Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авторът на бестселъра "Адската седмица" Ерик Бертран Ларсен пред БНР:

Повечето хора знаят какво трябва да направят, за да живеят по-добре, но не излизат от зоната на комфорт

Човек по всяко време може да се промени и да изхвърли от живота си всички ненужни неща

Ерик Ларсен
Снимка: Личен архив

Едно от предизвикателствата пред обществото днес е, че мозъкът се е развивал в продължение на стотици хиляди години, а сега живеем в условия, в които постоянно ни прекъсват. Голяма част от стреса, от тревожността в западния свят се дължат на това, че приемаме да бъдем притеснявани и прекъсвани през цялото време. Това каза в интервю за предаването "Графити по въздуха" норвежкият автор Ерик Бертран Ларсен, чийто бестселър „Адската седмица - 7 дни, които ще променят живота ти“ излезе на български.

„Мозъкът още не се е развил, за да се справи с подобни задачи. Затова и сме стресирани. Не съществува такова нещо като успешно извършване на няколко неща едновременно, защото мозъкът може да мисли само за едно нещо по едно и също време. Може да се променим, но засега това ни стресира и ни прави по-малко продуктивни. Ние всички произлизаме от някогашните ловци и събирачи, които са правили по едно нещо, затова като вършим едно нещо, мозъкът се чувства добре. Това е причината днес да има такъв бум на желаещи да отидат за риба, да се научат да рисуват, да ходят в планината, да се занимават с алпинизъм, гмуркане, защото тези занимания принуждават човека да прави само едно нещо. Много хора, особено в бизнеса, грешно разбират заетостта и смятат бързата смяна на дейностите за нещо добро. Мога да ви уверя, че най-добрите бизнесмени, политици, най-добрите семейства са онези, които вършат едно нещо по едно и също време, придържат се към този принцип и са в хармония със себе си“, посочи Ларсен.

Ерик Ларсен е бивш парашутист от норвежката армия. Служил е в Босна, Косово, Македония и Афганистан. Успешен предприемач и търсен консултант, помогнал за успеха на много атлети и изпълнителни директори на големи корпорации. Досега е написал три книги, преведени на 15 - 16 езика. „В Норвегия първата ми книга стана бестселър, в някои страни тъкмо „Адската седмица“ има най-голям успех. Много е различно в различните страни - в Китай първата ми книга беше посрещната много добре, а в Русия много успешно е приета „Адската седмица“.

Излизането от зоната на комфорт е абсолютна необходимост

„За да знае докъде му се простират възможностите, човек трябва да се напрегне, да се надскочи. За да откриете какъв е потенциалът ви, трябва да излезете от зоната на комфорт“, убеден е Ларсен: „Така че е необходимо да изпитате неудобства, неприятни усещания, да разчупите границите, за да разберете докъде можете да стигнете. Аз твърдо вярвам в контрастите в живота. Ако искате да се чувствате добре, трябва да имате и негативни преживявания от време на време. Абсолютна необходимост е откриването на собствения потенциал и излизането от зоната на комфорт.“

„Когато бях в армията разбрах, че умея да понасям много повече трудности, отколкото си мислех“, сподели още норвежкият автор, който е на мнение, че като човешки същества имаме огромен неизползван потенциал. „Затова направих тази цивилна версия на моя опит най-вече за онези, които се колебаят и не смеят да излязат от зоната на комфорт. Ние се боим от промяна. Трудно е да се променяш. Затова и повечето хора стоят в зоната на комфорт. Но аз мисля, че ако успеем да го направим за една седмица, можем да достигнем до осъзнаването, че това не е толкова трудно, че не е толкова неприятно, може да го сметнем за забавно, може да носи по-голямо удовлетворение, отколкото сме предполагали. Вместо да кажете - искам да променя големи неща в живота си, просто се опитайте да го направите за една седмица“, съветва Ерик Ларсен.

Снимка

Повечето хора знаят какво трябва да направят, за да живеят по-добре, но не го правят

Читателите му пишат, че опитът да постигнеш по-добра версия на самия себе си е по-леко и по забавно изживяване отколкото са смятали. По време на „адската седмица“ е забранено ползването на мобилни телефони, телевизия, интернет. Според автора на бестселъра тази „адска седмица“ може да бъде наречена така, но може да се нарече фантастична, съвършена седмица:

„Името няма голямо значение. Идеята е, че повечето хора знаят какво трябва да правят, какво могат да направят, за да подобрят живота си, за да работят по-добре и да имат по-високо качество на живот, но не го правят. Повечето хора, които съветвам, ми споделят, че знаят, че трябва да правят упражнения, че трябва да си съставят програма за деня, че трябва да се хранят здравословно, че не трябва да се разсейват със социални медии в работно време, но е трудно да променят това. Но аз мисля, че човек по всяко време може да се промени и да изхвърли от живота си всички ненужни неща, като се опита да го направи в една седмица. Така че моето предложение в книгата е да станете рано сутринта, да направите упражнения, да се храните здравословно, да изоставите лошите навици, да вземете контрол върху планирането на ежедневните дейности, да направите усилия и да се самонаблюдавате, какви са мислите ви, какво мислите за себе си. Това е експеримент, как можете да станете най-добрата версия на самия себе си за една седмица.“

В програмата на адската седмица има... една нощ без сън. "Твърдо вярвам в контрастите в живота. Когато попитате хората за техния житейски път, ще видите, че хората са удовлетворени от живота си и го смятат за фантастичен, когато е пълен с емоции, когато е пълен с контрасти - както с положителни, така и с отрицателни емоции. Смятам че всички трябва да се стремим да създаваме контрасти в живота си. Така че в четвъртък, когато останете без сън и излезете от зоната си на комфорт, може би ще си кажете: "Хей, това е нещо, което мога да правя по-често, защото така животът ми ще бъде по-разнообразен".

Важно е да осъзнаваме, че имаме избор как да мислим за себе си

Ерик Ларсен не вярва в позитивното мислене само по себе си. Смята за по-важно човек да осъзнава как избира да мисли, а повечето хора формират мислите си на автопилот.

„Мисля, че е много ценно човек да осъзнава по-добре как в действителност мисли. Какво мислиш за себе си, какво мислиш за обстоятелствата около теб, какви въпроси си задаваш, какви думи употребяваш, когато говориш за себе си на другите. Избрал съм ден събота за работа по тази тема - да се вгледаш в начина си на мислене. Повечето хора могат да извлекат полза от осъзнаването, че могат да изберат как да мислят. Не е тайна, че ако избереш да мислиш по различен начин, ще започнем да изпитваш други чувства и тъкмо тези чувства се опитваме да оптимизираме.“

Ерик Ларсен е на мнение, че успешните хора са наясно, че могат да избират как да мислят за себе си, но тук не става въпрос за това постоянно да мислиш положителни неща за себе си и да си вярваш.

„По-скоро е важно да намериш баланса. Успешните хора се мотивират от това да са леко самокритични. По-важното е човек да осъзнава, че може както да изгражда самочувствието и самоуважението си, така и да ги разрушава. Важно е да знаеш, че носиш отговорността сам да изграждаш самоуважението си. Никой друг не може да реши какво мислите за себе си. Това е вашият избор. Повечето хора не осъзнават това. Ние се превръщаме в онова, което казваме за себе си. Така че ако искате да се промените, трябва да промените онова, което си казвате или поне това би било добро начало.“

„Онова, което човек постоянно си повтаря за себе си, е нещо, в което в крайна сметка започва да вярва“, подчертава норвежкият автор:

„Това е много сериозен въпрос. Всички можем да се развиваме, да се променяме с времето, да осъзнаваме, че можем да избираме начина си на мислене. Всички можем да имаме прекрасен живот, зависи от умствената ни нагласа. Няма значение от коя страна сте, няма значение семейната ви среда - това е фактор, разбира се, но ние всички имаме възможност да си създадем един фантастичен живот, вярвам в това. Хората, които най-много са ме вдъхновявали, идват от среда с много трудни условията на живот.“


Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев: След като не издаде указ, президентът би трябвало да носи отговорност за външната политика

Премиерът Димитър Главчев заяви, че няма намерение да предлага нов кандидат за поста министър на външните работи след отказа на президента да одобри Даниел Митов. В интервю за БНТ Главчев уточни, че при това положение отговорност за външната политика ще носи Румен Радев : "За българската външна политика би трябвало, ако беше издаден указ, щях..

публикувано на 19.04.24 в 22:01
Варна

Великден наближава... Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Майските празници са началото на морския туризъм , каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори. "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова най-предпочитана дестинация е Гърция - и заради морето, и заради факта, че гърците също са..

публикувано на 19.04.24 в 10:43

Погром в птицевъдството - 40% от кокошките носачки са засегнати от птичия грип

Само за седмица заради птичия грип са били унищожени над половин милион кокошки у нас. " Ситуацията ескалира изключително бързо. От октомври миналата година до момента заради огнища сме унищожили над 2 милиона птици – кокошки носачки, през последната седмица около 380 000 бройлери. При кокошките носачки вече са засегнати над 40% ",..

публикувано на 19.04.24 в 10:25
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос!

Има различни интереси, които стоят зад правителството и тези интереси трябва да се напаснат . Зад правителството стоят ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков във връзка с напрежението около смяната на министри в служебното правителство скоро след като то бе сформирано. Очаква се среща на "Дондуков" 2 за..

публикувано на 19.04.24 в 08:37
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46