Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей излага пред парламента промените в плана си за Брекзит

| обновено на 21.01.19 в 11:46
Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей излага тази вечер в парламента в Лондон намеренията си за избягване на хаотичен Брекзит без споразумение с Европейския съюз. Тя  представя в Камарата на общините своя подобрен вариант на сделката за напускане на Европейския съюз. Мей ще се опита да спечели подкрепата  на своята Консервативна партия и депутатите от Демократичната юнионистка партия.

Сделката, която внася британският премиер, ще бъде гласувана от британските депутати на 29 януари след едноседмични дебати.

Тереза Мей поиска от депутатите от всички партии да изяснят какво точно искат от нея да повдигне пред съюза по отношение на предпазния механизъм срещу възстановяване на границата между Северна Ирландия и Република Ирландия. Когато това бъде ясно, тя обеща да повдигне въпроса в Брюксел.

Малко по-рано главният европейски преговарящ Мишел Барние заяви по обществената ирландска телевизия, че политическият спор в Лондон е главно за бъдещите отношения със съюза. И затова той изрази готовността на Европа за промени само политическата декларация за сътрудничеството след Брекзит, но не и за каквито и да било срокове на действие на предпазния механизъм:

“Работихме 18 месеца заедно с правителството на Обединеното кралство, за да постигнем споразумение за организирането и осъществяването на Брекзит и достигнахме най-доброто възможно споразумение“.

Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас коментира въпроса за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, като подчерта, че той не подлежи на предоговаряне. На въпрос за проведения разговор между британския премиер Тереза Мей и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в петък, Схинас отговори, че са се разбрали да останат в контакт, но подчерта:

“Единственото, което ще ви кажа, е – не очаквайте отговори от Брюксел, както вече съм ви казвал. Сега е моментът да говори Лондон, а не ние“.

Депутатите вече отхвърлиха с огромно мнозинство първоначалната сделка миналата седмица и оттогава Тереза Мей се опитва на базата на многопартийни преговори да привлече на своя страна торите-бунтари и североирландските юниотисти. Не особено гладко вървят обаче преговорите с основната Лейбъристка партия, чийто лидер Джеръми Корбин отказа да участва, докато не бъде изпълнено искането му да отпадне сценарият за излизане от ЕС без сделка. 

Тереза Мей продължава да се надява на успех, като убеди Брюксел, че депутатите са готови да подкрепят сделката без в нея да фигурира "предпазният механизъм", което означава смекчаване на позицията на европейските преговарящи, но от Брюксел все още няма окуражителни сигнали. 

В медийното пространство се обсъжда и възможността от сключване на двустранно споразумение между Обединеното кралство и Ирландия или пренаписване на Споразумението от Разпети петък, така че да се гарантира, че твърда граница няма да се появи след Брекзит, без обаче да се конкретизира как точно ще стане това. 

Две групи депутати се очаква днес да внесат за гласуване законопроекти, които могат да елиминират опцията за излизане без сделка или да доведат до отмяна на член 50 от Лисабонския договор. 

Ако на 29 януари сделката на Мей бъде отхвърлена и ако не бъде намерено друго решение в парламента, Обединеното кралство трябва да излезе от ЕС без сделка на 29 март.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Макаби Яфо" - един от най-добрите футболни отбори на Израел, символ на единството на българските евреи

Ще ви разкажем за един отбор в Израел, на който казват, че е български. Става въпрос за "Макаби Яфо" , който тази година става на 75 години. Годишнината съвпадна с отбелязването на 130 години от създаването на първия еврейски футболен отбор "Самсон" в Пловдив и 100 години от "Макаби" София. Най-големите звезди на "Макаби Яфо" от златният му..

публикувано на 20.04.24 в 12:48

Референдум в Косово - сръбски призив за бойкот. Зрее ли нова криза?

Изборите в Косово са законни, но са лишени от всякаква представителност, каза преди година бившият ни посланик там Боби Бобев. В проведения тогава местен вот в 4-те доминирани от сръбската общност общини - Северна Митровица, Звечан, Зубин поток и Лепосавич, сърбите обявиха бойкот и с избирателна активност под 4% бяха избрани кметове от албанското..

публикувано на 20.04.24 в 12:30

Хероинът, открит на Капитан Андреево – за 16 млн. лева

Намереният на "Капитан Андреево" хероин е на парична стойност 16 милиона лева.   Дрогата е открита в турски тир, пътувал е от Иран, през Турция за страна от ЕС, като е декларирал превозването на матраци. Камионът е пристигнал на "Капитан Андреево" на 17 април, т.е. преди три дни. Отклонен е за щателна митническа проверка, след като митничарите са..

публикувано на 20.04.24 в 12:20
Министър-председателят Димитър Главчев

Главчев с предложение към президента – иска да поеме и външното министерство

Служебният премиер Димитър Главчев да бъде и външен министър. Това е предложил самият той вчера на президента Румен Радев. "Вчера водихме разговори с президента Радев и му предложих аз да поема външно министерство. Ако издаде указ да поема външно министерство, ще нося политическа отговорност и за него. В сегашния състав с министър Димитров..

обновено на 20.04.24 в 12:19

От 3 до 10 август Банско отново ще бъде джаз

От 3 до 10 август  Банско отново ще бъде джаз . Ясни са не само датите, но и програмата на фестивала, която ще бъде обявена  на пресконференция в понеделник, 22 април.   Алеята на джаза най-после ще стане факт , а една от  първите пет скулптури на музиканти от камък ще бъде на д-р Емил Илиев , създателят на най-мащабното културно събитие у..

публикувано на 20.04.24 в 11:55

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война, целяща да връщането ни обратно в орбитата на Кремъл

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия да се върне обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите ѝ за присъединяване към Европейския съюз. Това заяви в интервю за вестник "Таймс" президентът на страната Саломе Зурабишвили. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия "Грузинска мечта" и нейният..

публикувано на 20.04.24 в 11:33
Маргаритис Схинас

Брюксел ще продължи помага на Гърция да защитава външните си граници

Брюксел ще продължи помага на Гърция да защитава външните си граници, които са такива и на Европа. Това подчерта заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас в края на двудневното си посещение в страната. Външната европейска граница в област Еврос е силно охранявана и защитена, заяви заместник-председателят на..

публикувано на 20.04.24 в 11:19