Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лоша организация съсипва проект за църква на името на Свети Евтимий Търновски

Недовършеният храм на Патриарх Евтимий в Търново се руши

16 години след първата копка, резбари и иконописци все нямат яснота кога ще могат да работят

7
Снимка: Здравка Маслянкова

Недовършеният храм на Свети Евтимий, патриарх Търновски, е връзката между паметта на миналото, духовността и съвремието в старопрестолно Велико Търново.

Преди 16 години в двора на Великотърновския университет тогавашният патриарх Максим и владиците от Светия синод поставиха основите на храма, носещ името на книжовника и светеца. Днес черквата се руши преди да е завършена.

Идеята за изграждането на университетски храм, носещ името на Свети Евтимий, се заражда през 2002 г. Тя е на тогавашния ректор на Великотърновския университет проф. Иван Харалампиев. Решено е черквата да бъде изградена на източната страна под Ректората на Великотърновския университет. 

„Църкви и катедрали са строени с векове. Аз съм оптимист. Тя беше построена в края на 2006-а, началото на 2007 година, без да бъде направена замазка. Сега има и замазка. Затворена е църквата“, казва днес проф. Харалампиев. 

„Св. патриарх Евтимий е една изключителна личност в нашата духовна, история и народностна история. Той заслужава. В Търново прославил се е като патриарх, като духовник и книжовник. Тука, както казва неговият биограф Григорий Цамблак, камъните са плачели, когато са го изпращали на заточение. Днес камъните отново плачат, защото грубият строеж на недовършения храм вече се руши. През последната година по черквата не е правено нищо, защото починаха бизнесмените Стефан Шарлопов и Петър Христов, които бяха основните дарители и двигатели на националната кампания за изграждането на черквата“, продължава проф. Харалампиев, който не губи надежда, че храмът все пак ще отвори врати.

В момента църковният градеж е в строително скеле, а хоросанът и тухлите от грубия строеж вече се ронят, вътре на много места тече.

„Пари има, не е въпросът в парите. От благотворителните акции са събрани около 100 000 лева. Проблемът е с тази ламарина, която е отгоре - за кубетата на църквата. Не може да се прави другото, докато не се затвори отгоре. Нещата прекъснаха, не успяха да доставят тези материали отвън, тази ламарина. Сега отново започваме“, признава ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов.

Направени са даже снимки с дрон, за да се вземат размерите и да може работата най-сетне да започне.

„Разбира се, през зимата не можем да работим. Аз се надявам в началото на месец март да започнем най-накрая, да се затвори отгоре и тогава много бързо ще стане и останалата част“, смята ректорът на висшето училище.

На 20 януари 2003 г., в Деня на Свети Евтимий, патриарх Търновски, когато се отбелязали и 610 години от неговата кончината, е направена и първата копка. Грубият строеж е вдигнат за четири месеца.

Внушителната сграда е класическа кръстокуполна църква с разгъната площ около 500 кв. м, а на долното й ниво има параклис на светите братя Кирил и Методий.

Според иконографи и богослови, проблемът се корени в липсата на ясна стратегия от самото начало как да протече построяването.

„Това е не само символ на духовността във Велико Търново, но и символ на патриарх Евтимий, на неговата книжовна школа. Трябва да се изпълнят още доста довършителни неща. Ако е рекъл Господ, в близкото бъдеще ще бъде довършен.“

„Боли ме, разбира се, но аз не мога да съдя тези, от които зависи строителството на храма. Един такъм храм струва много пари, които трудно се намират, много усилия изисква. Надявам се, че с божията помощ един ден и това богоугодно дело ще бъде завършено и Великотърновският университет най-сетне ще има този храм.“

„Имаме настоятелство, което се грижи за завършването на храма. Моите студенти с мен и колегата ще направим иконостаса, така че всичко е подготвено, проектите са направени, чакаме само завършването и даване на възможност да завършим храма.“

Никой не се наема да прогнозира кога резбарите и иконописците ще могат да влязат да работят вътре в храма, който тече отвсякъде още на фаза строеж. Великотърновският митрополит Григорий не поема ангажимент за финансово участие на митрополията. Вярва, че един ден нещата ще се случат:

„Материалното изграждане не е като духовното изграждане. Материалното изграждане си иска своето поставяне, тухличка по тухличка, камбанка, това било, онова било. Първото нещо е молитвичката да имаме. Имаме ли го вече в груб строеж храма? Имаме го. Искаме ли да служим? Ще служим.“

Да има храм, носещ името на Св. Евтимий, патриарх Търновски, именно на хълма Света гора, не е кауза само на Великотърновския университет, а общобългарска кауза, защото на това място е бил манастирът „Св. Троица”, люлката на Търновската книжовна школа, чиято историческа мисия е оказала огромно влияние за духовното развитие на българския народ като нация.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Проф. Владимир Кефалов

Проф. Владимир Кефалов сред най-добрите специалисти в света в изучаването на човешкото зрение

Преди 23 години е учредена  Бреслеровата награда . Учените или лекарите, които имат право да се състезават за нея могат да живеят в която и да е държава по света, но трябва да имат медицински или научни изследвания, които  да допринасят за лечението на хората, загубили зрението си . През  2019 г. в списъка на учените  получили високото отличие е..

публикувано на 17.04.24 в 12:33

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05

Специализираната болница за рехабилитация в Котел е на ръба. Ще затвори ли?

Ще затвори ли врати Специализираната болница за рехабилитация в Котел заради натрупани задължения за ток и вода и неизплатени заплати?  Ще стигнат ли до лечебното заведение отпуснатите от Министерския съвет в началото на април средства за погасяване на дълговете? Преди година Специализираната болница за рехабилитация в Котел бе пред затваряне...

публикувано на 10.04.24 в 07:38

"Нашата лудница". Плейлистът на войната (втора част)

Пациентът в психиатрията пита доктора за дупката в главата си, но и за тази в бюджета. Писал на Белия дом, че навсякъде има мързел, корупция и раздор, но не получил отговор. Всичко е толкова сложно, толкова объркващо, но няма време да го разберем, братко. Нашата лудница гласува за Путин, нашата лудница ще се..

публикувано на 09.04.24 в 13:18