Спецсъдът остави за постоянно в ареста Евгения и Николай Баневи

| обновено на 08.12.18 в 10:52
Специализираният съд заседава на 7 декември по делото срещу Евгения и Николай Баневи.
Снимка: БГНЕС


Специлизираният наказателен съд остави за постоянно в ареста Евгения и Николай Баневи по обвинение в пране на близо 1 милиард лева и още шест престъпления.Съдът се довери на събраните дотук доказателства по обвиненията срещу Баневи за данъчни и длъжностни престъпления и пране на пари. Въпреки че подробно и защитнитниците им, и самите обвиняеми обясняваха, че не са източвали приватизирани от тях дружества, нито че имат сметки в офшорни зони. С ирония Евгения и Николай Баневи коментираха и обвинението, че са изпрали над 600 000 милиона евро:


"Пълен абсурд! Пълен абсурд! В 99 процента от изброените фирми съм никоя, никога не съм изпълнявала никаква функция".

"Вие, мисля, че имате икономическа грамотност. Представяте ли си, за да изперете един милиард, колко оборот трябва да имате? Сигурно главата на четири, пет български министерства".

Без съдебен отклик остана и молбата на Евгения Банева поне тя да бъде пусната на свобода, за да се грижи за трите им деца, които все още са във Франция. Съдия Антон Урумов не се довери и на декларациите -  на нея и съпруга й, че не мислят да се укриват и са трайно свързани с България.  

"Разполагат с огромен финансов ресурс, за който ние твърдим, че е в резултат на престъпни действия и могат да избегнат изтърпяване на евентуално наказания, ако съдът им ги наложи. Биха могли да напуснат страната". "Също така по делото съществуват и писмени доказателства за упражняване на въздействие върху свидетел, който е бил в обкръжението на госпожа и господин Баневи, и който е бил принуждаван да дава лъжливи показания", обясниха защо арестът е най-адекватната мярка за двамата прокурорите Мария Дойчева и Калин Стоилов.

В съдебната зала стана ясно, че основните доказателства на прокуратурата по седемте обвинения на семейство Баневи са свидетелски показания, включително и на първородния син на Николай Банев. Както и че началото на престъпната дейност на групата, част от която е била и майката на Банев - Мария - 2005 година, е свързана със смъртта на втората съпруга на бизнесмена - поетесата Дочка Банева. Докато тя е била част от бизнеса на Николай Банев - приватизираните предприятия са работели без проблеми, а работниците от "Полимери" са получавали редовно парите си.

В съдебната зала стана ясно, че сред 15-те свидетелствали за дейността на фамилията е и първородният син на Николай Банев, който също се казва Николай.

В съдебната зала Евгения Банева обясни, че със съпруга ѝ никога не са се криели, че два дни преди да бъдат задържани на летището в Ница в присъствието на трите им деца, са получили чрез шофьора си информация, че ги издирва Специализираната прокуратура. Имали са нагласата веднага след като се завърнат от Ница да отидат там, но се е стигнало до въпросния арест. Тя каза, че ще настоява пред съда да ѝ бъде наложена по-лека мярка за неотклонение, за да може да се грижи за трите си деца. Отрече да са извършвали каквито и да е престъпления, а за цитираните в обвиненията към нея и съпруга ѝ фирми, които са използвали, за да източват приватизирани дружества, заяви, че за първи път чува такива имена. 

Николай Банев беше доста по-лаконичен, обясни, че дори човек с невисоко икономическо образование може да прецени колко предприятия трябва да източи, за да изпере един милиард лева, каквото обвинение има срещу двамата. Прокуратурата обаче продължава да твърди, че обвиненията срещу тях са подплатени с доказателства, че те са достатъчно тежки и че има опасност на свобода двамата да извършат друго престъпление, включително и заради стари разследвания, които вървят срещу Николай Банев. Съдът тепърва ще преценява аргументите на страните и ще постанови решението си по-късно.

Постоянният арест на Николай и Евгения Баневи бе поискан от прокуратурата. Те са обвинени за пране на пари в размер над 1 млрд. лв. Парите се намирали в офшорни сметки, контролирани от Баневи извън територията на България.

В престъпната група, ръководена от Николай Банев, участвала и майка му. Тя се разпореждала и вземала пари от касите на някои от дружествата, активен участник била и в прането на пари. Групата действала от септември 2005 г. до задържането на лицата тази година.

Николай и Евгения Баневи ще бъдат обвинени още за длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на "Полимери" АД, "Елма" АД, Химически завод "Панайот Волов" АД и "Топлофикация Казанлък" АД в общ размер на близо 85 млн лв., също и за укриване на данъци, както и за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Баневи са обвинени, че като организирана престъпна група, действала от 2005 година, са източили четири предприятия, укривали са данъци и са прали пари. Сумите, предмет на извършените от тях престъпления - над милиард лева, били прехвърляни в офшорни сметки.

Спецпрокуратурата не поиска постоянен арест за 77-годишната майка на Николай Банев заради напредналата ѝ възраст.

Как е действала престъпната схема разследващи установили по разкази на свидетели и по документи, открити в дома на Баневи. Описана от заместник главния прокурор Иван Гешев, тя изглежда така: приватизация на печелившо предприятие - източването му и нарязването му скрап.

Защо е позволено схемата да действа почти 14 години - обяснението на Гешев:

"Няма да цитирам поговорката "По добре късно, отколкото никога“, но фактът е, че ние си вършим работата, а това, че някой не си е свършил работата е факт, защото се намираме в това положение. По открити данни целият този кръг, който описваме, е приватизирал две  трети от работещата промишленост на България през 89-а година. Да не е две трети, една трета да е, нищо от това в момента не е работещо и в крайна сметка е обезкостено и нарязано за скрап. Факт е, че за да стане това нещо, много хора не са си свършили работата. Това е ясно за всички. Въпросът е, че специализираната прокуратура си върши работата и макар и късно ще се постарае да има някаква справедливост в тази държава по начина, по който ние преценяваме, че трябва да се случи".


ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха случаи на ку-треска при овце във Видиинско

Два случая на ку-треска при овце са открити в област Видин. След консумация на прясно сирене от една от фермите там се е заразил мъж от София.  Едното от стадата е в белоградчишкото село Дъбравка, второто е в кулското село Тополовец. Взети са необходимите мерки за неразпространение на заболяването, моето е открито случайно, каза д-р Валерио..

публикувано на 10.12.18 в 20:30

Съдът в Кюстендил постанови 1 200 лева обезщетение за мъж заради лоши условия в килията

1 200 лева трябва да плати главната дирекция "Изпълнение на наказанията" на 64-годишен мъж, прекарал една година в ареста в Дупница, заради това, че е бил в тясна килия и не е бил лекуван, постанови Административният съд в Кюстендил. Мъжът изтърпява 7-годишна присъда за въоръжен грабеж на златарско ателие в Дупница.  На 14 ноември 2016 година мъжът с..

публикувано на 10.12.18 в 20:12

Проверка констатира нарушения при отмяната на пускането на Десислава Иванчева и Биляна Петрова от ареста

Назначена от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов проверка е установила поредица от нарушения при отмяната на определението на съдията от Специализирания наказателен съд Иво Хинов, с коeто той разпореди отстранената от поста кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и бившата й заместничка Биляна Петрова да пуснати незабавно..

публикувано на 10.12.18 в 20:07

Информационната система на Пътната полиция, която блокира днес сутринта, вече работи нормално

Автоматизираната информационна система на Пътната полиция, която блокира днес сутринта, вече работи нормално. От МВР уточниха пред БНР, че тестовете след актуализирането на софтуера са успешни. През целия ден в пунктовете на КАТ в страната не можеха да бъдат обслужвани граждани. Причината беше инсталирането на нов софтуер. Гражданите няма да..

обновено на 10.12.18 в 19:19

Плевен отбелязва 141 години от Освобождението си от турско робство

Плевен отбелязва 141 години от Освобождението на града от турско робство. 10 декември е Ден на признателност на гражданите към загиналите за неговото Освобождение. „Защото на този ден се случва последния бой за Плевен“, обясни Галин Димитров - уредник на Панорама “Плевенска епопея 1877”. Именно в една от залите на Панорамата се проведе и..

публикувано на 10.12.18 в 18:10