Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1500-2500 лева е била тарифата за фалшив ТЕЛК

| обновено на 19.02.19 в 18:36
Снимка: БГНЕС

Петима лекари от Варна са обвинени за участие в престъпна група за издаване на фалшиви удостоверения за временна нетрудоспособност, казаха днес от прокуратурата и МВР. Таксите, които са взимали за това са варирали между 1500 и 2500 лева. 

В банкови касети на двама от тях са били намерени близо 1,5 млн. лева. 

В ареста е и посредник в схемата - сирийски гражданин, брат на единия от лекарите, осигурявали срещу пари документ за фалшива инвалидност. Утре те ще бъдат изправени пред специализирания съд с искане за постоянно задържане под стража.

Основен контингент на групата били турскоговорящи жители на села около Варна и Бургас. Според разследващите за 4 месеца били издадени 200 фалшиви ТЕЛК решения.

 По думите на заместник-главния прокурор Иван Гешев групата е работела като търговско предприятие - с главни действащи лица и посредници.

Посредника на посредника само дава парите на точното лице“, посочи Гешев.

„Сирийските граждани лично взимат парите, в пликове разпределят на останалите членове според ролята, която имат, действията, които са извършили, и приноса, за да се стигне до резултата“, каза наблюдаващият прокурор Лидия Манолова.

„Подозирам, че най-голямата (сума) е оставала за тези с банковите касети“, допълни директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Групата е разполагала със специалисти, които осигурявали документ за желания процент инвалидност. Мнимите болни не обикаляли кабинети и лаборатории, а получавали ТЕЛК-решението от конкретен медик срещу кодова дума.

„С буква са си служили. Много поздрави от Р, което означава да се действа“, каза Манолова. Който не кажел паролата, си тръгвал без документ.

44 са досъдебните производства, образувани само от началото на годината, последното е от вчера - срещу медици от Варна. Те са с два по-малко от тези, по които са работили за целите 2017-2018 г..

Поне за момента не ни е известна толкова мащабна дейност, посочи Гешев, визирайки варненската афера, като допусна, че такава може да съществува и на други места.

Според него освен с разследвания, на ТЕЛК-злоупотребите трябва да се противодейства и със законодателни промени, за да спре изтичането на пари от реални към фалшиви болни.

Схемата е действала и в други области в страната. Най-евтино било в Силистра, където тарифите са стигали до около 600 лева. Около 30 процента от пенсиите в града, стана ясно на пресконференцията в София, са били именно инвалидни. 

Разследващите са установили висок процент на инвалидизирани пенсионери и на територията на София-област, където тепърва започва анализ.

От МВР и прокуратурата заявиха, че работата им продължава и че проверките, свързани с фалшивите ТЕЛК-ове и удостоверения, няма да са кампанийни, а ще са непрекъснати.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Лекари са арестувани при операция на ГДБОП във Варна

Над 10 са вече задържаните лекари от ТЕЛК на територията на Варна и региона заради фалшиви медицински експертизи. Става дума за фалшиви медицински експертизи за получаване на инвалидни пенсии, за което специалистите са получавали подкупи. Сред..

обновено на 18.02.19 в 18:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Макаби Яфо" - един от най-добрите футболни отбори на Израел, символ на единството на българските евреи

Ще ви разкажем за един отбор в Израел, на който казват, че е български. Става въпрос за "Макаби Яфо" , който тази година става на 75 години. Годишнината съвпадна с отбелязването на 130 години от създаването на първия еврейски футболен отбор..

публикувано на 20.04.24 в 12:48

Референдум в Косово - сръбски призив за бойкот. Зрее ли нова криза?

Изборите в Косово са законни, но са лишени от всякаква представителност, каза преди година бившият ни посланик там Боби Бобев. В проведения тогава местен вот в 4-те доминирани от сръбската общност общини - Северна Митровица, Звечан, Зубин поток и..

публикувано на 20.04.24 в 12:30

Хероинът, открит на Капитан Андреево – за 16 млн. лева

Намереният на "Капитан Андреево" хероин е на парична стойност 16 милиона лева.   Дрогата е открита в турски тир, пътувал е от Иран, през Турция за страна от ЕС, като е декларирал превозването на матраци. Камионът е пристигнал на "Капитан Андреево" на..

публикувано на 20.04.24 в 12:20
Министър-председателят Димитър Главчев

Главчев с предложение към президента – иска да поеме и външното министерство

Служебният премиер Димитър Главчев да бъде и външен министър. Това е предложил самият той вчера на президента Румен Радев. "Вчера водихме разговори с президента Радев и му предложих аз да поема външно министерство. Ако издаде указ да поема..

обновено на 20.04.24 в 12:19

От 3 до 10 август Банско отново ще бъде джаз

От 3 до 10 август  Банско отново ще бъде джаз . Ясни са не само датите, но и програмата на фестивала, която ще бъде обявена  на пресконференция в понеделник, 22 април.   Алеята на джаза най-после ще стане факт , а една от  първите пет..

публикувано на 20.04.24 в 11:55

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война, целяща да връщането ни обратно в орбитата на Кремъл

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия да се върне обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите ѝ за присъединяване към Европейския съюз. Това заяви в интервю за вестник "Таймс" президентът на страната Саломе Зурабишвили...

публикувано на 20.04.24 в 11:33
Маргаритис Схинас

Брюксел ще продължи помага на Гърция да защитава външните си граници

Брюксел ще продължи помага на Гърция да защитава външните си граници, които са такива и на Европа. Това подчерта заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас в края на двудневното си посещение в страната. Външната..

публикувано на 20.04.24 в 11:19