Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Манов: Трябва да бъде избрана нова ЦИК, след като мандатът на тази изтича

Стефан Манов
Снимка: Ани Петрова, БНР

Необходим е сериозен дебат по повод налаганите от управляващите промени в Изборния кодекс, подчерта в предаването ни "Преди всички" Стефан Манов - член Обществения съвет към ЦИК:
„Колкото да сме критични и към процедурите по времето на Фидосова или на Манолова - там имаше обсъждания 6-7 месеца, когато се писаха тези кодекси, имаше обществен съвет, граждански оганизации, които участваха, имаше възможност за дебати - промените бяха обсъждани. Тук на първо четене имаше един много ограничен кръг от теми“.

„Смятам, че законът трябва да се изпълнява - след като мандатът изтича на тази комисия, тя трябва да бъде прекратена и да бъде избрана нова. Естествено никой не забранява добри експерти, доказали се, да бъдат отново избрани от парламента и назначени от президента, но трябва да спазваме крайните срокове на мандатност на органи“, добави Манов, според когото би било хубаво да се знае коя кандидатура от коя партия идва.

„Общественият съвет е единодушен по повод това, че преференциите са много важен елемент от българската избирателна система“, добави Стефан Манов, както и определи отказа от тях като „съществено отстъпление от възможността гражданите да влияят по някакъв начин на партийните листи, които по този начин стават гъвкави“:
„Прагът, който беше определен след дълги дебати и в Обществения съвет на времето по изработване на Изборния кодекс, беше вид консенсус, който сработи. От всеки избор ние виждаме как все повече и все повече хора го използват дори неутрализирайки ефекта от 15/15. Или трябва дума за близо два милиона души, които използват съзнателно преференцията“.

„В този смисъл, ако въведем машинен вот - когато отчитането на преференциите ще е перфектно, ще избрегнем и грешката 15/15, защото на екрана излиза "Вие гласувахте за тази партия и за този кандидат. Потвърждавате ли?", т.е. ние решаваме всички недостатъци на преференцията“, уточни Манов, както и изтъкна, че въпреки различния по темата, от Обществения съвет към ЦИК са се обединили около тезата, че е „нереалистично да бъде въведено машинно гласуване във всички избирателни секции през 2019 година“.
„Няма европейска държава, в която да има над 6% невалидни бюлетини освен България, защото изборният процес е изключително много детайли, които трябва секционната избирателна комисия да  попълни в протоколите и тя просто изнемогва след един безкраен ден“, коментира още Манов:
„Второ - секционните избирателно комисии често се назначават от партии и често са начин да им се осигурят 50-60 лева на свои поддръжници  и респект на гласоподавателите, а и нямат необходимата квалификация, дори и образование. Или ние създаваме ситуация, в която на хората валиден глас се обявява за невалиден - било защото комисията грешно го е преброила, било защото целенасочено е подменен, за да бъде фалшифициран гласа на някого от една партия към друга или неутрализиран, задрасквайки друго квадратче и правейки го невалиден“.

Подробности, както и коментар за гласуването на българите в чужбина - можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обвинения след масово сбиване в Силистра

След сблъсък между две лица в неделя в Силистра, прераснал в масово сбиване, две лица са задържани за 24 часа, като на едно от тях мярката е удължена на 72 часа, а ще бъде поискано и постоянно задържане под стража. Ще му бъде повдигнато и обвинение по два текста. Процесуално-следствените действия продължават. Събират се доказателства за..

публикувано на 16.04.24 в 09:34

Президентът поздрави юристите, пожела да са "стожер на законността"

Държавният глава Румен Радев поздрави юридическата общност по повод Деня на Конституцията и празник на юриста и на съдебните служители, като им пожела да останат верни на призванието да са стожер на законността. "На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в..

публикувано на 16.04.24 в 09:17
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху

Израел обмисля отговор на иранската атака

Израелският военен кабинет обсъди на среща отговора си на безпрецедентната атака на Иран с дронове и ракети. Засега Израел не е направил официално изявление дали е взето решение. Съюзниците на страната остро осъдиха действията на Иран, но призоваха правителството на Бенямин Нетаняху да прояви сдържаност. Атаката няма да остане без отговор,..

публикувано на 16.04.24 в 09:04
Снимката е илюстративна

Сдружението за достъпна и качествена храна: Онлайн се продават козунаци без етикети

"Радваме се на все по-голяма екзотика – платформи за продажби непрекъснато продават стоки с негарантиран произход . Много често на тях дори няма етикети. Например, продават се вакуумирани козунаци с по-дълга трайност, които може да бъдат поръчани буквално до вашата врата. На тях въобще не пише нищо, а имат ясен подател ." Тази..

публикувано на 16.04.24 в 08:54
Димитър Марков

Димитър Марков: Тепърва предстоят проблеми с това, че има действащ парламент

" Импровизира се с целия институт на служебния кабинет в новия му формат и в частност на служебния министър-председател и най-вече в контекста на това, че имаме действащо Народно събрание, което досега не се е случвало. Сега Народното събрание има всички правомощия, които имаше и досега". Това заяви пред БНР Димитър Марков, директор на..

публикувано на 16.04.24 в 08:52
Държавна психиатрична болница

Промени в Закона за здравето подобряват психиатричната грижа

Пациенти, които със състоянието си застрашават собствените си живот и здраве или това на други хора, ще подлежат на временно физическо ограничаване. Това предвиждат промени в Закона за здравето, подготвени във връзка с препоръки към страната ни за подобряване на психиатричната грижа и гарантиране на правата на хората с психични заболявания...

публикувано на 16.04.24 в 08:17

Тържествено откриване на "Яйцето" и английския двор в СУ

Обновеното място "Яйцето" заедно с английския двор в сградата на Ректората на Софийския университет ще бъдат тържествено открити. Откриването на реновираното и емблематично за университета пространство ще се проведе в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова. Преди години преподаватели и студенти на Софийския университет са наричали..

публикувано на 16.04.24 в 08:14