Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексей Пампоров: Насилието в Габрово е целенасочено използвана политическа димка

Алексей Пампоров
Снимка: Ани Петрова

Събаряне на малки ромски махали заради конфликти винаги има преди местни избори. Никога не се нападат големи махали. Можем да подозираме, че има дирижирана работа в случая. Това каза за БНР социологът доц. Алексей Пампоров от БАН, познавач на протестите в ромските общности, по повод петия ден на протести в Габрово заради побоя на продавач в денонощен магазин:

„Трябва да си сложим ръка на сърцето, изтече запис от магазина и както с Войводиново, така и тук, набитият всъщност е агресор в първия момент. Първият запис беше манипулиран. На последващия запис, който изтича, се вижда, че продавачът първо „ударя една глава“ на единия от ромите, след което другите се спускат да му помагат и го набиват. Това е важно за основаността на протеста, защото много хора казаха: „протестът е справедлив“. За какво е справедлив? В Габрово няма гето, няма голяма обособена махала, ромските деца са интегрирани - няма деца, отпаднали от училище, има около 70 деца - ученици и около 30 в детските градини. Габрово, по принцип, е областта с най-малко роми в България. Може би само в Смолян има по-малко“.

Според кмета Таня Христова в Габрово напоследък има заселване на външни роми. Социологът предполага, че в града са отишли и роми, чиито къщи са съборени от други места в страната. Езикът на омразата е подсъден по член 163 от Наказателния кодекс, припомни Пампоров в предаването „Хоризонт до обед“:

„Томислав Дончев не е виновен за това, което казва жена му, но се получава като доктор Джекил и мистър Хайд. Той излиза и казва „трябва да се успокоим“, а тя пише във Фейсбук: „Искаме етнически чисто Габрово“. Давате ли си сметка какво означава „етнически чисто Габрово“. Това е расов геноцид, това е расова хигиена. Не можем да говорим по такъв начин. Политиците трябва да започнат да носят отговорност за начина, по който говорят. Колективният линч е забранен от Наказателния кодекс. Ако искаме законност и правова държава, не можем да си позволяваме, ако двама души се сбият, да палим къщите на трети, на четвърти, на пети. Това е абсурд. Във Войводиново беше престъпление това, което извърши тълпата и кметът, и Каракачанов. В момента по същия начин тълпата запали къщи и счупи прозорци на хора, които нямат нищо общо. Какви са последиците за Габрово? Градът потъна в боклуци, защото ромите избягаха от града и изведнъж се оказа, че няма кой да работи във фирмите за сметопочистване“.

„В Габрово постройките са законни. Хората си имат и нотариални актове, а в градовете има добра полиция“, убеден е социологът. Според него проблемът е, че тълпата насочва гнева си срещу ромите, а не срещу държавата заради несвършената от нея работа:

„Има прокуратура, има си полиция, има си следствие. Извършителите са задържани в следствието, а тълпата отива да чупи прозорците на следствието?! Разбирате ли как ни връщат в 19-и век и Ку-клукс-клан в Съединените щати, когато се палят шерифски участъци и искат да бъдат изкарани негри, да бъдат линчувани навън от тълпата“.

Проверка на заетостта и на адресната регистрация на ромските фамилии, каквато поискаха протестиращите в Габрово, според социолога е „пример за дискриминация и за расизъм“:

„Значи, който не е ром и може да си живее, където си иска, а ромите нямат свобода на движение?! Всеки може да се движи и да се заселва където си иска, но полицията трябва да си свърши работата по адресната регистрация. Може би една четвърт от хората, които живеят в София, са с регистрация в Плевен, в Благоевград, в Кюстендил, във Варна и никога не смятат за нужно да си променят регистрацията, което пречи на управлението на градовете. Държавата трябва да си свърши работата по отношение на адресната регистрация на всички граждани, на седем милиона граждани. Трябва да се знае кой къде живее, има ли право да живее там, къде е регистриран, има ли право да гласува там“.

Според Пампоров темата в Габрово се използва за пренасочване на вниманието от скандалите с имотите на властта:

„Когато трябваше пореден зам.-министър да се разбере, че си вкарал минерална вода във вилата и излязоха разкритията на „Биволъ“ за двама или за трима заместник-министри, вместо наистина вече правителството да си подаде оставка… изведнъж това идва много удобно… Трябва да обърнем внимание, че този побой е станал на 7-и, хората са задържани, имало е следствие, а изведнъж новината беше разпространена на 10-и или на 11-и. Това е абсолютно целенасочено използвана политическа димка. По начина, по който се появиха момчета с качулки, с шалове през устата - нищо случайно няма в тъпата“.

Относно искането на габровци да се върне практиката повтаряне на клас в началното образование, социологът оцени това като „остатък от тоталитарния режим“, който не съществува никъде по света и е „грешна практика“. Според него е необходима „менторска работата така, че те да постигат критериите“.

Интервюто с доц. Алексей Пампоров можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев: След като не издаде указ, президентът би трябвало да носи отговорност за външната политика

Премиерът Димитър Главчев заяви, че няма намерение да предлага нов кандидат за поста министър на външните работи след отказа на президента да одобри Даниел Митов. В интервю за БНТ Главчев уточни, че при това положение отговорност за външната политика ще носи Румен Радев : "За българската външна политика би трябвало, ако беше издаден указ, щях..

публикувано на 19.04.24 в 22:01
Варна

Великден наближава... Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Майските празници са началото на морския туризъм , каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори. "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова най-предпочитана дестинация е Гърция - и заради морето, и заради факта, че гърците също са..

публикувано на 19.04.24 в 10:43

Погром в птицевъдството - 40% от кокошките носачки са засегнати от птичия грип

Само за седмица заради птичия грип са били унищожени над половин милион кокошки у нас. " Ситуацията ескалира изключително бързо. От октомври миналата година до момента заради огнища сме унищожили над 2 милиона птици – кокошки носачки, през последната седмица около 380 000 бройлери. При кокошките носачки вече са засегнати над 40% ",..

публикувано на 19.04.24 в 10:25
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос!

Има различни интереси, които стоят зад правителството и тези интереси трябва да се напаснат . Зад правителството стоят ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков във връзка с напрежението около смяната на министри в служебното правителство скоро след като то бе сформирано. Очаква се среща на "Дондуков" 2 за..

публикувано на 19.04.24 в 08:37
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46