Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сестрите в ясли и градини в София са с най-ниски заплати

Снимка: архив

Медицинските сестри в детските ясли, градини и училища към Столична община получават най-ниските заплати в сравнение с всички останали големи общини, съобщи пред "Хоризонт" медицинската сестра  от София Мая Костадинова и настоя за повишение на възнагражденията. Въпреки договарянето между синдикатите и Общината заплатите години наред остават 605 лева, казва тя.

На фона на заплахи за подаване на колективни оставки на медицински персонал от цялата страна, утре ще се проведе втори протест пред Министерство на здравеопазването. В срок от 20 дни от първия протест, който се състоя на първи март, министърът на здравеопазването трябваше да представи анализ за състоянието на общинските и областни болници и да предложи решение на проблема. Потърсихме коментар от специалисти кои са най-важните моменти по отношение на ръста на работните заплати, в конкретния случай на медицинските сестри.

Кое остана неразбрано и недоизяснено по отношение за формирането на заплатите на медицинските сестри, имат ли основание протестите? Разбра ли се от обществеността, че заплатите не могат да бъдат две минимални работни заплати като основно възнаграждение навсякъде? Отговорите потърсихме сред директори на големи и по-малки болници и сред синдикатите.

Протестите имат основание, защото заплатите на медицинските сестри масово са под залегналото браншово споразумение в сектора на здравеопазването, каза проф. Асен Балтов, директор на болница "Пирогов" и даде за пример - според споразумението в университетските болници основна заплата за медицинска сестра трябва да е 980 лева, а за неуниверситетските - 900 лева.

Парите от държавата обаче за общинските болници - общо 18 млн.лв., още не са постъпили, съобщи д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници. Има само писмено уведомление колко ще получи всяка болница и от тази сума ще се увеличат заплатите, които в МБАЛ Ловеч са средно около 700 лева на сестра. Но дори и когато средствата постъпят,  заплатите  няма да достигнат 900 лева.

Не само браншовото договаряне и КТД на национално ниво са важни за постигане на определен ръст на заплатите на сестрите, категоричен е вицепрезидентът на КНСБ на д-р Иван Кокалов. Трябва да се промени начинът на финансиране на болниците, заяви още д-р Кокалов.

Председателят на столичната колегия на професионалистите по здравни грижи Марияна Шиякова заяви в предаването "12+3", че на планиран за утре протест ще настояват стартовото възнаграждение да бъде три минимални работни заплати, защото две минимални вече били постигнати на повечето места. Следобед протестиращите и ресорната асоциация ще разговарят по исканията с министъра на здравеопазването.

Репортаж на Гергана Хрисчева и интервю с председателката на Регионалната колегия на специалистите по здравни грижи в София Мариана Шиякова можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Здравните работници отново готвят протести

Не стихва напрежението сред здравните специалисти от цялата страна заради ниските заплати и натрупаните проблеми в системата на здравеопазването. В първия ден на месец март недоволни медицински сестри, акушерки, фелдшери и рехабилитатори..

публикувано на 20.03.19 в 10:06
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предизвикателства на осиновяването

Осиновеният човек избира дали да потърси произхода си, не е задължително този човек да поиска да измине този личен път. Но ако реши да го направи, е добре да има подкрепата на своите осиновители. Това разказва пред БНР детският психолог Невена Иванова,..

публикувано на 29.03.24 в 06:50

Асен Александров: Трябва да се посочи кое не може да е причина за отсъствие със заявление от родител

След месеци активна кампания на родителски организации броят на дните, в които един ученик може да отсъства от училище по семейни причини, беше увеличен от 10 на 15 за една учебна година , като наведнъж може да бъдат използвани най-много 5 от тях...

публикувано на 28.03.24 в 11:23

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм -..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер,..

публикувано на 26.03.24 в 11:05