Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Антоний Милушев: Църквата не е музей за светци, а лечебница за грешници

Църквата "Св. Димитър" в Никола Козлево
Снимка: Никола Смиленов

„Религията е нещо съкровено, твърде лично. Не трябва да носим на челото надпис каква религия изповядваме. Живяла съм в чужбина, където съм видяла хората колко лесно живеят и общуват помежду си с много голяма свобода и никой не страда от предразсъдъци. Там съм срещала хора от Африка, Китай, Индия. Нито за миг не съм видяла нещо различно в излъчването им, освен една прекрасна усмивка, независимо от цвета на кожата.“

„Важно е какъв е човекът, а не каква религия изповядва, на кой бог се кланя или пък от коя страна идва. Важно е какво носи в себе си, какво е сърцето му.“

„Не определям хората по това каква религия изповядват. Не мисля, че това е нещо, което дори си заслужава да бъде обсъждано. Това е по същия начин да кажеш: „Аз не харесвам хората, дето носят 42 номер обувки или пък имат дълги мигли, или някаква такава подобна щуротия. Не е нещо, което изобщо да е на масата за обсъждане, особено в наши дни.“

„Аз съм против спазването на ритуалите, без да разбереш смисъла на ценностите, на морала, който носи религията.“

Това казват жители на София в анкета, посветена на Деня на религиите. За богомолците вярата е призвание и те намират път към храма, водени от жаждата на душите си. Стремежът към духовен живот понякога се появява в по-късен етап от житейския цикъл. Такава е историята на отец Илия Илиев, свещеник в храм „Свети Георги Победоносец“ в софийското село Мърчаево, разположено на около 17 км югозападно от столицата. 

Спортна травма преобразява живота на младеж и го превръща в свещеник

Преди да стане духовник, младият мъж е практикувал източни бойни изкуства. В миналото е тренирал и бокс. Сериозна спортна травма преобръща живота му и става причина да потърси пътя към Бога. Днес отец Илия не съжалява за своя избор, а изтъква, че новото призвание му дава увереност, покой, любов към хората и смирение.

„Бях парализиран с десния крак. Готвех се тогава за голямо състезание - европейско първенство. Прекалих с тренировките, на десния крак ми се парализира един нерв. Лекуваха ме около два месеца по болници. Лечението не показа особени резултати. Отидохме с моята съпруга на Рилския манастир и там казах, че искам да бъда свещеник, пред мощите на свети Иван Рилски, и че ще поправя живота си, обещах. Допреди това бях и аз буен младеж, като всички останали и моля Бог да прости което съм извършил досега и ако може да ме изцери. Така се случи“, разказва отец Илия.

Младите хора са много обезверени и затова често посягат към наркотиците, смята свещеникът. „Ето този глад се усеща. Няма кой да я преподаде тази религия, тази насоченост. Нещата трябва да започнат първо от семейството и после вече да може ние да ги приобщаваме.“

Вярващите могат да помогнат на свещениците да станат по-добри

Много вярващи, особено по-младите, се боят да кажат, че са християни - някои от изпитват неудобство, дори срам, ако се наложи да обяснят в какво вярват. Отец Антоний Милушев - богослужител в Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“, отбелязва, че младите хора не липсват в Божия храм:

„Много е трудно един човек да влезе в храма. Особено ние, българите, по традиция сме си недоверчиви. Но влезе ли, е голяма радост. За съжаление, и ние малко от време на време ги отблъскваме - самите свещеници. Но това трябва да кажа и на младите, и на старите: "Не съдете Бога заради нас! Ако вие сте вярващи, помогнете на нас, грешните свещеници, и ние да станем малко по-добри". Защото Богът е един вчера, днес и утре. За съжаление, невинаги даваме добър пример, но това е защото сме хора. Църквата не е музей за светци, а лечебница за грешници!“

Още по темата слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Асен Александров: Трябва да се посочи кое не може да е причина за отсъствие със заявление от родител

След месеци активна кампания на родителски организации броят на дните, в които един ученик може да отсъства от училище по семейни причини, беше увеличен от 10 на 15 за една учебна година , като наведнъж може да бъдат използвани най-много 5 от тях. Това стана с промени в Наредбата за приобщаващото образование, които бяха обнародвани в Държавен..

публикувано на 28.03.24 в 11:23

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това на германската марка. Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира .  Дима има нужда от мозъчна..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения ден на вашата приятелка още по-специален и запомнящ се. 1. Комплект обеци и гривна..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм - носител на Оскар – "20 дни в Мариупол". Пред БНР Ариан Шьомен разказа, че е заминала за Украйна..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер, коментира евродепутатът Андрей Новаков лансираната от ПП-ДБ идея. "Отговорността тук е изцяло..

публикувано на 26.03.24 в 11:05

От догодина можем да се отказваме от мобилен оператор без неустойка при индексация

От 1 януари 2025 г. ще имаме възможност да се откажем от мобилния си оператор, когато той ни увеличи сметките с процента на инфлация, без да плащаме неустойка . Тази дългочакана новина дойде след няколко години преговори и битки на държавата с операторите. Битката беше дълга и в нея се включи цялото общество , припомни председателят на Комисията..

публикувано на 25.03.24 в 10:51