Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови "искри" САЩ - Русия заради кризата във Венецуела

Снимка: Reuters

Ново изостряне в отношенията между Съединените щати и Русия - този път заради политическата криза във Венецуела.

"Съединените щати и съюзниците им от региона няма да бездействат, докато Русия засилва напрежението" в латиноамериканската държава.

Това е заявил държавният секретар Майк Помпео в телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров по повод информацията, че стотина руски войници са били изпратени в Каракас.

Според Държавния департамент, изпращането на руски военен персонал в подкрепа на "нелегитимния режим на Николас Мадуро" заплашва да удължи "страданията" на венецуелския народ, който подкрепя временния президент Хуан Гуайдо.

Американският първи дипломат е поискал от руския си колега да прекрати "неконструктивното си поведение" в политическата криза, обхванала Венецуела.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Николас Мадуро

Русия изпрати военни самолети във Венецуела

Два руски военни самолета се приземиха на основното летище във Венецуела в събота и се смята, че са транспортирали десетки военни и оборудване, предаде Би Би Си. Самолетите са изпратени, за да изпълнят военно-технически договори, съобщиха руски..

публикувано на 25.03.19 в 09:50
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Пеевски

ДПС няма да е партньор с ПП-ДБ "при доказване на схемите им"

Председателят на ДПС Делян Пеевски каза, че ако бъдат доказани корупционните схеми, свързани с ПП-ДБ, ДПС няма да е партньор в евентуален следващ парламент. "Ако се докаже от компетентните органи и се видят обвързаности с контрабанда, пудели,..

публикувано на 24.04.24 в 10:54

ПП-ДБ с обвинения към ГЕРБ – саботирали второто плащане по ПВУ

От ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за това, че саботират съдебната реформа и второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Депутатът Николай Денков обяви, че ГЕРБ бави четири законопоректа, които са обвързани с второто плащане по плана.  По думите му,..

публикувано на 24.04.24 в 10:52
Радостина Ангелова

Проучване за имунизационния календар регистрира нагласите и страховете на родителите

Повече от половината родители на деца от 0 до 4 години у нас подкрепят задължителните имунизации. 54% от запитаните ваксинират децата си. 3,8% са на мнение, че списъкът със задължителните ваксини следва да се допълни. Това показва национално..

публикувано на 24.04.24 в 10:49
Грант Шапс

Лондон иска увеличаване на разходите за отбрана в НАТО

Британският министър на отбраната Грант Шапс заяви, че иска новата цел на НАТО за разходите за отбрана да бъде 2,5% от брутния вътрешен продукт вместо сегашните 2% и това го налага днешният "по-опасен свят". Грант Шапс каза в интервю за Скай..

публикувано на 24.04.24 в 10:47
Антоанета Цонева

Съвет по координация на политиките за българите в чужбина създаде НС

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът прие окончателно промените в Закона за българите, живеещи извън България. Той предвижда създаване на Съвет по координация на политиките за българите извън страната, който да организира работата на..

публикувано на 24.04.24 в 10:44

Само "Сиела Норма" иска да осигурява машините за изборите 2 в 1

Дружеството "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за дейностите по осигуряване на машинното гласуване за предстоящите избори две в едно на 9 юни. То ще бъде поканено да представи първоначални оферти, става ясно от..

публикувано на 24.04.24 в 10:33

7 пъти са намалили броя на животните, които могат да пасат в национален парк

Отново има проблеми с фермерите и пашата на стадата в националните паркове. За промените и нормативните рестрикции разказа фермерът Николай Василиев и адв. Емилия Тончева в интервю пред БНР. Както всяка година и тази има рестрикции за..

публикувано на 24.04.24 в 10:20