Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Радомирски очерта три варианта за развитие на ситуацията във Венецуела

Снимка: БГНЕС

Силата започва да се използва все по-често от големите играчи на световната сцена. Това коментира пред БНР дипломатът Валентин Радомирски по повод ситуацията във Венецуела.

„Има сериозни признаци, че силата започва да се използва все по-често от Великите сили, големите играчи в международните отношения и това се дължи преди всичко на това, че аз мисля, че в историята 2019-година, дано да остане с нещо по-голямо, но ще отбележи окончателния край на Ялтенската система. От гледна точка на редицата договори, които я формулираха, този край започна отдавна, но сега с аброгирането на договорите за ракетите със среден и малък радиус на действие и с нежеланието да се преговаря сега за изтичащия след 2 години договор за стратегическите ракети, на практика се ликвидират последните стълбове на тази система, които бяха може би едни от най-важните – стълбовете за сигурността. Така че силата все по-често се използва, затова сме свидетели през последните 20 години – било чрез „цветни“ революции, било чрез директни, бих ги нарекъл, агресии, те по един начин или друг начин рушат съществуващите строеве“.

В предаването „12+3“ Радомирски каза, че латиноамериканската страна е избрана този път заради запасите си от всякакви суровини:

„Венецуела е много интересна страна. Първото, което вече всички знаят в България според мен от миналата седмица, това е държавата с най-големи доказани запаси на нефт. Но освен това тя има и почти догонва САЩ по най-различни показатели за полезни изкопаеми като въглища, железни, манганови, титанови, никелови, медни, оловно-цинкови руди. А освен всичко друго, само 20% от територията на Венецуела е обитаема, останалата, тъй като са планини и джунгли, не може да се обитава, но в нея има страшно много интересни находища на почти всички елементи от Менделеевата таблица. Тоест, нещо, което винаги е предопределяло стратегическите интереси на Великите сили, там има в изобилие. И в момента вие знаете, че много се говори за суровините, които ще осъществят технологичните пробиви на 21-ви век. Тя е интересна страна, още повече че към нея проявиха интерес двата основни, да ги наречем, опонента, противници на Америка – Русия и Китай“.

Валентин Радомирски очерта три варианта за развитие на ситуацията:

„Има три варианта. Единият вариант, който според мен е най-реалистичният, за съжаление, той е ескалация на напрежението и гражданска война. Вторият вариант, който е най-опасен, защото може да доведе до интернационализация на конфликта, не бих искал да говоря засега, е, че един такъв конфликт може да прерасне в нещо подобно на Карибската криза от 60-те години, но такъв вариант за военна интервенция не е изключен. /…/. И третият вариант, който според мен е най-оптимален, но на този етап изглежда най-далечен – това е усилията на всички държави да бъдат впрегнати в намирането на принципи и основа за диалог между двете противоположни страни във Венецуела“.

Дипломатът смята, че в повечето западни медии се представя една невярна картина на ситуацията във Венецуела и там въобще не става дума за глад, тъй като социалната политика в страната е поставена на първо място:

„В такива случаи е очевидно, че се води информационна война с всички средства и ние сме, бих казал, тук, в България, жертва на тази война. /…/ Това са клишета от една вече изтъркана за много хора пропаганда и трябва наистина да се погледне реално“.

Интервюто с Валентин Радомирски можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54

Ливански гражданин е върнат принудително от Летище "София" с полет за Истанбул

На 17 април РД ГП "Аерогари" е изпълнила принудителна административна мярка "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз", наложена със заповед на ДАНС. Мярката е на основание чл. 42з от Закона за чужденците в Република България.  Ливанският гражданин е върнат принудително от Летище София с полет за..

публикувано на 19.04.24 в 21:19