Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокат Валя Гигова: Ако Пламен Георгиев не е собственик на терасата, ипотеката е нищожна

Сградата, в която председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев има тризонет и тераса със сауна.
Снимка: БГНЕС

Възможно ли е да се стигне до ипотека на част от жилище, която не е притежание на собственика, а е обща част? Това е един от първите въпроси, който възникна около имуществото на председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, чиито доходи според медийни публикации не отговарят на възможностите му да живее в подобна сграда. Всички говорят за имота на Георгиев - тризонет с луксозна тераса и с несъответствия в документите. Би Ти Ви разполагат с документи и ги показаха на адвокат Валя Гигова. След като се запозна с тях, Гигова ги разтълкува пред "Хоризонт".

"Виждам, че подавачът е изразил воля, купувачът – също, да се придобие апартамент, който има тераса, която се намира на покрива. Дали тази тераса е обща част, от акта не може да се разбере, но, тъй като нашите актовете обвързват и страните, и всяко трето лице да се съобразява с тях, до доказване на противното тази тераса е част от жилището на г-н Георгиев. Дали ще е Георгиев, аз или вие - няма значение. И в нашите актове, ако я има, те ще са наши".

Банката е вписала ипотека върху имота, какъвто е описан в неговия нотариален акт.

Понеже предпоставка да се учреди ипотека е лицето, което ипотекира имота, да е собственик, банката е направила това, което ще направи всеки ипотекарен кредитор - да учреди ипотека върху недвижим имот, какъвто е описан по акт.

"Ако се окаже, че Георгиев няма права върху тази тераса, защото е част от общите части на сградата, банката няма да може да се удовлетвори от нея в случай на неизпълнение на задължението за връщане на кредита. Абсолютно безпротиворечива е практиката на Върховния касационен съд, че ипотека, учредена от несобственик, е нищожна, тоест не поражда правно действие".

Кредитният консултант Тихомир Тошев е категоричен, че нито една банка не би поела риск да даде ипотечен заем, обезпечен с имот, чиято собственост не е пределно ясна:

"За мен е невъзможно да получите кредит, ако нямате достатъчност на доходите. Много е вероятно, ако е имало такъв случай, към момента на тегленето на кредита този доход да е бил показан. Доходът не е нужно да е само на лицето, което купува имота и тегли кредита. Когато само неговият доход не е достатъчен, банките са съгласни клиентът да привлече съкредитоискатели - обикновено са роднини, които да покажат допълнителен доход, достатъчен, за да бъде обслужван кредитът".

"Когато се отпуска един кредит, първото нещо, което трябва, е експертна оценка. Независим оценител отива, описва, снима обекта и го оценява. Прилага и документите за собственост - нотариалния акт на имота, където също се гледа как е описан. Прилага се и скица на имота от кадастъра, където е очертан имотът, плюс неговата квадратура. След това всички документи се преглеждат от юрист на банката, който гледа дали имотът отговаря напълно на описанието, дали собствеността е изчистена и няма някакви проблеми. Последно, всички документи по имота се преглеждат и от нотариуса, който прави сделката. Да бъде допусната грешка, е по-скоро възможност, която клони към нула", обясни Тошев.

Между 7 и 9% от пазара е в сегмента на луксозните имоти, в който оперира компанията "Артекс" и около който започна скандалът с имотите, купени под пазарна цена. Тошев коментира, че повечето хора все пак предпочитат да направят сделката си на реална цена.

"Няма механизъм, чрез който да се познае дали при сделка на по-ниска цена има доплащане в брой или с услуги", предупреди той.

"Когато продажбата е между роднини или други свързани лица, което е напълно законно, може по емоционални причини двете страни да се договорят и за много по-ниска цена", каза адвокат Валя Гигова и призовава за добре обмислени законодателни промени.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сигнал за бомба и в Съдебната палата в София

Сигнал за бомба и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9 часа в четвъртък. По-рано такъв сигнал е  получен и на електронната поща на СУ "Свети Климент Охридски ". И на двете места текат проверки, като за момента не е открито нищо обезпокоително. Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак

публикувано на 28.03.24 в 10:05

Рециклирането в България: Проблем са инфраструктурата и отпадъците от домакинствата

Качественото събиране на отпадъците и качественото им рециклиране са основните пътища за изпълнение на целите на Европейския съюз (ЕС), свързани с отпадъците от опаковки и влагането на рециклирано съдържание в тях. Това заяви Цветанка Тодорова, председател на Българска Асоциация "Полимери". Във връзка с предстоящото приемане на Регламента за..

публикувано на 28.03.24 в 09:35
Мирослав Иванов

Мирослав Иванов: Службите и "мястото на ДПС за регулаторите"- спънката за общ кабинет

Имаше предостатъчно предпоставки да имаме поне още 9 месеца кабинет , изказа мнение пред БНР Мирослав Иванов от ПП-ДБ. Той напомни поетите ангажименти преди 9 месеца, изброи направеното досега и заяви, че реформите е трябвало да продължат, за да се постигнат големите цели. По думите му смяната на вътрешния министър е поискана още след..

публикувано на 28.03.24 в 09:30
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак

Сигнал за бомба в Софийския университет "Свети Климент Охридски " е подаден тази сутрин. На електронен адрес във висшето училище е получено съобщение за поставено взривно устройство. Имейлът с предупреждението е получен малко след 8:00 часа тази сутрин. От МВР уточниха, че на място има полиция. Извършват се проверки, но до момента не е..

публикувано на 28.03.24 в 09:10
Христо Христев

Доц. Христо Христев: Проблемът ще дойде, ако всички потенциални кандидати за служебен премиер откажат

Трудно ми е да кажа дали сме пред конституционна криза,  посочи пред БНР  доц. Христо Христев, адвокат и преподавател в Софийския университет. Третият мандат - в ръцете на ИТН. Радев им го връчва в 11 часа Парламентът обяви първия мандат за неуспешен "Има широк кръг от потенциални кандидати за министър-председател в служебното..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Атанас Георгиев: Eнергетиката и крайните цени ще стават все по-чувствителна тема

"Темата за либерализацията на тока за бита отдавна е на дневен ред. Основната причина за това е, че цените на електроенергията са много чувствителна политическа тема. Включително това, че очевидно предстоят нови избори, не е в подкрепа на това реформата да бъде приключена ". Това коментира пред БНР деканът на Стопанския факултет на Софийския..

публикувано на 28.03.24 в 08:46
Снимката е илюстративна, архив

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти, има арестувани

Полицията в София разби мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти. По информация на БНР са арестувани двама души. Те са пласирали различни видове инсулин, анаболи и хормони на растежа без необходимите за това документи. Разследването се води в Първо РПУ в София.

публикувано на 28.03.24 в 08:31