Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прекланяме се пред подвига на Васил Левски

| обновено на 19.02.19 в 15:33
Автор:
4
Поклонение пред паметника на Васил Левски в София
Снимка: БГНЕС

Възпоменателни прояви за отбелязването на 146-ата годишнина от обесването на Апостола на свободата ще има днес в цялата страна.

В София поклонението започва в 18.00 часа пред паметника на Васил Левски. В него ще участва президентът Румен Радев, който ще произнесе слово. 
Церемонията ще бъде предавана пряко по програма "Хоризонт" на БНР. 

А през целия ден днес малки и големи поднасят цветя пред паметника на Апостола в центъра на София, чакайки 
търпеливо на опашка под звуците на възрожденски песни.

В родния град на Апостола - Карлово, годишнината днес бе отбелязана с митинг-поклонение. В църквата "Света Богородица", където той е ръкоположен като дякон през 1859 г., бяха отслужени архиерейска света литургия и панихида. След това присъстващите се отправиха към едноименния площад, където по традиция прозвуча есето, посветено на Апостола, получило първа награда в тазгодишния ученически конкурс.

В Ловеч близо 50 души се включиха в традиционния туристически поход "По стъпките на Апостола" и изминаха разстоянието от Ловеч до Къкринското ханче, откъдето започва безсмъртния му път. Кулминацията на проявите е тази вечер с традиционното възпоменателно факелно шествие, като ще тръгне в 19.00 часа от катедралата в центъра на Ловеч и ще завърши пред паметника на Левски. Шествието ще бъде предвождано от духовници и представители на националното дружество "Традиция", облечени в униформи от времето на българските революционни борби. Свободен е и входът за музея "Васил Левски" в Ловеч, в който се съхранява най-голямата колекция от лични вещи на Апостола. 

С поклонение пред паметника на Левски на централната алея на Бунарджика Пловдив ще почете годишнината от гибелта на Апостола. В церемонията ще участват представителни формирования от Пловдивския гарнизон – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци,  членове на Общинския комитет "Васил Левски" - Пловдив и Комитет "Родолюбие". Преди това в църквата "Св. Св. Петър и Павел" ще бъде отслужена панихида.

Перничани отрупаха с цветя паметника на Левски. На почетен караул застанаха представители на местното дружество "Традиция". Възпитаниците на 12-ото основно училище "Васил Левски" рецитираха стихове за своя патрон. Общоградско поклонение имаше и в Радомир.

В Бургас програмата ще започне със заупокойна молитва и поднасянето на венци и цветя през паметника на Левски в Приморския парк. Открит урок за Дякона на тема "Завинаги с нас" с участието на ученици от Търговската гимназия ще започне в 18.00 часа в залата на културния център "Морско Казино". В дебатите ще се включат и представители на Регионалния исторически музей и държавния архив в Бургас. Те ще представят факти, писма и архивни документи. По-рано през деня в регионалната библиотека ще се проведе изложба на книги за Апостола. В колекциите на библиотеката има над 500 заглавия, посветени на живота и делото му, каза Мария Бенчева.

"Скоро излезе романът на Яна Язова за Васил Левски. Предполагам, че тези, които са чували, знаят колко скандално е било излизането на този роман, който тя нарича "моята Библия". Решихме че това ще представлява интерес, ако не за учениците, за по-възрастното поколение", обясни тя.

В 18.00 часа от площада пред сградата на Общината и от площад Тройката ще тръгнат две факелни шествия организирани от ВМРО и Организацията за закрила на българските граждани. Те ще преминат по централните улици до паметника на Левски в приморския парк

Във Враца отбелязването ще започне с панихида в старинния храм "Свето Възнесение". Има исторически сведения, че Левски е бил в храма при посещението си в града по комитетски дела и, като отличен църковен певец, е участвал и в богослуженията. Паметта на Апостола ще бъде почетена и пред паметника му в центъра на Враца.

Годишнината от гибелта на Апостола ще бъде отбелязана в Трън с факелно шествие, което ще премине през централните улици в града. Инициативата се организира за четвърта поредна година.

Годишнината в Търговище беше отбелязана с панихида в храм "Свети Иван Рилски". След църковната служба десетки граждани поднесоха венци и цветя пред барелефа на Апостола на свободата в центъра на града. По време на церемонията ученици от първо средно училище изнесоха музикално-поетична композиция, посветена на революционното дело на Левски.

Подробности, както и коментари на българи, дошли да се поклонят днес пред паметника на Васил Левски в София, можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Жители на 9 села са притеснени да не останат без транспорт заради премахване на влакови линии в Петричко

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата-Петрич и Благоевград. От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най- натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен транспорт...

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и специално обучени кучета.  Заместник-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи, че е обяснил на Джонсън каква е ситуацията на фронта, както и за "драстичното нарастване на руския..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е само застрашено от масов глад - той вече настъпва сред тях. Решенията на учредения през 1945..

публикувано на 28.03.24 в 20:03
Джон Кърби

Кърби: Предупредихме писмено Москва за възможна екстремистка атака

Съединените щати отхвърлиха твърденията на руския Следствен комитет, че четиримата таджики, които са обвинени, че са извършили терористичния акт в Подмосковието миналия петък, били свързани с украински националисти. Киев: Руските служби са знаели месец по-рано за предстоящия терор край Москва  "Глупости и пропаганда", заяви говорителят на Съвета..

публикувано на 28.03.24 в 20:02

Заплатата на кмета Терзиев ще е над 9100 лева

Тройно скача заплата на кмета на София Васил Терзиев, гласува Столичният общински съвет. По-високи заплати ще взимат общинските съветници, председателят на съвета, районните кметове и заместниците на Терзиев. Докладът е внесен от председателя на градския парламент, а мотивът е, че заплатите не са актуализирани от 10 години. Над 2,6 млрд. лв. бюджет..

публикувано на 28.03.24 в 19:34

Сметната палата: Още два работни дни за подаване на отчетите на партиите

Сметната палата напомня, че остават още два работни дни, в които политическите партии трябва да подадат своите годишни финансови отчети за 2023 г. Законовият срок за това е 31 март, но тъй като през 2024 г. той е почивен ден, отчети ще се приемат и на 1 април (понеделник) включително. Документите (на..

публикувано на 28.03.24 в 19:18