Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция откри опасни химикали в памперси

Снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС архив

Френската здравна агенция Anses съобщи, че е открила химикали в бебешки памперси с нива, които надвишават нормите за безопасност, предаде Би Би Си.

Тестове засекли вещества, които са потенциално опасни за човешкото здраве, включително противоречивият хербицид глифозат.

Anses обяви, че тестовете на памперси са първите, направени от национална здравна агенция по света. Тя призова за бързи действия „с оглед на възможните рискове, които може да създадат тези химикали“ за бебетата.

Френската здравна министърка Анес Бюзен обяви, че „няма сериозен или непосредствен риск“ за здравето на бебетата.

Но в съвместно съобщение министрите на здравеопазването, околната среда и финансите дадоха на производителите 15 дни за предприемането на действия.

Проучването обхванало различни марки памперси за еднократна употреба на френския пазар.

Около 4000 такива памперси може да бъдат използвани в първите 3 години от живота на едно бебе, посочва Anses. Тя не посочва кои марки са тествани. Но памперси на пазара във Франция се продават и в други страни.

При тестовете в реални условия на употреба са открити редица опасни химикали в памперси за еднократна употреба, които могат, например през урината, да влязат в продължителен контакт с бебешката кожа, казва Anses.

Някои от химикалите преднамерено са добавени „като парфюми, които могат да предизвикат кожни алергии“. Но други изглежда били привнесени от замърсени материали или като част от производствения процес.

Сред химикалите, превишаващи безопасните норми, били парфюмите Lilial and Lyral, ароматни въглеводороди, диоксини и фурани.

Както и глифозат, който е по-известен с търговското наименование "Раундъп". Този хербицид често е атакуван от организации за защита на човешкото здраве и на околната среда, след като проучване на Световната здравна организация го класифицира като „потенциално канцерогенен“. Във Франция предстои забраната му от 2021 г.

Френската здравна агенция препоръча да се премахнат всички химикали в памперсите за еднократна употреба или да бъдат намалени възможно най-много. Това включва и отстраняването на всички парфюми.

Anses призова и за по-строги регулаторни мерки на общоевропейско ниво.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оскверниха гроба на патриарх Неофит

Неизвестни лица са поругали и осквернили гроба на Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя".  Кръстът е изваден от гроба, част от него е счупена, мраморното надгробно ограждение също е повредено, съобщават от Св. Синод на БПЦ.  Органите на реда са уведомени за случая..

публикувано на 16.04.24 в 10:25

Силистренци ще гледат премиерно нова интерпретация на "Криворазбраната цивилизация"

Добре познатия сюжет на пиесата "Криворазбраната цивилизация" силистренци ще имат възможност да гледат тази вечер от 19:00 часа на сцената на Драматично-кукления театър, но поднесен в стила на театралната клоунада. Въпреки това, посланието на спектакъла остава същото, а именно, че приемайки новите неща, не трябва да загърбваме род и родина...

публикувано на 16.04.24 в 10:18
Протест на журналисти в Атина, май 2016 г.

Гърция: Денонощие без новинарски емисии, журналистите искат скок на заплатите

Работещите във всички гръцки медии участват в 24-часова стачка, като част от призива на синдикатите за протести. Журналистите стачкуват днес, за да излъчват утре протестните демонстрации в страната. Всички медии прекратиха излъчването на новинарски емисии за 24 часа в знак на подкрепа към синдикатите и техните искания за стачката утре...

публикувано на 16.04.24 в 10:04

Селски кметове от Кюстендилско - със собствен бюджет

Кметовете на села в община Кюстендил вече имат собствен бюджет - по 6 хил. лева за по-големите, и по 3 хил. лева - за по-малките населени места, както и  карти за безплатно гориво и за безплатно пътуване с междуградския и градския траспорт. Това обяви кметът на Общината инж.Огнян Атанасов, като припомни, че това е бил неговия ангажимент при..

публикувано на 16.04.24 в 09:54
Доналд Тръмп в съдебната зала в Ню Йорк, 15 април 2024 г.

За първи път бивш президент на САЩ се изправи пред наказателен съд

Доналд Тръмп стана първият, макар и бивш президент, който се изправи пред наказателен съд. Бившият президент и настоящ фаворит на Републиканската партия за нов мандат в Белия дом се изправи пред Върховния съд на щата Ню Йорк по обвинения, във фалшифициране на документи. Според обвинението Тръмп е прикрил плащане на нерегламентирана сума..

публикувано на 16.04.24 в 09:53
Цветан Дочев, познат на врачани като Дедо Скръц

Дедо Скръц: Ако днес не накарам поне 5 души да се усмихнат, не съм живял

И тази година предвеликденски си сверяваме часовника с популярния врачански хуморист Цветан Дочев, познат като Дедо Скръц. За пореден път находчивият пенсионер има нестандартно решение за празничната трапеза. От няколко дни Дедо Скръц черпи познати и приятели с бисквитки, върху които е отпечатан характерният му силует с калпак и разперени..

публикувано на 16.04.24 в 09:50
Арести на протеста в Чикаго, 15 април 2024 г.

Пропалестински протести заливат САЩ

САЩ отново са залети от пропалестински протести. Демонстранти блокираха магистрали и важни мостове  в големите градове на страната. Според организаторите действията на протестиращите са част от глобална "икономическа блокада за освобождаването  на Палестина". В Чикаго още в 7 часа в понеделник сутринта демонстрантите заловени за ръце..

публикувано на 16.04.24 в 09:46