Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националното външно оценяване в 10-и клас – какво трябва да знаем

Снимка: БГНЕС

За първи път в края на учебната 2019/2020 година ще проведе задължителното външно оценяване по български език и литература и математика в 10 клас. То ще включва материал от 8-и до 10-и клас включително. Външното оценяване беше въведено с новия закон, с който гимназиалното образование се разделя на два етапа, а първите ученици по новата програма ще завършат 10-и клас през 2020 година.

Всички ученици, които в момента са в 9-и клас, подлежат на това външно оценяване, обясни в предаването „Хоризонт до обед“ на БНР Евгения Костадинова, директор на дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в МОН.

Тя посочи, че изпитите по националното външно оценяване в 10-и клас не са матури и няма да попречат на учениците да получат свидетелство за завършен първи гимназиален курс за разлика от зрелостните изпити, които са задължителни за получаване на средно образование.

Национално външно оценяване се провежда в края на 4-и, 7-и и 10-и клас и просто измерва нивото на усвояване на знания в края на всеки етап, каза Костадинова.

В рамките на националното външно оценяване в 10-клас задължителни са изпитите по български език и литература и по математика, по желание учениците могат да се явят на изпити по чужд език и информационни технологии.

Според Костадинова е добре учениците да се явят и на допълнителните изпити, защото това ще даде възможност в свидетелствата за завършен първи гимназиален етап да бъдат записани и тези резултати. При чуждия език това може да стане, ако резултатът от изпита е над 60% от общия брой точки, а при дигиталните умения – при резултат над 50 %.

Това ще им даде възможност на следващия етап от образованието да имат сертифицирано ниво, добави тя.

Изпитът по български език и литература ще включва тест, въпроси с кратък свободен отговор и задача за създаване на текст, а този по математика ще е подобен – тест, кратък свободен отговор и аргументирано разписване на задача.

Моделите на изпитите ще бъдат оповестени до края на сегашната учебна година.

В удостоверението за завършен първи гимназиален етап ще бъдат записани оценките, които учениците са получили през него при вътрешните оценявания, както и точките, получени на националните външни оценявания като процент от максималния брой.

С оценките, получени на националното външно оценяване, учениците ще могат да кандидатстват в допълнителните паралелки за продължаване на образованието в 11-и и 12-и клас.

Тези, които по някаква причина не искат да продължат образованието си, могат да се насочат към пазара на труда и да започнат работа, но във всеки един момент могат да се върнат в училище и да завършат средното си образование, посочи още Евгения Костадинова.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Асен Александров: Трябва да се посочи кое не може да е причина за отсъствие със заявление от родител

След месеци активна кампания на родителски организации броят на дните, в които един ученик може да отсъства от училище по семейни причини, беше увеличен от 10 на 15 за една учебна година , като наведнъж може да бъдат използвани най-много 5 от тях. Това стана с промени в Наредбата за приобщаващото образование, които бяха обнародвани в Държавен..

публикувано на 28.03.24 в 11:23

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това на германската марка. Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира .  Дима има нужда от мозъчна..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения ден на вашата приятелка още по-специален и запомнящ се. 1. Комплект обеци и гривна..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм - носител на Оскар – "20 дни в Мариупол". Пред БНР Ариан Шьомен разказа, че е заминала за Украйна..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер, коментира евродепутатът Андрей Новаков лансираната от ПП-ДБ идея. "Отговорността тук е изцяло..

публикувано на 26.03.24 в 11:05

От догодина можем да се отказваме от мобилен оператор без неустойка при индексация

От 1 януари 2025 г. ще имаме възможност да се откажем от мобилния си оператор, когато той ни увеличи сметките с процента на инфлация, без да плащаме неустойка . Тази дългочакана новина дойде след няколко години преговори и битки на държавата с операторите. Битката беше дълга и в нея се включи цялото общество , припомни председателят на Комисията..

публикувано на 25.03.24 в 10:51