Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Майчин дом" обявиха тазгодишните носители на приза "Златни ръце“

3581 са новородените бебета през миналата година в "Майчин дом"

| обновено на 21.01.19 в 17:25
В АГ-болница "Майчин дом" отбелязаха Бабинден. На снимката: директорът на болницата проф. д-р Иван Костов (вляво) и председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров(вдясно)
Снимка: БТА

В Деня на родилната помощ в столичната болница "Майчин дом" обявиха тазгодишните носители на приза "Златни ръце". Това са акушерката с 40-годишен стаж Нина Пълова и гинекологът, асистирал при най-много раждания д-р Веселин Дяволов. "Призът "Златни ръце" е най-високото отличие в болница Майчин дом. Носителите на отличието се избират с гласуване от целия екип на болницата. Нина Пълова е една от 216 -те акушерки в “Майчин дом“. Тя призова за повече уважение към труда на акушерките:

"Работата в Родилна зала е работа в екип. Трябва наистина добър колектив и добри взаимоотношения. Акушерките трябва да бъдат много уважавани. Взаимно да има уважение. - А, има ли го? За съжаление не".


3581 са новородените бебета през изминалата година в болница „Майчин дом“. Това каза пред БНР акушер-гинекологът д-р Жени Панайотова. Днес, в Деня на родилната помощ, в болница „Майчин дом“ ще се състои церемонията „Златни ръце“. На нея ще бъдат отличени с най-високото признание на болницата един изявен лекар и един акушер с особен принос за професията.

Д-р Жени Панайотова разказа и за първия у нас безкръвен тест за белодробна зрялост на плода, който се въвежда за първи път в „Майчин дом“:

„Този тест е добра опция – когато имаме жени с висок риск от преждевременно раждане, ние да можем да дадем вероятност и то с доста голяма точност – този бял дроб дали е зрял или не и ако не е, да приложим т.нар. кортикостероидна профилактика, която да подпомогне да узреят дробовете на бебето по-бързо и да може то да има по-добра прогноза след раждането. Този тест е неинвазивен и не е свързан с риск за бременността, не е свързан с риск за майката или бебето. Прави се с уктразвуков преглед“.

В предаването „Хоризонт до обед“ д-р Панайотова подчерта, че проблемът с преждевременното раждане става все по-чест. Все още няма лечение, с което да се предотврати това усложнение на бременността. Тя посочи, че един от основните проблеми при преждевременно родените бебета е именно незрялостта на белия дроб.

Д-р Панайотова не препоръчва обаче този тест да се прави масово, а по преценка на лекаря за високорисковите пациенти. За момента тестът не се поема от НЗОК, каза тя и изрази надежда това да се промени в бъдеще. По думите й преждевременно родените деца са около 20% от всички – това е един от основните проблеми в „Майчин дом“.

Един от основните методи за определяне на белодробната зрялост до момента е бил инвазивен, каза д-р Панайотова и обясни: „Вкарва се една игличка при бебето, взима се околоплодна течност и се изследва“. По думите й този тест обаче е по-рисков. 

Д-р Радка Масларска – началник на Отделение по неонатология в Сити Клиник, посочи, че трудностите в професията идват от недостатъчното кадри:

„Винаги празникът е време за равносметка. Големият проблем е липсата на кадри, които да се грижат за децата, липсата на акушерки, на специалисти по здравни грижи, които искат да изберат тази професия. Предизвикателството, което те трябва да поемат, е много голямо. Няма мотивация за тяхното развитие. В последните години това създава затруднения в качеството и в начина, по който трябва да отглеждаме нашите пациенти“.

Д-р Масларска посочи като много важно и непрекъснатото обучение и квалификация на екипите, както и възнагражденията. По думите й именно тези неща могат да накарат младите хора да останат в България. "Бъдещето на неонатологичната специалност и на медицината е академичното мислене и подход към проблемите на пациентите, който дава възможност да се решава не един конкретен проблем, а да се мисли за пациента като едно цяло, да се решат до голяма степен проблемите и да се направи един план за това как във времето трябва да се поставят и разрешават", коментира тя. 

Още по темата чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52