Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичната община ще финансира проекти за ремонт на стари сгради със специален статут

Идеята е да се поощрят добросъвестните собственици, за да се реставрират знакови сгради

4
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Общинската пилотна програма "Културно наследство" ще подпомага собственици, които имат затруднения да започнат консервация, реставрация и ремонт на сгради със статут "местно значение". Това съобщи в предаването "Хоризонт до обед" заместник-кметът по културата и образованието д-р Тодор Чобанов. За тази година пилотната програма е обезпечена с 300 хиляди лева, а според резултатите ще се подготви и проекта за 2020 година. 

По цял свят е обичайна практика местните власти да предлагат различни форми на подкрепа, уточни той. "Идеята е да се финансира проектирането на проекти, както за основен ремонт, така и само за фасадни работи, чрез който проект да могат собствениците вече много по-лесно и бързо да кандидатстват, да намерят възможности  за финансиране на самите дейности", коментира Чобанов. Той смята, че през подобни европейски практики могат да бъдат спасени знакови сгради. 

Около 5 процента от сградите с индивидуален статут имат сериозни проблеми, сочи анализът на Столичната община. Това са около 40 сгради. "Идеята е да се подпомогне търсенето на средства от страна на самите собственици, които имат възможност да потърсят както чрез грантово финансиране, така и чрез заем, но това което ги спъва и спира още на първата стъпка, е именно архитектурният  проект. Той също е много сериозна инвестиция, тъй като цените за този вид проектиране са по-високи от средните пазарни цени, защото това е специализирана работа. Тук на собствениците ще се спестяват суми от порядъка на 50-70 хиляди лева, което въобще не са малки суми и са напълно съпоставими, да кажем, с един фасаден ремонт."

Малина Едрева, председател на постоянната комисия по култура в Столичния общински съвет, поясни, че ако собствениците не изпълнят вече подкрепен с публични средства проект, ще се стига до ипотекиране. 

"Много от тези случаи, които тревожат обществото, са свързани с лица, които категорично не желаят да изпълнят своите задължения като собственици на сгради с особен статут", изтъкна още Тодор Чобанов, според когото трябва да се разшири пакетът от стимули за добросъвестните собственици. 

Мариана Мелнишка и Александър Геров са автори на изследване за къщите със специален статут в цялата страна. Информацията от тяхното изследване е събрана в двутомник - "Къщите говорят" и "Къщите още говорят". В цялата страна подобни къщи със специален статут са 660, те са в около 24 града, разказа Мариана Мелнишка.

"В София е прекрасно, всички се грижим за това. Протестите доведоха до този наистина много хубав резултат, европейски резултат. Но в по-малките общини, много често сме питали, с оскъдните средства на някои ентусиаст в общински съвет или кмет, тук-там се прави по нещо. Имам предвид Велико Търново, Плевен, в Лом добре се справят, Шумен също така. Те имат невероятни архитектурни обекти, защото тези архитекти, които са правили София, които са правили Русе след Освобождението, те са строили в градове като Плевен, Шумен. За Плевен има архитект, докаран физически от Австрия да построи дворец на плевенски търговец. Този дворец в момента зее с избити "очи" и отворени "уста". 

Собствениците ги има, но те не могат да го поддържат, живеят в една малка къщичка в двора", коментира още Мелнишка. Според нея за сградите в столицата шансът е по-голям, защото подобни сгради могат да се превърнат в пространства за изкуство. "Но в градове, където няма такова потребление на изкуството, хората са по-скоро песимистични."

На финалната права е създаването на Общински културен институт "Топлоцентрала". Подготовката на проекта тече от 2013 година, когато София се готви да кандидатства за Европейска столица на културата. Работи се много динамично с вече учредената Асоциация "Топлоцентрала", обясни Малина Едрева. "Това е една широка гражданска енергия, която идва от независимия сектор, от нашите творци и институциите", разказа тя.

Става дума за изоставено пространство в Южен парк 2 - топлоцентралата, която някога е захранвала НДК. 

„Първите три милиона лева гласуваме този четвъртък на Столичен общински съвет. Общата сума е 5 милиона и половина, т.е. разликата отива за оборудването. Днес влиза докладът, с който предлагаме на Столичния общински съвет да учреди нов общински културен институт, уточни Едрева. 

Различните гледни точки чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос!

Има различни интереси, които стоят зад правителството и тези интереси трябва да се напаснат . Зад правителството стоят ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков във връзка с напрежението около смяната на министри в служебното правителство скоро след като то бе сформирано. Очаква се среща на "Дондуков" 2 за..

публикувано на 19.04.24 в 08:37
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Смяната на външния министър е странно решение, което води само до един извод – че правителството очевидно е политическо, а не експертно , както се очаква от едно служебно правителство. Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във външнополитическата доктрина на страната, категоричен е дипломатът относно думите..

публикувано на 16.04.24 в 08:05
Проф. Иван Кьосев

Проф. Иван Кьосев: В действащата ни Конституция има заложени капани в закони, необходим е рестарт

Политиците и управляващите да прочетат Търновската конституция и да почерпят опит от нея, защото в нея има баланс в разпределението на властите. Това сподели проф. Иван Кьосев, преподавател в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“, в интервю пред БНР.  В предаването „Преди всички“ той представи новата си книга „Държавната власт и..

публикувано на 15.04.24 в 10:30

Весела Райчинова: Израел е пред дилема дали трябва да реагира в момента

Тишината, която обзе Израел след терористичните атаки на "Хамас", настъпи и снощи, но този път облечена в мрак . Това каза журналистката Весела Райчинова, която живее в Израел във връзка с вълната от атаки на Иран с ракети и дронове. Израел: Иранската атака е осуетена, прехванати са 99% от изстреляните ракети и дронове Иран е започнал..

публикувано на 14.04.24 в 14:59