 17 часа от площада пред Халите, продължи по бул. “Цар Освободител“ и в момента е на възловото кръгово кръстовище, което свързва булевардите “Цар Освободител“, “Скобелев“ и “Липник“. То се намира точно под Областната дирекция на полицията, така че има и засилено полицейско присъствие, но не се е стигнало до никакви ексцесии.

Хората протестират срещу данъците, мръсния въздух, високите цени на горивата и храните, ниския стандарт на живота като цяло и дори общинските правила.

Протестиращите настояват за промяна на системата и апелират за оставка, скандират "мафия".

До 19 часа централната част на Русе ще остане блокирана за движение, въпреки изключително студеното време, температурата е  едва 1 градус.

На мирен протест срещу високите цени на горивата, застраховките "Гражданска отговорност" и ниските доходи излязоха следобед и жители на Козлодуй. За целите на протеста в Козлодуй обясни един от организаторите му - Пламен Николчев:
"За цените на горивата, за високите "граждански", за данъците. Не става да сме с цени на горивата като на евро, а заплатите са ни нищожни. Защото ни писна само да ни мачкат и да качват тези цени и ние да си мълчим".
Протестът ще е мирен и няма да има затваряне на пътища:
"Ще се съберем да обсъдим, да си даде всеки мнението, в 14.00 часа ще се съберем на един голям паркинг и оттам ще направим обиколка на града. Ще имаме ескорт от полиция и съдействие имаме от общината...".

На пореден протест срещу високите цени на горивата и ниския стандарт на живот излязоха шуменци днес. Протестиращите обиколиха няколко бензиностанции в града, където зареждаха автомобилите си с гориво за жълти стотинки.

Около 50-60 протестиращи се събраха за пореден път пред зала "Арена"-Шумен, където заявиха, че искат да живеят по-добре:

"Излязохме заради децата си. Искам да живеят по-добър живот. Нищо, че Валери си подаде оставката, то е ясна работата“, каза един от протестиращите.

“Тази оставка е фалш, всичко е една илюзия, според мен трябва народът да се вдигне още повече, не да се примирява с малкото, което му се дава", коментира друга присъстваща.

По-късно недоволните спонтанно решиха да се отправят към една от големите бензиностанции в шуменския квартал „Боян Българанов“, където в знак на протест започнаха да зареждат гориво в автомобилите си за символични суми:

"20 стотинки зареждаме, дизел за 20 стотинки. 7 стотинки - това е много красива сума, после ще се върна и ще заредя за три. 10 ст. - кръгло да стане, на два пъти. Тук сме дошли не само за цената, трябва да се промени първо минималната заплата, данъците, всичко, целият стандарт на живот", каза присъстващ на протеста.

В продължение на няколко часа протестиращите в Шумен обиколиха общо три бензиностанции от големи вериги в града, където всеки от тях зареди автомобила си за суми между 10 и 30 стотинки. 

Според организатора на протестите в Пазарджик - Веселин Енчев, сателитни партии размиват протеста и правят опити да откажат хората да отстояват правото си на по-достоен живот. Други, чрез предлагане на финансиране и логистика, се опитват да прокарат чисто партийни интереси, използвайки определени протестни лидери по места, обясни Енчев:

“Навлезнаха някакви малки партийки под крилата на големи партии. Тази партия "Възраждане", казват да ги приемем към нашия протест, което аз го отхвърлих. Опитаха се да влязат в пазарджишката група, няма как да стане. Искат да направят така, че да объркат народа, никой не знае кой е истинския протест и сега днес ще напиша в страницата, на място в неделя, в 9 часа, когато се съберем, ще определим какво да правим. Пазарджик тотално отхвърля всяка една партия“, каза Енчев. 

Около 100 шофьори блокираха за около час изходите от Лом, съобщи БТА. Те обясниха, че протестът им не е само срещу високите цени на горивата, а срещу поскъпването на живота, бедността и корупцията в България.

Протестиращите направиха шествие с колите си по улиците и спираха пред бензиностанции на големи вериги, като блокираха работата им за по няколко минути.

В Плевен протестите продължават под различни форми. Автошествие и пешеходна демонстрация събра десетки хора, които преминаха по централните улици.

Над 50 автомобила със звукова сигнализация преминаха по централните улици на града.

“Оставката на Валери Симеонов лично мен ме удовлетворява. Продължаваме днес протестите поради причината, че искаме цялото правителство да се смени, искаме да дойдат други, които реално да мислят за държавата, не само за тях самите“, каза присъстващ.

“Не сме политически настроени, не сме от политическа партия, изцяло ние си поемаме ангажимента и ние сме си инициаторите за всичко това. Венцислав Димков и колежката Даниела Христова сме  организираме протеста“, каза Димков.

“И аз ще протестирам докрай, говоря от името на младите. Повечето на моята възраст искат да избягат в чужбина, защото тук нямат бъдеще, но аз ще остана и ще се боря докрай“, допълни Христова.

Жители на Кюстендил, предимно млади хора, се събраха отново на протест на гаровия площад в града, след което по обявения маршрут ще се отправят към централния площад “Велбъжд“.

Организаторите отново казаха, че няма да спрат протеста, въпреки оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

Мотото  на кюстендилския протест  е: "Не на социалното неравенство", припомни организаторът Марио Димитров:

“Правителството казва, всичко е ок, обаче нищо не е ок, защото цените се качват, заплатите се качват, но с някакви 10, 20 лева, това е много смешно за държава в ЕС. Ние сме единствената държава, в която се взима под минималната за целия ЕС заплата, която е поне от 500 евро. Ние взимаме тук 250 евро, и мисля че заслужаваме много по-добър живот“, каза той. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сигнал за бомба и в Съдебната палата в София

Сигнал за бомба и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9 часа в четвъртък. По-рано такъв сигнал е  получен и на електронната поща на СУ "Свети Климент Охридски ". И на двете места текат проверки, като за момента не е открито нищо обезпокоително. Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак

публикувано на 28.03.24 в 10:05

Рециклирането в България: Проблем са инфраструктурата и отпадъците от домакинствата

Качественото събиране на отпадъците и качественото им рециклиране са основните пътища за изпълнение на целите на Европейския съюз (ЕС), свързани с отпадъците от опаковки и влагането на рециклирано съдържание в тях. Това заяви Цветанка Тодорова, председател на Българска Асоциация "Полимери". Във връзка с предстоящото приемане на Регламента за..

публикувано на 28.03.24 в 09:35
Мирослав Иванов

Мирослав Иванов: Службите и "мястото на ДПС за регулаторите"- спънката за общ кабинет

Имаше предостатъчно предпоставки да имаме поне още 9 месеца кабинет , изказа мнение пред БНР Мирослав Иванов от ПП-ДБ. Той напомни поетите ангажименти преди 9 месеца, изброи направеното досега и заяви, че реформите е трябвало да продължат, за да се постигнат големите цели. По думите му смяната на вътрешния министър е поискана още след..

публикувано на 28.03.24 в 09:30
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак

Сигнал за бомба в Софийския университет "Свети Климент Охридски " е подаден тази сутрин. На електронен адрес във висшето училище е получено съобщение за поставено взривно устройство. Имейлът с предупреждението е получен малко след 8:00 часа тази сутрин. От МВР уточниха, че на място има полиция. Извършват се проверки, но до момента не е..

публикувано на 28.03.24 в 09:10
Христо Христев

Доц. Христо Христев: Проблемът ще дойде, ако всички потенциални кандидати за премиер в служебното правителство откажат

Трудно ми е да кажа дали сме пред конституционна криза . Това посочи пред БНР  доц. Христо Христев, адвокат и преподавател в СУ. Третият мандат - в ръцете на ИТН. Радев им го връчва в 11 часа Парламентът обяви първия мандат за неуспешен "Има широк кръг от потенциални кандидати за министър - председател в служебното правителство...

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Атанас Георгиев: Eнергетиката и крайните цени ще стават все по-чувствителна тема

"Темата за либерализацията на тока за бита отдавна е на дневен ред. Основната причина за това е, че цените на електроенергията са много чувствителна политическа тема. Включително това, че очевидно предстоят нови избори, не е в подкрепа на това реформата да бъде приключена ". Това коментира пред БНР деканът на Стопанския факултет на Софийския..

публикувано на 28.03.24 в 08:46
Снимката е илюстративна, архив

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти, има арестувани

Полицията в София разби мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти. По информация на БНР са арестувани двама души. Те са пласирали различни видове инсулин, анаболи и хормони на растежа без необходимите за това документи. Разследването се води в Първо РПУ в София.

публикувано на 28.03.24 в 08:31