Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джамбазки: Във ВМРО още не е обсъждана евентуална нова кандидатура

"Обединените патриоти" обсъждат кой може да поеме поста вицепремиер

Сидеров обяви, че ще предложи да не бъде избиран нов

| обновено на 17.11.18 в 19:56
6
Централата на НФСБ в София
Снимка: БГНЕС

Във ВМРО не е обсъждана на този етап евентуална нова кандидатура за вицепремиер на мястото на подалия оставка Валери Симеонов. Това заяви в Пловдив евродепутатът Ангел Джамбазки, коментирайки оттеглянето на  Симеонов:

“Първо трябва да проведат своите разговори в Национален фронт “Спасение за България“. После те трябва да бъдат обсъдени в коалиция “Обединени патриоти“, след това трябва да бъдат обсъдени в Коалиционния съвет – такъв е реда. Не мога да дам предложение, а честно казано, не сме обсъждали. Ние днес се събираме във ВМРО, за да обсъдим ситуацията, когато са готови колегите от НФСБ, ще го поставят на въпрос и ще бъде обсъждано и това. Той се мотивира, аз едва ли мога да добавя нещо повече от неговите лични мотиви. Решението му е да не фокусира общественото недоволство върху управлението и да не нанася щети върху управлението“, коментира Джамбазки. 

По информация на " Хоризонт" в коалицията "Обединени патриоти" вече се обсъжда кой може да поеме поста вицепремиер, след оставката на Валери Симеонов.Засега обсъжданите варианти са на хора, които са извън парламентарната група на патриотите.

Логично е това да е човек от НФСБ, коментира за "Хоризонт" Юлиан Ангелов от ВМРО, който е и секретар на парламентарната група на Обединените патриоти:

"Предполагам, че колегите от НФСБ ще предложат кандидат за този пост и след като го обсъдим, ще вземем нашето решение от трите партии за номинация на подобна кандидатура. Надявам се, че като господин Симеонов се върне в Нароното събрание, ще допринесе за по-добрата работа на парламентарната ни група".

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви, че ще предложи на мястото на подалия оставка Валери Симеонов да не бъде избиран нов вицепремиер. Сидеров съобщи, че вчерашното оттегляне на Симеонов не е било съгласувано с коалиционните партньори, а оставката е закъсняла:

 "Защо трябваше да мине един месец и нещо? Защо трябваше да се вдигне цялата тази вълна от протести? Защо трябваше да се повтори старата българска приказка за стоте тояги, солта и жълтиците накрая, за да се стигне пак до тази оставка, която вече е закъсняла, която вече е на фона на едно натрупано възмущение от това заинатяване, защото това беше стоене на инат на власт. Аз не знам сега в момента дали щетите са така лесно поправими, които Симеонов нанесе със своето оставане на инат на власт толкова дълго време".

От своя страна лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки заяви за "Хоризонт", че освен вицепремиера Симеонов, оставка трябва да подаде и Красимир Каракачанов и те ще продължат да настояват за това:

"Оставката на Валери Симеонов приемаме като спечелване на справедливите искания на целия български народ за справедливост и показва, че в България има само един човек, който все още може да се противопоставя на тези справедливи искания и да не следва волята на българския народ и това е Красимир Каракачанов.  Надяваме се, че след тази и следващата оставка - на Красимир Каракачанов, положението в България ще се нормализира".

Като закъсняла определиха оставката на вицепремиера Валери Симеонов депутатите от „БСП за България“ Весела Лечева и Дора Янкова. Във Велико Търново, където се провежда семинар на жените-социалистки от Северна България, те коментираха, че гражданското напрежение няма да спре.

"Събра се огромно напрежение и то породено от политика на инат от страна на вицепремиера, събра се много гняв. Ще продължават протестите, породени от най-големия проблем пред българските граждани – бедността", коментира Лечева. Според Дора Янкова оставката няма да постигне целта си за намаляване на напрежението:

"Направиха се много глупости в подготовката на бюджета. Не можеш върху най-бедната група да стовариш най-много тежести и паралелно с това да се хвалиш – ние вдигнахме 5,7 % пенсиите, 10 % заплатите, а инфлацията си е инфлация, тя „яде“.

Лечева e категорична, че БСП не е инспирирала гражданските протести. По думите на двете депутатки политиката на управляващите е възбудила страхове у хората, които намериха изражение в протестите.

Оттеглянето от правителството на вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов не е изненада, заяви по-рано днес в интервю за Би Ти Ви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него оставката на Симеонов ще заздрави конструкцията на управляващата коалиция:

"Смятам, че този акт действително ще успокои обстановката и ще можем действително да се върнем към по-нормалната среда за работа, защото, когато има напрежение, не е толкова продуктивна и законодателната, и изпълнителната власт. Правителството излиза по-работоспособно, защото при всички положения всеки един скандал, всяко едно напрежение, което се създава, винаги има допълнителни отражения както към управленската мощ, така също и към парламентарното мнозинство".

Следващите дни от НФСБ ще предложат в рамките на "Обединени патриоти" вариант за вицепремиер. Цветанов  уточни, че "след като в малката коалиция се обединят около конкретно име, то ще бъде обсъдено и с ГЕРБ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и специално обучени кучета.  Заместник-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи, че е обяснил на Джонсън каква е ситуацията на фронта, както и за "драстичното нарастване на руския..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е само застрашено от масов глад - той вече настъпва сред тях. Решенията на учредения през 1945..

публикувано на 28.03.24 в 20:03
Джон Кърби

Кърби: Предупредихме писмено Москва за възможна екстремистка атака

Съединените щати отхвърлиха твърденията на руския Следствен комитет, че четиримата таджики, които са обвинени, че са извършили терористичния акт в Подмосковието миналия петък, били свързани с украински националисти. Киев: Руските служби са знаели месец по-рано за предстоящия терор край Москва  "Глупости и пропаганда", заяви говорителят на Съвета..

публикувано на 28.03.24 в 20:02

Заплатата на кмета Терзиев ще е над 9100 лева

Тройно скача заплата на кмета на София Васил Терзиев, гласува Столичният общински съвет. По-високи заплати ще взимат общинските съветници, председателят на съвета, районните кметове и заместниците на Терзиев. Докладът е внесен от председателя на градския парламент, а мотивът е, че заплатите не са актуализирани от 10 години. Над 2,6 млрд. лв. бюджет..

публикувано на 28.03.24 в 19:34

Сметната палата: Още два работни дни за подаване на отчетите на партиите

Сметната палата напомня, че остават още два работни дни, в които политическите партии трябва да подадат своите годишни финансови отчети за 2023 г. Законовият срок за това е 31 март, но тъй като през 2024 г. той е почивен ден, отчети ще се приемат и на 1 април (понеделник) включително. Документите (на..

публикувано на 28.03.24 в 19:18

Кирил Вътев: Няма да допуснем "Евролаб" на "Капитан Андреево"

Съдът върна фирмата "Евролаб" в лабораторията на ГКПП "Капитан Андреево" . Ние няма да я допуснем и обжалваме решението на съда. Това зави министърът на земеделието в оставка Кирил Вътев. Съмненията за порочни практики, свързани с "Капитан Андреево", върна в дневния ред бившият заместник-министър на земеделието Иван Христанов в интервю за..

публикувано на 28.03.24 в 19:01