Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доживотен затвор за Радован Караджич

| обновено на 20.03.19 в 18:49
Хора в Сараево гледат репортаж за произнасянето на присъдата срещу Радован Караджич.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доживотен затвор получи бившият босненски сръбски лидер Радован Караджич. Апелативният съд на ООН в Хага излезе днес следобед с окончателната присъда за извършените от него геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления.

Като лидер на босненските сърби по време на братоубийствената война в периода 1992-ра - 1995-а година Караджич е една от най-високопоставените фигури, съдени от трибунала в Хага за военните престъпления в бивша Югославия.

Неговият случай е смятан за ключов за въздаване на справедливост за жертвите на конфликта, който отне живота на над 100 хиляди души и остави милиони без дом.

Апелативната камара на Международния остатъчен механизъм в Хага осъди Караджич на доживотен затвор заради избиването на мирни жители на Сребреница и Сараево през 90-те години на миналия век.

Съдия Ван Йонсен се съгласи с прокурорите, че присъдата на Международния трибунал от 2016 година е твърде лека.

„Апелативната камара преценява, че с 40-те години затвор, които постанови, трибуналът подцени отговорността на Караджич и участието му в нечуваните престъпления, извършени по време на конфликта в Босна и Херцеговина, забележителни с огромния си мащаб и систематичната си жестокост“, каза той.

Апелативната камара оневини Караджич по обвинението за геноцид в Зворник, Приедор и други пет общини.

Миналата седмица босненските рани от войната бяха отворени повторно, когато беше разкрито, че нападателят на джамията в Нова Зеландия се е възхищавал от Караджич и неговите действия.

Часове преди произнасянето на присъдата на оградата пред съда от сдружението „Майките от Сребреница“ разпънаха голям плакат, на който пишеше „Радован Караджич - геноцид, Адолф Хитлер – Холокост“.

Бакира Хашчич, председател на сдружението, заяви:

„Радован Караджич извърши геноцид над собствения си народ, не само над бошняците и хърватите. Справедливостта трябва да възтържествува. Това чакат жертвите“.

Мюсюлманската общност в Босна посрещна с ръкопляскания произнасянето на присъдата. Според тях тя идва да покаже, че макар и позакъсняло - тъй като присъдата е факт чак почти четвърт век след клането в Сребреница, то възмездието в крайна сметка застига всекиго.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Радован Караджич по време на четенето на присъдата в Трибунала в Хага

Караджич настоя за отмяна на присъдата му за геноцид

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич настоя съдиите от Международния остатъчен механизъм на трибуналите към ООН да отмени присъдата му от 40 години за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Босна в началото на..

публикувано на 23.04.18 в 18:13
ВИЖТЕ ОЩЕ

Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли

Достъпът до историческата част на Венеция подлежи на такса от 5 евро на човек с онлайн резервация . Тя важи за някои уикенди между април и юли тази година. Таксата от 5 евро на човек засяга еднодневните туристи, пребиваващи извън област Венето...

публикувано на 25.04.24 в 17:24
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Очаквам изненади от МЕЧ, "България може" и партии на ръба на 4-те процента

Трудно е да се прецени дали ПП-ДБ ще са втори на изборите, но няма съмнение, че вдъхновението е напуснало избирателите на ПП-ДБ и ще доведе до отказ на участие. Това коментира политологът Христо Панчугов в интервю пред БНР. "Самата..

публикувано на 25.04.24 в 17:21
Президентът на Франция Еманюел Макрон

Макрон: Най-голямата опасност за сигурността на Европа е Русия да спечели войната срещу Украйна

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се изправи пред предизвикателствата на днешния свят в тържествена реч в Сорбоната, където и преди седем години бе изложил европейската си визия.. Мощен скок на Европа до 2030 г., за да се запази..

публикувано на 25.04.24 в 17:18
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл "не се притеснява" от американските ракетни системи в Украйна

Доставките за Украйна на американски ракетни системи АТАКМС с голям обсег не притесняват Кремъл – това стана ясно от коментар на говорителя Дмитрий Песков.  Реакцията от Кремъл идва, след като американският президент Джо Байдън одобри първи..

публикувано на 25.04.24 в 17:01

ВВВУ - Долна Митрополия и Висшето училище по телекомуникации и пощи ще подготвят кадри заедно

Във Висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски" започва подготовка на инженерни кадри в партньорство с Висшето училище по телекомуникации и пощи. Това става реалност след утвърден съвместен учебен план. Висшето училище по телекомуникации и..

публикувано на 25.04.24 в 16:42
Испанският премиер Педро Санчес със съпругата си Бегоня Гомес.

Испанската прокуратура иска прекратяване на делото срещу премиерската съпруга

Испанската прокуратура съобщи днес, че е поискала да бъде прекратено делото за корупция срещу съпругата на испанския премиер Педро Санчес, станало причина той да обяви, че обмисля да подаде оставка, предаде Ройтерс. Прокуратурата заяви, че е..

публикувано на 25.04.24 в 16:35

Не всички депутати в комисията за Митниците бяха прочели доклада, който приеха

Докладът на временната комисия за Агенция "Митници" беше приет без всички депутати в нея да са го прочели. Това стана ясно на последното заседание на комисията, свикано в почивка на удълженото пленарно заседание. От думите на Димо Дренчев от..

публикувано на 25.04.24 в 16:34