Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичната община не предвижда увеличение на данъците през следващата година

Снимка: БГНЕС

Столичната община не предвижда увеличение на данъците през следващата година, с изключение на законодателните промени, свързани с по-високите налози за по-стари автомобили. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова при представянето на проектобюджета за догодина, който възлиза на близо милиард и 600 милиона лева.

"За близо една трета от собствениците на автомобили, които отговарят на екологичните стандарти, данъкът за МПС-та ще намалее", отбеляза заместник-кметът по финанси Дончо Барбалов.

"Общият ефект за общината ще е неутрален за хората, тези, които са с нови ще имат малко по-малък данък, тези, които имат стари, малко по-голям данък."

Столичният кмет Йорданка Фандъкова допълва:

"Ние ще предложим на Общинския съвет да приеме минималните прагове и за автомобилите, и за сградите в курортните селища, които не са основно жилище".

Фандъкова подчерта, че най-важната инвестиция през следващата година в размер на триста милиона лева ще бъде направена в строителството на третия лъч на метрото. Като приоритетни кметът определи някорлко обекта.

"Пробивът на булевард "Петър Дертлиев", който е важна връзка с АМ "Люлин" изобщо с околовръстния път, връзките със северната скоростна тангента. Тези връзки са изключително важни за развитието на всички зони в западните и северните територии на града".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Държавна психиатрична болница

Промени в Закона за здравето подобряват психиатричната грижа

Пациенти, които със състоянието си застрашават собствените си живот и здраве или това на други хора, ще подлежат на временно физическо ограничаване. Това предвиждат промени в Закона за здравето, подготвени във връзка с препоръки към страната ни за подобряване на психиатричната грижа и гарантиране на правата на хората с психични заболявания...

публикувано на 16.04.24 в 08:17

Тържествено откриване на "Яйцето" и английския двор в СУ

Обновеното място "Яйцето" заедно с английския двор в сградата на Ректората на Софийския университет ще бъдат тържествено открити. Откриването на реновираното и емблематично за университета пространство ще се проведе в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова. Преди години преподаватели и студенти на Софийския университет са наричали..

публикувано на 16.04.24 в 08:14
Джеймс О'Брайън

Джеймс О`Брайън: САЩ ще продължават да осигуряват помощ и за Украйна, и за Израел

Съединените щати ще продължават да осигуряват помощ и за Украйна, и за Израел, заяви в специално интервю за Българското национално радио помощник държавният секретар по въпросите на Европа и Евразия Джеймс О`Брайън. Той започна поредната си европейска обиколка от България, където участва в среща за сигурността в Черноморския регион в рамките..

публикувано на 16.04.24 в 07:44

145 години от приемането на Търновската конституция

Днес се навършват 145 години от приемането на Търновската конституция. 230 са били първите ни следосвобожденски народни представители, които са заседавали във Велико Търново от 10 февруари до 16 април 1879 година в Учредителното събрание и са приели първия български основен закон, с което е възродена българската държавност. 16 април се чества..

публикувано на 16.04.24 в 07:37
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски отново призова за активна подкрепа срещу руската инвазия

Украинският президент Володимир Зеленски поднови призивите си за активна подкрепа на Запада за неговата страна срещу руската инвазия, давайки за пример западната подкрепа за Израел при атаката от Иран, предаде БТА. Киев и Москва са били близо до споразумение за корабоплаването в Черно море Защитавайки Израел, свободният свят показа, че..

публикувано на 16.04.24 в 07:37

На второ четене: Бюджетната комисия разглежда промените в инвестиционната програма на общините

Бюджетната комисия в парламента ще разгледа на второ четене промените в Инвестиционната програма на общините.  Между двете четения е направено само едно предложение, което съдържа технически редакции. Общините имаха възможност за промени в проектите, заложени в Бюджет 2024. Текстовете трябва да бъдат одобрени от парламента.

публикувано на 16.04.24 в 07:29

Комисията по отбрана обсъжда 30% увеличение на заплатите на военните

Комисията по отбрана ще обсъди предложението за промяната на базата на която се определя размерът на основното месечно възнаграждение за военните. Предложението е подкрепено от всички парламентарни групи. След промените в Закона за отбраната парите на военните ще се формират, но въз основа на средната работна заплата за страната за второто..

публикувано на 16.04.24 в 07:26