Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Процентът на хората със собствено жилище стабилно намалява

Първи спад на сделките с ипотечни кредити от 2013-а насам

На пазара за недвижими имоти са основно 10-те процента най-състоятелни хора у нас

Снимка: БГНЕС

Висока активност на купувачите на жилища през изминалата година, но и първи спад на сделките с кредити след 2013 година отчитат от най-голямата компания за недвижими имоти у нас. Брокерите смятат, че експанзията на жилищното строителство ще постави под натиск цените на новите имоти и те ще слязат надолу. В момента се наблюдава баланс между търсенето и предлагането на недвижими имоти.

„Истината е, че на пазара за недвижими имоти участва малка част от населението. Той продължава да е пазар на успелите, а не пазар на всички.“ Това коментира днес изпълнителният директор на компанията Георги Павлов. „Тук няма включване, няма социална политика, която да каже как човекът с под средни доходи да си купи жилище“, заяви Павлов, според когото на пазара са 10-те процента успели хора, които "чувстват, че са се качили в правилния вагон във влака в правилната посока". 

За състоянието на имотния пазар значение има и демографската ситуация

Според Георги Павлов в дългосрочен план проблемът е не толкова икономиката, а в демографската ситуация. В София на една жена се падат средно по 1.3 деца. Мнозинството от децата вече се раждат без брак и това също е фактор: „Купувайки жилище, а това е факт обикновено на семейството, а не индивидуален факт, ти трябва да имаш сигурност за десетилетия не просто в партньора си, а в собствените си доходи и в закона, който ще ги защитава.“ 

"Покупките са свързани с усещането за сигурност, не просто с текущите доходи, а с това какво е вашето усещане за това как ще ви се развиват доходите. В българското общество усещането за сигурност не е много високо", отбеляза Георги Павлов. Много се хвалим, че процентът на хората, които живеят в собствено жилище, е висок, но той стабилно намалява, подчерта той. "България след десетилетия ще се превърне в нация на наематели."

Същевременно се строят все повече жилища. От Националния статистически институт регистрират нарастване на разрешителните за строеж - за миналата година те са с над 60% в сравнение с 2017-та година.

Зад продължаващата експанзия в жилищното строителство стоят оптимистичните очаквания на инвеститорите, породени от бързата реализация на проектите и интереса на купувачите през последните две години. Като последствие в София цените на имотите скочиха с близо 9 на сто в сравнение с 2017-та година.

Спадът на покупките с ипотека е 17 на сто за София и 23% за страната

Въпреки увеличения брой на сделките, миналата година завърши с чувствително понижение на покупките с ипотечен заем. Агенцията по вписванията регистрира за София спад от близо 17 на сто, а в страната - повече от 23 процента по-малко сключени сделки с ипотечен кредит. Това е сигнал за забавяне на пазара на недвижими имоти, поясни оперативният директор на компанията Гергана Тенекеджиева.

Все още жилищата са най-доброто капиталовложение, което може да се направи, отбеляза още тя. Тъй като в момента лихвите по депозитите са на нула процента е по-добре да си купиш имот, който на годишна база носи около 4-5% възвращаемост, добави Тенекеджиева.  

От компанията очакват през тази година постепенно насищане на пазара. Купувачите ще имат по-голям избор - да купуват на зелено, на фаза груб строеж и в готов вид. Рискът преди получаването на акт 16 и времето за завършване на сградата предполагат и по-ниска цена. 

Конкуренцията в предлагането ще се повиши и ще окаже натиск върху цените на новото строителство, прогнозират брокерите. Ако станем свидетели на спад при сделките през първото тримесечие, е възможно да последва леко понижение на цените на старото строителство през второто тримесечие на тази година.

Темата е разгледана в звуковия файл.   




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Асен Александров: Трябва да се посочи кое не може да е причина за отсъствие със заявление от родител

След месеци активна кампания на родителски организации броят на дните, в които един ученик може да отсъства от училище по семейни причини, беше увеличен от 10 на 15 за една учебна година , като наведнъж може да бъдат използвани най-много 5 от тях. Това стана с промени в Наредбата за приобщаващото образование, които бяха обнародвани в Държавен..

публикувано на 28.03.24 в 11:23

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това на германската марка. Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира .  Дима има нужда от мозъчна..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения ден на вашата приятелка още по-специален и запомнящ се. 1. Комплект обеци и гривна..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм - носител на Оскар – "20 дни в Мариупол". Пред БНР Ариан Шьомен разказа, че е заминала за Украйна..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер, коментира евродепутатът Андрей Новаков лансираната от ПП-ДБ идея. "Отговорността тук е изцяло..

публикувано на 26.03.24 в 11:05

От догодина можем да се отказваме от мобилен оператор без неустойка при индексация

От 1 януари 2025 г. ще имаме възможност да се откажем от мобилния си оператор, когато той ни увеличи сметките с процента на инфлация, без да плащаме неустойка . Тази дългочакана новина дойде след няколко години преговори и битки на държавата с операторите. Битката беше дълга и в нея се включи цялото общество , припомни председателят на Комисията..

публикувано на 25.03.24 в 10:51