Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спецсъдът остави за постоянно в ареста Евгения и Николай Баневи

| обновено на 08.12.18 в 10:52
Специализираният съд заседава на 7 декември по делото срещу Евгения и Николай Баневи.
Снимка: БГНЕС


Специлизираният наказателен съд остави за постоянно в ареста Евгения и Николай Баневи по обвинение в пране на близо 1 милиард лева и още шест престъпления.Съдът се довери на събраните дотук доказателства по обвиненията срещу Баневи за данъчни и длъжностни престъпления и пране на пари. Въпреки че подробно и защитнитниците им, и самите обвиняеми обясняваха, че не са източвали приватизирани от тях дружества, нито че имат сметки в офшорни зони. С ирония Евгения и Николай Баневи коментираха и обвинението, че са изпрали над 600 000 милиона евро:


"Пълен абсурд! Пълен абсурд! В 99 процента от изброените фирми съм никоя, никога не съм изпълнявала никаква функция".

"Вие, мисля, че имате икономическа грамотност. Представяте ли си, за да изперете един милиард, колко оборот трябва да имате? Сигурно главата на четири, пет български министерства".

Без съдебен отклик остана и молбата на Евгения Банева поне тя да бъде пусната на свобода, за да се грижи за трите им деца, които все още са във Франция. Съдия Антон Урумов не се довери и на декларациите -  на нея и съпруга й, че не мислят да се укриват и са трайно свързани с България.  

"Разполагат с огромен финансов ресурс, за който ние твърдим, че е в резултат на престъпни действия и могат да избегнат изтърпяване на евентуално наказания, ако съдът им ги наложи. Биха могли да напуснат страната". "Също така по делото съществуват и писмени доказателства за упражняване на въздействие върху свидетел, който е бил в обкръжението на госпожа и господин Баневи, и който е бил принуждаван да дава лъжливи показания", обясниха защо арестът е най-адекватната мярка за двамата прокурорите Мария Дойчева и Калин Стоилов.

В съдебната зала стана ясно, че основните доказателства на прокуратурата по седемте обвинения на семейство Баневи са свидетелски показания, включително и на първородния син на Николай Банев. Както и че началото на престъпната дейност на групата, част от която е била и майката на Банев - Мария - 2005 година, е свързана със смъртта на втората съпруга на бизнесмена - поетесата Дочка Банева. Докато тя е била част от бизнеса на Николай Банев - приватизираните предприятия са работели без проблеми, а работниците от "Полимери" са получавали редовно парите си.

В съдебната зала стана ясно, че сред 15-те свидетелствали за дейността на фамилията е и първородният син на Николай Банев, който също се казва Николай.

В съдебната зала Евгения Банева обясни, че със съпруга ѝ никога не са се криели, че два дни преди да бъдат задържани на летището в Ница в присъствието на трите им деца, са получили чрез шофьора си информация, че ги издирва Специализираната прокуратура. Имали са нагласата веднага след като се завърнат от Ница да отидат там, но се е стигнало до въпросния арест. Тя каза, че ще настоява пред съда да ѝ бъде наложена по-лека мярка за неотклонение, за да може да се грижи за трите си деца. Отрече да са извършвали каквито и да е престъпления, а за цитираните в обвиненията към нея и съпруга ѝ фирми, които са използвали, за да източват приватизирани дружества, заяви, че за първи път чува такива имена. 

Николай Банев беше доста по-лаконичен, обясни, че дори човек с невисоко икономическо образование може да прецени колко предприятия трябва да източи, за да изпере един милиард лева, каквото обвинение има срещу двамата. Прокуратурата обаче продължава да твърди, че обвиненията срещу тях са подплатени с доказателства, че те са достатъчно тежки и че има опасност на свобода двамата да извършат друго престъпление, включително и заради стари разследвания, които вървят срещу Николай Банев. Съдът тепърва ще преценява аргументите на страните и ще постанови решението си по-късно.

Постоянният арест на Николай и Евгения Баневи бе поискан от прокуратурата. Те са обвинени за пране на пари в размер над 1 млрд. лв. Парите се намирали в офшорни сметки, контролирани от Баневи извън територията на България.

В престъпната група, ръководена от Николай Банев, участвала и майка му. Тя се разпореждала и вземала пари от касите на някои от дружествата, активен участник била и в прането на пари. Групата действала от септември 2005 г. до задържането на лицата тази година.

Николай и Евгения Баневи ще бъдат обвинени още за длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на "Полимери" АД, "Елма" АД, Химически завод "Панайот Волов" АД и "Топлофикация Казанлък" АД в общ размер на близо 85 млн лв., също и за укриване на данъци, както и за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Баневи са обвинени, че като организирана престъпна група, действала от 2005 година, са източили четири предприятия, укривали са данъци и са прали пари. Сумите, предмет на извършените от тях престъпления - над милиард лева, били прехвърляни в офшорни сметки.

Спецпрокуратурата не поиска постоянен арест за 77-годишната майка на Николай Банев заради напредналата ѝ възраст.

Как е действала престъпната схема разследващи установили по разкази на свидетели и по документи, открити в дома на Баневи. Описана от заместник главния прокурор Иван Гешев, тя изглежда така: приватизация на печелившо предприятие - източването му и нарязването му скрап.

Защо е позволено схемата да действа почти 14 години - обяснението на Гешев:

"Няма да цитирам поговорката "По добре късно, отколкото никога“, но фактът е, че ние си вършим работата, а това, че някой не си е свършил работата е факт, защото се намираме в това положение. По открити данни целият този кръг, който описваме, е приватизирал две  трети от работещата промишленост на България през 89-а година. Да не е две трети, една трета да е, нищо от това в момента не е работещо и в крайна сметка е обезкостено и нарязано за скрап. Факт е, че за да стане това нещо, много хора не са си свършили работата. Това е ясно за всички. Въпросът е, че специализираната прокуратура си върши работата и макар и късно ще се постарае да има някаква справедливост в тази държава по начина, по който ние преценяваме, че трябва да се случи".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сигнал за бомба и в Съдебната палата в София

Сигнал за бомба и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9 часа в четвъртък. По-рано такъв сигнал е  получен и на електронната поща на СУ "Свети Климент Охридски ". И на двете места текат проверки, като за момента не е открито нищо обезпокоително. Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак

публикувано на 28.03.24 в 10:05

Рециклирането в България: Проблем са инфраструктурата и отпадъците от домакинствата

Качественото събиране на отпадъците и качественото им рециклиране са основните пътища за изпълнение на целите на Европейския съюз (ЕС), свързани с отпадъците от опаковки и влагането на рециклирано съдържание в тях. Това заяви Цветанка Тодорова, председател на Българска Асоциация "Полимери". Във връзка с предстоящото приемане на Регламента за..

публикувано на 28.03.24 в 09:35
Мирослав Иванов

Мирослав Иванов: Службите и "мястото на ДПС за регулаторите"- спънката за общ кабинет

Имаше предостатъчно предпоставки да имаме поне още 9 месеца кабинет , изказа мнение пред БНР Мирослав Иванов от ПП-ДБ. Той напомни поетите ангажименти преди 9 месеца, изброи направеното досега и заяви, че реформите е трябвало да продължат, за да се постигнат големите цели. По думите му смяната на вътрешния министър е поискана още след..

публикувано на 28.03.24 в 09:30
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак

Сигнал за бомба в Софийския университет "Свети Климент Охридски " е подаден тази сутрин. На електронен адрес във висшето училище е получено съобщение за поставено взривно устройство. Имейлът с предупреждението е получен малко след 8:00 часа тази сутрин. От МВР уточниха, че на място има полиция. Извършват се проверки, но до момента не е..

публикувано на 28.03.24 в 09:10
Христо Христев

Доц. Христо Христев: Проблемът ще дойде, ако всички потенциални кандидати за служебен премиер откажат

Трудно ми е да кажа дали сме пред конституционна криза,  посочи пред БНР  доц. Христо Христев, адвокат и преподавател в Софийския университет. Третият мандат - в ръцете на ИТН. Радев им го връчва в 11 часа Парламентът обяви първия мандат за неуспешен "Има широк кръг от потенциални кандидати за министър-председател в служебното..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Атанас Георгиев: Eнергетиката и крайните цени ще стават все по-чувствителна тема

"Темата за либерализацията на тока за бита отдавна е на дневен ред. Основната причина за това е, че цените на електроенергията са много чувствителна политическа тема. Включително това, че очевидно предстоят нови избори, не е в подкрепа на това реформата да бъде приключена ". Това коментира пред БНР деканът на Стопанския факултет на Софийския..

публикувано на 28.03.24 в 08:46
Снимката е илюстративна, архив

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти, има арестувани

Полицията в София разби мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти. По информация на БНР са арестувани двама души. Те са пласирали различни видове инсулин, анаболи и хормони на растежа без необходимите за това документи. Разследването се води в Първо РПУ в София.

публикувано на 28.03.24 в 08:31