Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таксиметрови шофьори на протест в София

| обновено на 21.03.19 в 18:47
Протестът на таксиметровите шофьори в София.
Снимка: Мила Младенова

Пет сдружения и организации на таксиметровите шофьори у нас организираха протестно шествие срещу незаконния превоз на пътници, осъществявано от такси „Маским“, което обвиняват в извършване на нелоялна конкуренция. Според организаторите от около година чрез интернет платформа се извършват нерегламентирани превози на пътници. Тогава са подадени и първите сигнали до Комисията за защита на конкуренцията, НАП, прокуратурата и МВР

Таксиметровите шофьори организираха шествие по „Царигардско шосе“ до площад „Александър Невски“. Те настояват за реален и бърз резултат на работата на институциите, до които е подаден сигнал срещу нерегламентиран превоз на пътници.

„Нужно е да държим изкъсо институциите, за да свършат своята работа“, заяви пред протестиращите Кирил Ризов, председател на Сдружение „Съюз такси“.

Председателят на групата на общинските съветници от БСП Калоян Паргов ги покани на следващото заседание на комисията по транспорт на общината.

Протестиращите използваха случая и за да припомнят други свои искания.

Сред тях са уточняване на начина и формата на плащане на алтернативния данък, както и неговия размер, управлението на таксиметровите автомобили в бус лентите, за минимални и максимални тарифи. 

„Като данъчно задължено лице разходите им са 2/3 по-малко за нерегламентирания автомобил и оттук може да си представите, че те могат да си позволят дъмпинг и всичко останало", каза още Ризов.

„За таксиметров превоз трябва да бъдат изпълнени определени искания. Трябва да има удостоверение за регистрация за извършване на таксиметров превоз на пътници и към него да бъдат вписани автомобили, които отговарят на определени изискания, за да бъдат вписани. Трябва да има разрешение от съответната община за такъв превоз. Такси „Максим“ имат удостоверение за регистрация, към което са вписани два броя автомобили. Фирмата е вписана в Пловдив, но няма разрешение от община. От лятото на миналата година за този проблем се работи. Водачите никой не ги знае на какви условия отговарят. За потребителите това е изключително рисково. Това е нелоялна конкуренция“, обясни в „Преди всички“ Бойко Рановски, директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

Адвокат Райна Димитрова, председател на Националния таксиметров синдикат, обяви, че излизат на протеста, защото няма реални действия за решаване на проблемите:

„Това, което се случва на пазара, е недопустимо. Този протест е с настояването за бърз и реален резултат“.

Преди протеста си представители на браншовите организации се срещнаха в Народното събрание с председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ. Тя уточни, че проблемът пред спирането на нерегламентираната таксиметрова дейност е в събирането на доказателства, за да може Комисията за защита на конкуренцията да се намеси: „Доказателства се събират трудно, защото те трябва да се събират чрез заявки през това приложение. Събират се трудно, защото собственикът на този сайт офшорна компания, чиито сървъри не се намират в България“.

До месец и половина дейността на интернет платформата за наемане на таксита „Максим“ може да бъде спряна, каза междувременно за „Хоризонт“ заместник-министърът на транспорта Ангел Попов. Той уточни, че са събрани доказателства за нарушение на закона.

„Подаваме необходимата документация и доказателства към НАП и към КЗК. Продължаваме работа и в рамките на около месец, може би, ще преустановят всичките административни действия и много се надяваме тази платформа да спре да съществува, по начина, по който в момента съществува“, посочи Попов. 

„За радост, екипът, който събрахме, е готов с резултати, които сме предали на Комисията за защита на конкуренцията. Надяваме се те да действат бързо, както в един друг случай, за да може дейността на това приложение да бъде прекратена“, каза зам.-министър Попов. Той призова още веднъж гражданите да не използват това приложение, защото то не им носи никаква сигурност.

Интервюто с Бойко Рановски и с адвокат Райна Димитрова можете да чуете в звуковия файл.

Репортажа на Мила Младенова за протеста на таксиметровите шофьори и разследване на Надежда Николова за дейността на фирма „Максим“, излъчени в предаването "12+3", чуйте от звуковия файл.

Коментарите на зам.-министър Ангел Попов и Спас Атанасов от Браншова камара на таксиметровите водачи в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се въведе нова такса за всяка нощувка, казаха хотелиерите. "Наказват ни с данъци, защото сме..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на жилищата са сравними с тези в Ню Йорк и Женева, коментират брокерите. Голяма част от вилите с..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна помощ в размер на 61 милиарда долара. Това съобщи агенция Ройтерс. Зеленски написа в..

публикувано на 25.04.24 в 22:37

Столтенберг обвини Китай, че споделя с Русия технологии, използвани за производство на ракети

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че поддържа военизираната икономика на Русия, споделяйки с нея високи технологии, използвани за производство на ракети, танкове и бойни самолети. "Китай казва, че иска да има добри отношения със Запада, но в същото време продължава да поддържа огъня на най-мащабния въоръжен конфликт в..

публикувано на 25.04.24 в 22:35

Комисията по култура в НС прие единодушно проект за промени в Закона за хазарта

Парламентарната комисия по културата и медиите прие единодушно на първо четене проект за промени в Закона за хазарта, внесен от Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ. Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт Въпреки това според депутатите законопроектът има нужда от поправки, информира репортерът..

публикувано на 25.04.24 в 21:54

България и още 17 държави призовават "Хамас" да освободи заложници, отвлечени от Израел

18 държави, сред които и България, призовават в публикувано днес общо изявление палестинската групировка "Хамас" да освободи болните, възрастните и ранените заложници, които отвлече от Израел преди повече от 200 дни - на 7 октомври 2024 година. 18-те държави имат свои граждани в плен на "Хамас", отбеляза Ройтерс. Високопоставен член на групировката..

публикувано на 25.04.24 в 21:22