Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия спира износа на петрол за Украйна

| обновено на 18.04.19 в 19:25
Дмитрий Медведев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия.

Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение на нашата страна: разшири списъка със забранена за внос в Украйна руски стоки. При тези условия сме принудени да защитим интересите си и да приемем ответни мерки. Подписах правителствено постановление на тази тема.

Забранява се вносът в Русия на украински дрехи и обувки, картонени и хартиени изделия, продукти на металообработващата промишленост на обща стойност 250 милиона долара за миналата година. От първи юни се прекратява също така руският износ за Украйна на петрол, петролни продукти и въглища.

Украйна въведе санкции срещу Русия през 2015г. заради Донбас и Крим. Те неколкократно бяха удължавани, а списъкът със забранени за внос стоки  - допълван.

За първи път Русия предприе ответни мерки през ноември миналата година.

Москва налага ответните санкции преди президентския балотаж в Украйна в неделя.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Напрежението в НС възникна на 1 юни след изказване на депутата Искрен Митев.

Порицание за депутатите Искрен Митев и Костадин Костадинов

Председателството на Народното събрание е наложило мярката "порицание" за депутатите Искрен Митев от "Продължаваме промяната" и Костадин Костадинов от "Възраждане" заради възникналото вчерашно напрежение в пленарната зала. Това обяви председателстващият парламента Кристиан Вигенин от БСП, който заяви, че се е запознал със стенограмата и..

публикувано на 02.06.22 в 09:18
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33