Спецсъдът остави за постоянно в ареста Евгения и Николай Баневи

| обновено на 08.12.18 в 10:52
Специализираният съд заседава на 7 декември по делото срещу Евгения и Николай Баневи.
Снимка: БГНЕС


Специлизираният наказателен съд остави за постоянно в ареста Евгения и Николай Баневи по обвинение в пране на близо 1 милиард лева и още шест престъпления.Съдът се довери на събраните дотук доказателства по обвиненията срещу Баневи за данъчни и длъжностни престъпления и пране на пари. Въпреки че подробно и защитнитниците им, и самите обвиняеми обясняваха, че не са източвали приватизирани от тях дружества, нито че имат сметки в офшорни зони. С ирония Евгения и Николай Баневи коментираха и обвинението, че са изпрали над 600 000 милиона евро:


"Пълен абсурд! Пълен абсурд! В 99 процента от изброените фирми съм никоя, никога не съм изпълнявала никаква функция".

"Вие, мисля, че имате икономическа грамотност. Представяте ли си, за да изперете един милиард, колко оборот трябва да имате? Сигурно главата на четири, пет български министерства".

Без съдебен отклик остана и молбата на Евгения Банева поне тя да бъде пусната на свобода, за да се грижи за трите им деца, които все още са във Франция. Съдия Антон Урумов не се довери и на декларациите -  на нея и съпруга й, че не мислят да се укриват и са трайно свързани с България.  

"Разполагат с огромен финансов ресурс, за който ние твърдим, че е в резултат на престъпни действия и могат да избегнат изтърпяване на евентуално наказания, ако съдът им ги наложи. Биха могли да напуснат страната". "Също така по делото съществуват и писмени доказателства за упражняване на въздействие върху свидетел, който е бил в обкръжението на госпожа и господин Баневи, и който е бил принуждаван да дава лъжливи показания", обясниха защо арестът е най-адекватната мярка за двамата прокурорите Мария Дойчева и Калин Стоилов.

В съдебната зала стана ясно, че основните доказателства на прокуратурата по седемте обвинения на семейство Баневи са свидетелски показания, включително и на първородния син на Николай Банев. Както и че началото на престъпната дейност на групата, част от която е била и майката на Банев - Мария - 2005 година, е свързана със смъртта на втората съпруга на бизнесмена - поетесата Дочка Банева. Докато тя е била част от бизнеса на Николай Банев - приватизираните предприятия са работели без проблеми, а работниците от "Полимери" са получавали редовно парите си.

В съдебната зала стана ясно, че сред 15-те свидетелствали за дейността на фамилията е и първородният син на Николай Банев, който също се казва Николай.

В съдебната зала Евгения Банева обясни, че със съпруга ѝ никога не са се криели, че два дни преди да бъдат задържани на летището в Ница в присъствието на трите им деца, са получили чрез шофьора си информация, че ги издирва Специализираната прокуратура. Имали са нагласата веднага след като се завърнат от Ница да отидат там, но се е стигнало до въпросния арест. Тя каза, че ще настоява пред съда да ѝ бъде наложена по-лека мярка за неотклонение, за да може да се грижи за трите си деца. Отрече да са извършвали каквито и да е престъпления, а за цитираните в обвиненията към нея и съпруга ѝ фирми, които са използвали, за да източват приватизирани дружества, заяви, че за първи път чува такива имена. 

Николай Банев беше доста по-лаконичен, обясни, че дори човек с невисоко икономическо образование може да прецени колко предприятия трябва да източи, за да изпере един милиард лева, каквото обвинение има срещу двамата. Прокуратурата обаче продължава да твърди, че обвиненията срещу тях са подплатени с доказателства, че те са достатъчно тежки и че има опасност на свобода двамата да извършат друго престъпление, включително и заради стари разследвания, които вървят срещу Николай Банев. Съдът тепърва ще преценява аргументите на страните и ще постанови решението си по-късно.

Постоянният арест на Николай и Евгения Баневи бе поискан от прокуратурата. Те са обвинени за пране на пари в размер над 1 млрд. лв. Парите се намирали в офшорни сметки, контролирани от Баневи извън територията на България.

В престъпната група, ръководена от Николай Банев, участвала и майка му. Тя се разпореждала и вземала пари от касите на някои от дружествата, активен участник била и в прането на пари. Групата действала от септември 2005 г. до задържането на лицата тази година.

Николай и Евгения Баневи ще бъдат обвинени още за длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на "Полимери" АД, "Елма" АД, Химически завод "Панайот Волов" АД и "Топлофикация Казанлък" АД в общ размер на близо 85 млн лв., също и за укриване на данъци, както и за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Баневи са обвинени, че като организирана престъпна група, действала от 2005 година, са източили четири предприятия, укривали са данъци и са прали пари. Сумите, предмет на извършените от тях престъпления - над милиард лева, били прехвърляни в офшорни сметки.

Спецпрокуратурата не поиска постоянен арест за 77-годишната майка на Николай Банев заради напредналата ѝ възраст.

Как е действала престъпната схема разследващи установили по разкази на свидетели и по документи, открити в дома на Баневи. Описана от заместник главния прокурор Иван Гешев, тя изглежда така: приватизация на печелившо предприятие - източването му и нарязването му скрап.

Защо е позволено схемата да действа почти 14 години - обяснението на Гешев:

"Няма да цитирам поговорката "По добре късно, отколкото никога“, но фактът е, че ние си вършим работата, а това, че някой не си е свършил работата е факт, защото се намираме в това положение. По открити данни целият този кръг, който описваме, е приватизирал две  трети от работещата промишленост на България през 89-а година. Да не е две трети, една трета да е, нищо от това в момента не е работещо и в крайна сметка е обезкостено и нарязано за скрап. Факт е, че за да стане това нещо, много хора не са си свършили работата. Това е ясно за всички. Въпросът е, че специализираната прокуратура си върши работата и макар и късно ще се постарае да има някаква справедливост в тази държава по начина, по който ние преценяваме, че трябва да се случи".


ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33