Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венелин Терзиев: Обучаваме кадри за строителството, те отиват в чужбина

Иван Бойков: Не може 80% от строителството да минава през обществени поръчки

Столичната улица "Граф Игнатиев" стана емблематичен пример за спорно изпълнение на строителни дейности.
Снимка: БГНЕС

Защо строителните ни работници масово търсят работа зад граница? Къде се корени проблемът с липсата на подготвени кадри? Предаването "Хоризонт до обед" бе представена позиция на ген. Радослав Пешлеевски, който преди време оглавяваше Строителни войски, за това как може да се преодолее недостигът на кадри в строителството и държавата да има ресурс за аварийно-възстановителни дейности. Темата коментират и експерти. 

Има достатъчно образователни учреждения у нас, които могат да образоват и образоват хора, желаещи да изпълняват строителни дейности и да вземат занаят и професия. Така смята Венелин Терзиев, един от основателите на Строителната камара. Според него проблемът се корени в заложения през последните 20 години в сектора на строителството модел. „Браншът е монополизиран, което пречи на много неща, включително на това хората, които се образоват, получават някакво образование, да остават в България и да работят.“

Повече фирми трябва да печелят обекти и държавата трябва да регулира процеса

"Част от по-малките и средни фирми са под крилото на някои от по-големите фирми. Оттам нататък обаче в бранша би следвало повече фирми да печелят обекти, а не една група от десетина-петнайсет фирми да печелят почти всичко. И тук е мястото на държавата, да регулира този процес, като например раздробява търговете на по-малки лотове“, посочи Терзиев. Той заяви, че обявяваните високи прогнозни стойности за търговете изхвърлят малките и средни фирми от състезанието. Как това рефлектира върху бранша:

„Ами ето как – ние ще обучаваме хора, включително и в момента се обучават. Имахме сериозни строители – като работници, като инженерен потенциал. Повечето от тия хора вече работят в чужбина.“

„Нещата са много дълбоки. Държавата е редно да се вземе в ръце и да разгледа проблемите не само в строителния бранш, защото такъв проблем имат и редица други браншове“,  категоричен е Венелин Терзиев.

"Обикновено големите фирми работят със 100 до 150 малки и средни фирми на една магистрала. Но тук е друг въпросът. Като се наеме малката фирма и средната, да работи на магистралата, какъв договор сключва. Имаше много лоша практика, че сключва договор за доставка, за услуги, а не за строителство. И по този начин един път рискува да не си получи парите, и втори път рискува да няма опит, да не придобие опит, да не се развива като фирма“, обясни Иван Бойков, бивш изпълнителен директор на Строителната камара.

Не може 80% от строителството да минава през обществени поръчки

Има известна монополизация, но тя идва от обществените поръчки, изтъкна Бойков. „Не може 80% и повече от строителството да минава през обществени поръчки. Това дебалансира системата, тъй като малките и средни фирми обикновено работят по малки поръчки и там развиват и специализират своята дейност. Но този баланс се връща обратно и на големите фирми. Вижте какво става по „Граф Игнатиев“. Няма кой да реди плочки, няма кой да сложи паветата, няма кой да извърши фините работи. Тези хора са в чужбина. Там им плащат много повече и те строят за други държави.“

При разпределението на обществените поръчки става така, че рискът често се прехвърля върху подизпълнителите. Освен това има и цикличност и в края на програмните периоди просто няма работа, отбеляза още Иван Бойков. „Преди две години беше така. Освобождаваха си доста  хора и тези хора си търсят работа. Пазарът в Европа е изключително конюнктурен и има нужда от строителни работници.“

„Не само браншът е монополизиран, но и обществената организация е монополизирана. Тя не се разви. Не направи така, че да защитава малките и средните си членове“, допълни Венелин Терзиев, който оценява този модел като рисков и за държавата, и за икономиката като цяло.

Вече повече от 15 години Терзиев настоява за изработване на правила за уреждане на разплащането между главните изпълнители на обекти и подизпълнителите. „Лошото е, че в тези взаимоотношения няма морал. Там има колкото повече, толкова повече. Единственият гарант, който можеше да бъде за тези взаимоотношения, беше Камарата. За съжаление обаче вече много години Камарата не успя да създаде такива правила и да ги наложи като закон. Не като част от Етичен кодекс, който няма никаква сила, а като закон.“ 

Двете мнения чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Венко Сабрутев

ПП-ДБ с проект за парламентарна комисия за пътната карта на "Турски поток"

От ПП-ДБ обявиха, че днес са внесли в деловодството на парламента проект на решение за създаване на Временна комисия, която да изследва фактите и обстоятелствата около пътната карта за изграждане на "Турски поток". "Темата "Турски поток" беше част от преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ. Те отказваха да включат тази тема в дневния ред на Народното..

публикувано на 29.03.24 в 10:18

Земетресение е усетено и в Девин

Земетресение с магнитуд 3.2 по скалата на Рихтер разлюля Девин, малко след 8.30 ч . Трусът е бил усетен хоризонтално и с бучене. Според данните на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, епицентърът е бил между Девин и Пазарджик, на дълбочина 5 км.  Преди това в самият Девин е имало трус с магнитуд 3.8 по скалата на..

публикувано на 29.03.24 в 10:07
Бойко Борисов

Борисов: Мераклии за премиери има и президентът е отговорен

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази увереност, че няма да се стигне до конституционна криза заради новата процедура по назначаване на служебно правителство от страна на президента. Той отказа да коментира друг казус  - следствие от конституционните промени – застъпването за 10 дни на сега действащия и на новия парламент, и прехвърли..

публикувано на 29.03.24 в 09:54

Край на хартиените рецепти за антибиотици – противоречията обаче остават

Българският фармацевтичен съюз не смята, че трябва да има изключения и изписването на антибиотик да бъде възможно и на хартия . Това заяви пред БНР председателят му Димитър Маринов.  От 1 април отпада вариантът за предписване на антибиотик с хартиена рецепта и по последни данни на Здравното министерство не се предвиждат изключения. Последен..

публикувано на 29.03.24 в 09:52

Николай Милков: След 20 години членството България не страда от дефицит на доверие от страна на НАТО

На днешната дата преди 20 години България става член на НАТО. На тази дата страната ни депозира документите си по присъединяването във Вашингтон. Хранилището в Държавния департамент служи като депозитар на договорите на НАТО.  Какво се случи и как членството в НАТО може да бъде продължено.  През 2004 година документи във Вашингтон връчват и..

публикувано на 29.03.24 в 09:46
Заседание на НС и парламентарен контрол

ГЕРБ с извънредна точка: БЕХ да не разпределя дивиденти от печалбата си

Парламентът ще обсъди решение, с което да се задължи Българският енергиен холдинг (БЕХ) да не разпределя дивиденти от печалбата си за 2023 година. Предложението е на депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и Теменужка Петкова, според които 425 млн. лв. могат да бъдат източени от Министерството на финансите. Точката е извънредна за петъчния дневен ред на..

публикувано на 29.03.24 в 09:35

НОИ стартира програмата за профилактика в 50 бази за 10 дни

От днес Националният осигурителен институт започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за настоящата година. Договори са подписани с 50 бази, а парична помощ, която се предоставя на осигурените е за 10 дни. Покриват се нощувките -  до четири диагностични и терапевтични процедури дневно и частично 9 лева за храна на..

публикувано на 29.03.24 в 09:05