Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велислав Минеков: Отчаян съм!

Паметниците на културата - отново под прицел

Снимка: borba.bg

Постепенно дейността и финансирането на Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ се намалява. Сега един експерт трябва да отговаря за 3000 обекта. Това каза пред БНР арх. Валентина Василева от Камарата на архитектите.

Тя коментира намерението на законодателя – ако администрацията не е отговорила в рамките на месец на питане на инвеститор, подадено към Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/, това да се смята за мълчаливо съгласие:

„Възприех тези намерения като зловреден слух. Сега продължавам да не вярвам, че финално това ще се случи по този начин. Това е дотолкова абсурдно, че е извън нормалната мисъл. Националното ни движимо и недвижимо културно наследство освен като национална ценност, дори бих го сложила и в по-горна категория – като част от националната сигурност. То ни идентифицира като нация и като хора. Не може националните интереси да бъдат принизени до някаква проста административна процедура“.

Веднъж повреден или унищожен, един паметник на културата не може да бъде възстановен, категорична бе арх. Василева.

„Тази посока на действие на администрацията я слагам в намеренията, които са отдавна за свиване и принизяване на дейността на НИНКН“, изказа мнения тя.

Реставраторът Владо Руменов от Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство вижда идеята като преднамерена и в услуга на частни интереси.

„Уви, политиката се намесва и в културата“, каза той. Според него НИНКН трябва да бъде в рамките на независима Национална агенция, която да не е под шапката на Министерството на културата, а на Министерския съвет.

Скулпторът Велислав Минеков заяви от своя страна:

„Отчаян съм. Не знам има ли вече шанс за някакво спасение. Управляват ни неграмотни, но и изключително крадливи люде. Тази грамотност при тях няма да бъде повишена. Те не знаят какво притежаваме. Те нямат представа какво означава естетика, какво е старина, какво е културно наследство, защо го ценим. За тях само унищожението и натрупването на капитал е от значение – нищо повече от това. Това са и причините за тези промени в закона, в непрекъснатото му заиграване. Това са и причините за унищожаването на НИНКН“.

Минеков смята, че не трябва да се очаква НИНКН да има нормална дейност, защото той не е желан. „Той пречи на т.нар. бизнес“, категоричен е той.

Скулпторът, който е участвал в създаването на Закона за културното наследство, си спомни:

„Аз видях там първо интереси, които нямаха нищо общо с културното ни наследство и паметници на културата. По скоро законът тръгна, за да се защитят някои величави частни колекции и това се случи относително доста успешно“.

Според него единственото решение е да започне да се изпълнява закона, но няма желание за това. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Министър Банов обясни как ще се отнемат паметници на културата от некоректните им собственици

Седем милиона лева за културно-историческо наследство и археология осигурява тази година Министерството на културата. Парите са два пъти повече от преди три години, посочи във Велико Търново министърът на културата Боил Банов. Той поясни, че се..

публикувано на 08.03.19 в 20:48

Трудно се поддържат паметници на културата, когато са частна собственост

Частната собственост върху повечето сгради-паметници на културата затруднява тяхното опазване. Проблемът със съхранението на културното наследство се натрупва повече от 50 г., а фактът, че в демокрацията частната собственост е неприкосновена - усложнява..

публикувано на 07.03.19 в 15:52
Къща-музей П.К.Яворов

Арх. Петков: Държавата час по-скоро трябва да влезе във владение на сградите - паметници на културата

Очаква се днес да станат ясни вариантите, сред които общината и Министерството на културата ще избират за закупуването на къщата-музей на Пейо Яворов в София. Кметът Йорданка Фандъкова възложи на юристи и финансисти да проверят процедурата, така..

публикувано на 16.10.18 в 11:44
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите...

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори..

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си,..

публикувано на 23.04.24 в 09:11