Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба възкресява забравени детайли от Стара София

"Стара София – градът, фотографът, бижутерът и визуализациите" се открива на 28 март

4
Снимка: Кайя Христова

33 избрани фотографии от Стара София са събрали Кайя Христова, Невена Велева и Илия Пасков в изложбата "Стара София – градът, фотографът, бижутерът и визуализациите"

Центърът, старата градска част около бул. „Мария Луиза“ и Женския пазар са местата, най-наситени със символите и останките от стария образ на града, приковали вниманието на инициаторите. Не са подминати улица „Пиротска“, старият еврейски квартал, улица „Оборище“.

Може би това е първата изложба, която преплита фотографията с бижутерство, разказва Кайа Христова в предаването "Нощен хоризонт". 

"Тръгна първо като самостоятелна изложба. Впоследствие решихме да включим един интересен автор, който е бижутер. Невена Велева е бижутер, който се съгласи да участва и да използват моите фотографии, избрани детайли - като реплика, и да ги вгради в свои бижута. Невена ще представи няколко брошки, пръстени и две-три гривни, които са стилизирани от няколко мои фотографии от стари врати, емблематични за Стара София", поясни Христова.

Най-много е обърнато внимание на орнаменти, на детайли от стари сгради и външни фасади.

Кайя Христова казва, че най-красивите неща, които до момента е снимала, са в Дания и Белгия. Смята обаче София за не по-малко красива, с избелелите си от времето фасади. 

Кайя дава като пример за тъжното остаряване на фасадите като символ на миналото Къщата с ягодите на улица „Сан Стефано“. „Тя тъне толкова години в разруха, а в същото време е толкова красива, с тези детайли и орнаменти по нея. Също старият еврейски квартал под „Дондуков“. Има останки от Стара София, интересни за окото.“

До финалните кадри за изложбата се стига след две години работа, заснемане и подбор на образите. 

Изложбата се открива на 28 март от 18,30 часа в Галерия за съвременно изкуство "София" в хотел Арена ди Сердика и ще продължи до 18 май.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “ Каста дива “ беше младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:52
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата. Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от..

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. „Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32